Voikukka

voikukkap

Voikukkaa voi käyttää monin tavoin ruoanlaittoon, ja sen voi käyttää lähes kokonaan; sen kukinnat, nuput, lehdet ja juuret kelpaavat ravinnoksi.

Voikukanlehtiä voi lisätä sellaisenaan tai keitettynä tai paistettuna esimerkiksi salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Maultaan hieman kitkerät voikukanlehdet muistuttavat rucolaa. Siksi se soveltuu hyvin myös esimerkiksi pizzan tai pastan päälle. Kitkeryyttä voi vähentää keittämällä tai lisäämällä joukkoon hapokkuutta, kuten sitruunaa. Myös muiden keitinvihannesten, kuten porkkanan lisääminen keitinveteen vähentää voikukan kitkeryyttä.

voikukka copy

Voikukan kukinnoista voi tehdä vegaanihunajaa tai voikukkahilloa. Maultaan voikukkasiirapista tulee hunajamaista, vaniljaista ja pähkinäistä.

Ravinnoksi kerättävät juuret kannattaa poimia aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska silloin ravinnon määrä niissä on suurimmillaan. Kuivattuja ja paahdettuja juuria voi käyttää vaikkapa entisajan tapaan kahvinkorvikkeena tai niitä voi lisätä ruoanlaitossa ruokien lisukkeiksi.

Kitkerimmissä voikukissa on suurin C-vitamiinipitoisuus. Lisäksi, mitä kitkerämpi voikukka, sen paremmin se toimii ruoansulatusta valmistavana. Voikukkaa kannattaa siis nauttia ennen ruokailua, jolloin se valmistaa maksan ja haiman vastaanottamaan ruoan ja edistämään ruoansulatusta.

voikukkakukka

Voikukkasiirappi
Voikukkasiirappi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s