Voikukkasiirappi, eli vegaanihunaja

Voikukkasiirapin maku muistuttaa todella paljon hunajaa ja siksi se onkin oiva tapa lisätä ruokiin hunajan makua, vaikka noudattaisikin vegaaniruokavaliota. Itsetehty voikukkasiirappi on myös huomattavasti halvempaa kuin kaupasta ostettu pörriäisnektari.

Siirapin tekeminen vaatii pientä näpertelyä voikukan terälehtien poistamiseksi ja hieman kärsivällisyyttä siirapin keittovaiheessa. Siirapin valmistaminen on kuitenkin melko simppeliä puuhaa. Lisäksi sen tekemiseen tarvitaan vain aineksia, joita lähes kaikilta löytyy kotoa.

Voikukkasiirappi

  • Servings: noin 7dl
  • Difficulty: Helppo
  • Print

Voikukkasiirappi

  • viisi isoa kimppua voikukkia/ noin 150 g valmiiksi perattuja terälehtiä
  • vettä
  • sokeria
  • (sitruunaa)

Poimi auenneita voikukkia puhtaalta paikalta ja sido ne kimpuiksi. Näin kukat pysyvät siistissä kasassa. Levitä kukat valkoiselle alustalle varjoisaan paikkaan noin puoleksi tunniksi, niin kaikki kukkien elävät asukit saavat tarpeeksi muuttoaikaa.

9DB2D036-B248-47EA-B804-98544923EFF0.jpeg

Terälehtien irrottaminen: Nappaa kukan kukinnan alaosasta kiinni, tukista terälehdet pieneen kimppuun sormiesi välissä ja käännä. Näin saat terälehdet puhtaasti irti. Pyri ottamaan talteen ainoastaan kukan keltaiset osat, sillä vihreät osat antavat makuun kitkeryyttä, jota siirappiin ei haluta. Jos liemi maistuu kitkerältä, voit lisätä siihen sitruunaa taivuttamaan makua.

Kun olet perannut noin kolmasosan kukista, laita ne kattilaan, kaada päälle vettä niin paljon, että kukat peittyvät ja kiehuta kattilassa noin 20 minuuttia. Perkaa sillä välin loput kukista.

Siivilöi liemi talteen ja heitä keitetyt terälehdet pois. Lisää kiehautetun liemen joukkoon reilu kolmasosa tuoreita perattuja terälehtiä ja kiehauta uudestaan (lisää tarvittaessa vettä). Siivilöi. Tee sama uudelleen kunnes olet käyttänyt kaikki terälehdet. Jos haluat, että valmiiseen siirappiisi jää voikukan terälehtiä koristeeksi, lisää osa (pieni kourallinen) terälehdistä siivilöityyn liemeen ennen sokerin lisäämistä.

Mittaa valmiin liemen määrä ja täsmää sokeri vastaamaan sitä. Liemen ja sokerin suhde on siis 1:1. Laita liemi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta kunnes se on siirappimaista tai sen lämpötila on 115 astetta. Kun siirappia on keitetty pitkään,  saat siirapillesi lisää säilyvyysaikaa.

Maista valmista siirappia ja lisää siihen halutessasi sitruunan mehua tai -kuorta.

Säilö valmis siirappi desinfiointuihin lasipurkkeihin tai pulloihin. Säilytä jääkaapissa. Siirappi säilyy vähintään pari kuukautta.

Käytä hunajan tapaan.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s