Voikukkasiirappi eli vegaanihunaja

Vegaanihunaja voikukkasiirappi
Voikukkasiirappi

Voikukkasiirapin maku muistuttaa todella paljon hunajaa ja siksi se onkin oiva tapa lisätä ruokiin hunajan makua, vaikka noudattaisikin vegaaniruokavaliota. Itsetehty voikukkasiirappi on myös huomattavasti halvempaa kuin kaupasta ostettu pörriäisnektari.

Siirapin tekeminen vaatii pientä näpertelyä voikukan terälehtien poistamiseksi ja hieman kärsivällisyyttä siirapin keittovaiheessa. Siirapin valmistaminen on kuitenkin melko simppeliä puuhaa. Lisäksi sen tekemiseen tarvitaan vain aineksia, joita lähes kaikilta löytyy kotoa.

TERÄLEHTIEN KERÄÄMINEN

Voikukat kannattaa kerätä aurinkoisena päivänä puhtaalta paikalta, kun ne ovat täysin auenneita. Voit kerätä niitä muutamaksi suureksi kimpuksi ja levittää ne valkoiselle alustalle varjoisaan paikkaan noin puoleksi tunniksi. Siinä ajassa kukkien asukit ehtivät vaellella kukista pois.

Voikukkasiirappi
Kun sidot kukat kimpuiksi, ne pysyvät hyvin yhdessä kasassa ja niistä on helppo irrottaa terälehdet.


Olen alkanut poimia terälehtiä myös ”ravistamistekniikalla”, eli kopautan tai ravistan aina yksittäistä kukkaa vähän, kun kerään sen, niin ökkiäiset tipahtavat kukasta maahan. Sitten irrotan kukasta suoraan terälehdet. Näin saan yhden mutkan suoraksi, kun kukkia ei tarvitse kimputtaa, vaan terälehdet saa poimittua suoraan kukasta.

Kaikilla on oma tapansa irrottaa terälehdet, jotkut esimerkiksi pitävät saksimista helmoimpana tapana. Tässä on oma tapani nypläämiseen, jonka olen huomannut itselleni kaikista näppärimmäksi
Nappaan kukan terälehtien alaosasta, eli kannasta kiinni (kuva 1), toisella kädelläni tukistan terälehdet suppuun sormieni väliin ja kierrän (kuva 2). Näin terälehdet irtoavat kukan kannasta helposti ( kuva 3) eikä niiden joukkoon pääse juurikaan kukan vihreää, kitkerää makua tuovaa osaa (kuva 4). Mutta kuten sanoin aiemmin, pieni kitkeryys tuo kakkuun loppusilauksen, joten älä perkaa terälehtiä liian tarkkaan.

Voikukkasiirappi (n. 7 dl valmista siirappia):

  • viisi isoa kimppua voikukkia/ noin 150 g valmiiksi perattuja terälehtiä/noin litra kuivia terälehtiä
  • vettä
  • sokeria
  • (sitruunaa)

Kerää ja perkaa voikukat yllä olevien ohjeiden mukaan. Laita terälehdet kattilaan ja kaada päälle vettä niin paljon, että terälehdet peittyvät. Anna kiehua kattilassa matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia. Ota sitten liedeltä virta pois ja anna terälehtien köllötellä liemessä vielä hetken aikaa.

Note: Olen joskus myös kiehauttanut terälehdet vedessä illalla ja nostanut kattilan yön yli jääkaappiin ja siivilöinyt ja keittänyt siirapin vasta seuraavana päivänä.

Siivilöi voikukkien liemi talteen ja heitä terälehdet pois. Puristele kaikki liemi tarkkaan terälehdistä pois, että saat viimeisetkin pisarat nektarista talteen.

Tarkasta desimitalla valmiin liemen määrä ja täsmää sokeri vastaamaan sitä. Liemen ja sokerin suhde on siis 1:1.

Laita liemi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta kunnes se on siirappimaista tai sen lämpötila on 115 astetta. Kun siirappia on keitetty pitkään, saat siirapillesi lisää säilyvyysaikaa.

Maista valmista siirappia ja lisää siihen halutessasi sitruunan mehua tai -kuorta. Tällä pystyt taittamaan siirapista kitkerää makua, joka tulee, jos voikukan terälehtien joukkoon on joutunut paljon kukan vihreää osaa.

Kaada valmis siirappi kuumana hyvin desinfiointuihin lasipurkkeihin tai pulloihin. Jos kaadat siirapin purkkiin, laita kansi siihen päälle kuumana, niin siirappi vakuumipakkautuu purkkiin (huomaat sen siitä, että purkin kansi vetäytyy vähän sisään. Purkin naksahdus avatessa on merkki siitä, että se on vakuumipakattu)

Säilytä jääkaapissa. Siirappi säilyy vähintään pari kuukautta.

Käytä hunajan tapaan jugurtin joukossa, vohvelin tai paahtoleivän päällä, teen joukossa.. You name it!

Säilötään lähellä olevat villiyrtit ja nautiskellaan niiden mausta pitkin kesää 🙂

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s