Olut-ohraleipä

beerandbarley

Tätä leipää on helppo tehdä, vaikka pelkän taikinan kehittymisen odotteluun meneekin jonkin verran aikaa. Älä kuitenkaan pihistä taikinan lepoajoista! Silloin siihen nimittäin kehittyy paras rakenne. Leivän leivonta on kärsivällisen mielen puuhaa – jossain määrin siis myös hyvin meditatiivista puuhaa.

Ostan normaalisti alkoholitonta olutta ruoanlaittoon kahdesta syystä: 1) se on halvempaa kuin normaali olut 2) sillä tavoin varmistan, etten juo olutta ennen leivontaa. Normaali olutkin sopii leivän leivontaan vallan mainiosti, sillä leivän paistuessa siitä häviää alkoholi, eli perheen pienimmätkin voivat surutta maistella olutleipää.

Keskikokoiseen leipään:

 • 0,33 l olutta
 • 11 g kuivahiivaa
 • 1 rkl hunajaa
 • 2 dl vehnäjauhoja

Sekoita aineet keskenään kulhossa. Peittele liinalla ja anna levätä 1-2 tuntia.

Lisäksi:

 • 3-4 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl ohrajauhoja
 • nokare pehmeää voita
 • 15-20 g suolaa

Lisää aineet kuplivaan raskiin, eli pohjataikinaan. Laita taikina pyörimään taikinakoneeseen kunnes siihen alkaa muodostua sitkoa, eli taikina alkaa irrota taikinakulhon reunoilta. Jos sinulla ei ole yleiskonetta, vaivaa taikinaa käsin noin 10 minuuttia. Jos pidät leivän leivonnasta, suosittelen lämpimästi yleiskoneen hankintaa. Se helpottaa leivontaprosessia huomattavasti. Netistä löytyy paljon hyviä, lähes käyttämättömiäkin yleiskoneita kohtuuhintaan käytettynä. Oma koneeni on tullut ainakin niin kovaan käyttöön hankinan jälkeen, että se on maksanut itsensä jo moninkertaisesti takaisin.

Vinkki! Jos taikina ei lähde irtoamaan kulhon reunoilta, lisää sen joukkoon vähään lisää vehnäjauhoja.

Anna taikinan levätä kulhossa parisenkymmentä minuuttia vaivaamisen jälkeen. Kaada taikina istten jauhotetulle alustalle ja vaivaa se pyöreäksi. Laita leipä kohoamaan jauhotettuun kohotusastiaan (esimerkiksi tavallinen kulho käy) ja peitä liinalla. Anna levätä pari tuntia.

Kohonnut leipä näyttää tältä:

sf

Nosta leipä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

untitled-8
Leivän pinnan repeytymistä huomaa pieniä säikeitä. Niistä tietää, että leipään on muodostunut hyvä sitko.

Paista 200 asteessa 20 minuuttia. Lisää halutessasi leivän pintaan päällyste:

 • 50 g pehmeää voita
 • 2 rkl hunajaa
 • kourallinen auringonkukansiemeniä
 • ripaus suolaa

Sekoita voi ja hunaja keskenään ja sivele ne leivän pintaan. Ripottele päälle suola ja siemenet. Jatka leivän paistoa vielä noin 20 minuuttia tai kunnes leivän sisälämpö on 98 astetta (tökkää tavallinen paistomittari leivän keskustaan, niin näet onko leipä vielä kypsä). Leivän kypsyyden voi myös kokeilla koputtamalla leivän pohjaa. Jos sieltä kuuluu ontto kumaus, leipä on valmis.

Nauti lämpimänä voin kera!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s