Voikukka

voikukkap

Voikukkaa voi käyttää monin tavoin ruoanlaittoon, ja sen voi käyttää lähes kokonaan; sen kukinnat, nuput, lehdet ja juuret kelpaavat ravinnoksi.

Voikukanlehtiä voi lisätä sellaisenaan tai keitettynä tai paistettuna esimerkiksi salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Maultaan hieman kitkerät voikukanlehdet muistuttavat rucolaa. Siksi se soveltuu hyvin myös esimerkiksi pizzan tai pastan päälle. Kitkeryyttä voi vähentää keittämällä tai lisäämällä joukkoon hapokkuutta, kuten sitruunaa. Myös muiden keitinvihannesten, kuten porkkanan lisääminen keitinveteen vähentää voikukan kitkeryyttä.

voikukka copy

Voikukan kukinnoista voi tehdä vegaanihunajaa tai voikukkahilloa – jopa voikukkasimaa! Maultaan voikukkasiirapista tulee hunajamaista, vaniljaista ja pähkinäistä.

Ravinnoksi kerättävät juuret kannattaa poimia aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska silloin ravinnon määrä niissä on suurimmillaan. Kuivattuja ja paahdettuja juuria voi käyttää vaikkapa entisajan tapaan kahvinkorvikkeena tai niitä voi lisätä ruoanlaitossa ruokien lisukkeiksi.

Kitkerimmissä voikukissa on suurin C-vitamiinipitoisuus. Lisäksi, mitä kitkerämpi voikukka, sen paremmin se toimii ruoansulatusta valmistavana. Voikukkaa kannattaa siis nauttia ennen ruokailua, jolloin se valmistaa maksan ja haiman vastaanottamaan ruoan ja edistämään ruoansulatusta.

voikukkakukka
Voikukkasiirappi
Voikukkasiirappi

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s