Voikukkasiirappi eli vegaanihunaja

Vegaanihunaja eli voikukkasiirappi

Voikukkasiirappi on ihana makupommi kesän alkuun. Vegaanihunaja sopii mainiosti esimerkiksi jugurtin joukkoon tai leivonnaisten mausteeksi. Sen maku muistuttaa hyvin paljon hunajaa, joten sitä voi ja kannattaakin käyttää hunajan tapaan.

Itsetehty voikukkasiirappi on muuten myös huomattavasti halvempaa kuin kaupasta ostettu pörriäisnektari, joten tarkan markan vartijalle tämä on oiva lisä omaan ruokakaappiin.

Jos olet vähentänyt sokerin määrää ruokavaliossasi, käy katsomassa täältä ohje vegaanisen ja vähähiilihydraattisen voikukkahyytelön ja voikukkahillon tekoon.

Jos tykkäät yleisesti voikukan mausta, kannattaa käydä myös kurkkaamassa ohje villiyrttikapriksiin, eli pikkelöityihin voikukannuppuihin tai vähähiilarisen voikukkakakun tekoon.

Voikukkasiirappi tehdään voikukan terälehdistä

Voikukkasiirappi tehdään pelkistä voikukan terälehdistä. Siirapin tekeminen vaatii siksi pientä näpertelyä voikukan terälehtien poistamiseksi ja hieman kärsivällisyyttä siirapin keittovaiheessa.

Siirapin valmistaminen on kuitenkin melko simppeliä puuhaa, kun työvaiheet tulevat tutuksi. Lisäksi sen tekemiseen tarvitaan vain aineksia, joita lähes kaikilta löytyy kotoa.

Voikukkasiirappi

Voikukan terälehtien kerääminen

Voikukat kannattaa kerätä aurinkoisena päivänä puhtaalta paikalta, kun ne ovat täysin auenneita. Kukat kannattaa kerätä muutamaksi (noin 4-5) suureksi kimpuksi ja kimput kannattaa levittää valkoiselle alustalle varjoisaan paikkaan noin puoleksi tunniksi. Näin kukkien asukit ehtivät vaellella hyvin kukista pois, ja ne ovat puhtaita, kun aloitat nypläämisen.

Kimput kannattaa sitoa yhteen narulla tai esimerkiksi notkealla oksalla. Sillä tavoin sinun on helppo nyppiä terälehdet kukista kimppu kerrallaan, ja pakka ei kirjaimellisesti hajoa käsiisi.

Kun sidot kukat kimpuiksi, ne pysyvät hyvin yhdessä kasassa ja niistä on helppo irrottaa terälehdet.

Olen alkanut poimia terälehtiä myös ”ravistamistekniikalla”, eli kopautan tai ravistan aina yksittäistä kukkaa vähän, kun kerään sen, niin ökkiäiset tipahtavat kukasta maahan. Sitten irrotan kukasta suoraan terälehdet. Näin saan yhden mutkan suoraksi, kun kukkia ei tarvitse kimputtaa, vaan terälehdet saa poimittua suoraan.

Kannattaa kokeilla erilaisia keräys- ja nyppimistekniikoita, niin löydät itsellesi helpoimman ja nopeimman tavan tehdä homman.

Tässä on oma tapani nypläämiseen, jonka olen huomannut itselleni kaikista näppärimmäksi:
Nappaan kukan terälehtien alaosasta, eli kannasta kiinni (kuva 1), toisella kädelläni tukistan terälehdet suppuun sormieni väliin ja kierrän terälehtiä ja kantaa eri suuntiin (kuva 2). Näin terälehdet irtoavat kukan kannasta helposti ( kuva 3) eikä niiden joukkoon pääse juurikaan kukan vihreää, kitkerää makua tuovaa osaa (kuva 4).

Vihreää saa olla terälehtien joukossa vähän, eli aivan tyylipuhdasta suoritusta ei kannata tavoitella, muuten sinulla menisi hermot ja terveys! 😀

Terälehdet kannattaa perata ulkona, niin et sotke paikkoja.

Voikukkasiirappi (n. 7 dl valmista siirappia):

  • viisi isoa kimppua voikukkia/ noin 150 g valmiiksi perattuja terälehtiä/noin litra terälehtiä
  • vettä
  • sokeria
  • (sitruunaa)

Kerää ja perkaa voikukat yllä olevien ohjeiden mukaan. Laita terälehdet kattilaan ja kaada päälle vettä niin paljon, että terälehdet peittyvät. Anna kiehua kattilassa matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia. Ota sitten virta pois liedeltä ja anna terälehtien köllötellä liemessä vielä hetken aikaa.

Note: Olen joskus myös kiehauttanut terälehdet vedessä illalla ja nostanut kattilan yön yli jääkaappiin ja siivilöinyt ja keittänyt siirapin vasta seuraavana päivänä.

Siivilöi voikukkien liemi talteen ja heitä terälehdet pois. Puristele kaikki liemi tarkkaan terälehdistä pois, että saat viimeisetkin pisarat nektarista talteen.

Tarkasta desimitalla valmiin liemen määrä ja täsmää sokeri vastaamaan sitä. Liemen ja sokerin suhde on siis 1:1.

Laita liemi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta kunnes se on siirappimaista tai sen lämpötila on 115 astetta. Kun siirappia on keitetty pitkään, saat siirapillesi lisää säilyvyysaikaa.

Maista valmista siirappia ja lisää siihen halutessasi sitruunan mehua tai -kuorta. Sitruunalla pystyt taittamaan siirapista pois kitkerää makua, joka tulee, jos voikukan terälehtien joukkoon on joutunut paljon kukan vihreitä osia.

Kaada valmis siirappi kuumana hyvin desinfiointuihin lasipurkkeihin tai pulloihin. Jos kaadat siirapin purkkiin, laita kansi siihen päälle kuumana, niin siirappi vakuumipakkautuu purkkiin (huomaat sen siitä, että purkin kansi vetäytyy vähän sisään. Purkin naksahdus avatessa on merkki siitä, että se on vakuumipakattu)

Säilytä jääkaapissa. Siirappi säilyy hyvänä vähintään pari kuukautta (yleensä se on tosin kadonnut jääkaapista ennen sitä).

Käytä voikukkasiirappia hunajan tapaan jugurtin joukossa, vohvelin tai paahtoleivän päällä, teen joukossa.. You name it!

Säilötään lähellä olevat villiyrtit ja nautiskellaan niiden mausta pitkin kesää 🙂

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s