Hapanjuuri

Hapanjuuri
Hapanjuuresta tietää, että se on alkanut käydä kunnolla, kun siinä näkyy runsaasti kuplia ja siinä on miellyttävä, hieman hapan tuoksu.

Hapanjuuri antaa leivälle ihanan hapokkaan maun. Sen lisäksi se antaa leivälle mahtavan rakenteen ja lisää sen säilyvyyttä. Rakastan hapanjuurella leipomista, mutta olen erittäin huono säilyttämään hapanjuurta, sillä silloin kun leivän leivontainnostus lopahtaa, unohdan helposti myös syöttää hapanjuurtani. Onneksi sellaisen tekemiseen ei mene kuin muutama päivä ja leivontahommat voivat taas jatkua entiseen tapaan.

Hapanjuuren tekemisessä ei tarvita muuta kuin vettä, jauhoja ja aikaa. Simple as that. Jauhojen ja veden seisoessa huoneenlämmössä jauhojen pienet bakteerit alkavat herätä eloon ja taikina alkaa käydä. Käymisen huomaa taikinaan muodostuvista kuplista ja taikinaan päivien myötä tulevasta hieman hapokkaasta tuoksusta. Itse tarkistan aina taikinajuuren ”kunnon” sen hajusta. Jos se haisee pistävän hapokkaalta, on juuri käynyt liikaa. Silloin kaadan juuren pois, mutta en pese purkkia. Teen samaan purkiin uuden juuren, joka alkaa kasvaa vanhan päälle ja juuresta tulee luultavasti taas tervettä luonnonhiivaa.

Hapanjuurta voi käyttää leivän leivonnassa hiivan sijaan, mutta itse käytän aina leivonnassani myös hiivaa, sillä juuren tehokkuudesta ei koskaan voi olla sataprosenttisen varma. Hiivalla varmistan, ettei leivonta ole mennyt hukkaan. Jos vatsasi ei kuitenkaan pidä hiivasta, suosittelen lämpimästi kokeilemaan pelkällä hapanjuurella tehtyä leipää.

Ruis- ja vehnähapanjuuri:

Päivä 1

Ruis:

  • 1 dl ruisjauhoja
  • 110 ml vettä

Vehnä:

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 150 ml vettä

Sekoita ainekset purkissa. Peitä löyhästi kannella tai kelmulla. Jätä huoneenlämpöön.

Päivä 1 ilta

Ruis:

  • 0,5 dl ruisjauhoja
  • 55 ml vettä

Vehnä:

  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 75 ml vettä

Sekoita, peittele ja anna olla.

Päivä 2 aamu:

Tee sama lisäys kuin edellisenä iltana.

Sekoita, peittele ja anna olla. Voit nostaa juuren illalla jääkaappiin, jos juuri on alkanut jo hieman kulpia. Jos ei, jätä juuri vielä huoneenlämpöön seuraavaan päivään. (Voit myös lisätä juureen hieman hunajaa, raastettua omenaa tai jogurttia tehostaaksesi käymisen alkua)

Päivä 3 aamu:

Sama lisäys kuin edellisenä aamuna.

Sekoita, peittele ja anna olla jääkaapissa vielä seuraavaan päivään. Nyt juuressa pitäisi näkyä jo kunnon kuplintaa.

Päivä 4:

Juuri on valmista käytettäväksi.

Ota juuri huoneenlämpöön ennen kuin alat leipoa sillä. Muista ruokkia juurta alkuun ainakin pari kertaa viikossa. Säilytä jääkaapissa, jos et leivonjuurella päivittäin.

Juureen tehtyjä leipiä

viikunaleipä
Viikunaleipä

4 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Hapanjuuri vohvelit –

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s