Nokkonen

Nokkonen

Nokkosta voi kutsua Suomen villiyrttien kuninkaaksi, sillä se on ravintosisällöltään erittäin rikas. Nokkonen sisältää muun muassa runsaasti rautaa, C-vitamiinia ja kalsiumia. Rohdosyrttinä se on oiva lisäämään äidinmaidon eritystä, ehkäisemään anemiaa, lieventämään eturauhasen liikakasvua ja lisäämään virtsaneritystä.

Ruoanlaitossa nokkonen pitää ryöpätä tai kuivata ennen käyttöä, jotta siitä häviää keholle haitalliset poltinkarvojen myrkyt. Kuivattaminen on parempi säilöntäkeino siksi, että kuivaamalla nokkosessa pysyvät kaikki sen runsaat ravintoaineet. Kuivatetusta nokkosesta voi jauhaa yrttijauhetta, jota voi nauttia sellaisenaan tai sekoittaa smoothien tai pannukakkutaikinan joukkoon.

Kuivattua nokkosta kannattaa säilyttää pakastimessa. Näin se säilyttää makunsa ja vitamiininsa pitkälle seuraavaan kevääseen. Hyvin kuivattu nokkonen ei muutu paakkuiseksi, vaan pysyy pulverina pakastimessakin.

Kuivattua tai ryöpättyä nokkosta voi käyttää myös nokkoskeittoon, munakkaaseen tai leipätaikinaan. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan, sillä kasvit ovat maultaan hyvin samankaltaisia.

Nokkoskeitto

HUOMIOI KÄYTÖSSÄ! Nokkonen sisältää luontaisesti keholle haitallista nitraattia. Tämän vuoksi on oltava tarkka koska, mistä ja minkäkokoisia nokkosia kerää. Nyrkkisääntönä on, että nokkonen tulisi kerätä aurinkoiselta kasvupaikalta, ja sen tulisi olla maksimissaan 15 cm pitkä. Nokkosta ei saa kerätä esimerkiksi kompostien tai muiden lannoitettujen paikkojen läheisyydestä, sillä näissä paikoissa nokkosen nitraattipitoisuus kasvaa suureksi. Nitraattipitoisuuden ja korkean K-vitamiinipitoisuuden vuoksi nokkostaa ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille eikä suurissa määrin verenohennuslääkkeitä käyttäville.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s