Viinerit

viinerit2

Viineritaikinan tekeminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi. Vaaditaan vain vähän aikaa, pulikka ja paljon voita. Muuten homma sujuu vain taikinaan tuhatlehtisiä käännellessä.

noin 16 viineriä:

 • 9,5 dl kylmiä vehnäjauhoja
 • 25 g huoneenlämpöistä voita
 • 50 g hiivaa
 • 2,5 dl vettä
 • 3 rkl sokeria
 • 1 rkl suolaa
 • 3 kananmunaa

Lisäksi:

 • 600 g kylmää voita

Laita kaikki aineet taikinakulhoon ja vaivaa yleiskoneessa noin viisi minuuttia. Taikinasta tulee kiinteähkö, mutta siihen ei muodostu sitkoa leipätaikinan tapaan. Anna taikinan levätä jääkaapissa 20 minuuttia. Kauli sillä välin voi kahden leivinpaperin välissä suorakulmion muotoiseksi noin 20×30 cm levyksi.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se jauhotetulla tasolla noin 30×60 cm levyksi. Laita voi taikinan toiseen reunaan ja peitä voi ensin taikinan reunoilla ja käännä lopuksi viimeinen taikinareuna voin päälle. Nypi reunat kiinni niin, ettei voi pursua taikinan sisältä, kun kaulit sitä.

Kauli levy jälleen 30×60 cm levyksi ja taittele se sitten kolmeen osaan. Laita taikina jääkaappiin 20 minuutiksi lepäämään. Taikinaa käytetään taitteluiden välissä jääkaapissa, jotta voi pysyisi kiinteänä. Jos voi alkaa sulaa taikinan sisällä, se alkaa tursuamaan sieltä ulos. Kannattaa siis pitää taikinan kiinni lepoajoista!

Kauli taikina jälleen 30×60 levyksi ja taittele se kolmeen osaan. Anna levätä 20 minuuttia jääkaapissa.

Toista sama vielä kerran ja anna levätä. Nyt taikina on valmis käytettäväksi. Voit tehdä siitä esimerkiksi tähtitorttuja tai tavallisia viinereitä. Voit kokeilla täytteeksi ja viinereiden muodoksi mitä vain keksit.

viinerit4-6
Valmis taikina kaulitaan ohueksi levyksi. Sitten sen voi leikata esimerkiksi neliöiksi, joista voi muotoilla erimallisia viinereitä.

Anna valmiiksi muotoiltujen viinereiden kohota pellillä parikymmentä minuuttia. Voitele ne sitten kananmunalla ja lisää niihin haluamasi täyte (ja raesokeri). Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.

Täytevaihtoehtoja
viinerit4-9
Kotitekoisten viinereiden ei tarvitse olla täydellisen mallisia. Eri muotoja voi käyttää eri täytteisiin. Ylhäällä täytteenä kurpitsa-omenahilloa, raesokeria ja kanelia. Keskellä mansikkahillosta poimittuja mansikoita ja alhaalla vaniljakreemi ja raesokeria.

Täyte 1:

 • kurpitsa-omenahilloa
 • kanelia
 • raesokeria

Taittele neliönmuotoisesta viinerilevystä kaksi reunaa keskustaan. Paina hyvin, ettei keskusta pullahda paiston aikana ylös. Täytä ennen paistamista hillolla ja koristele raesokerilla sekä kanelilla.

Täyte 2:

 • mansikkahilloa

Leikkaa kaikkiin neliön kulmiin keskustaan päin menevät viillot. Jätä keskelle pieni yhtenäinen ympyrä. Käännä jokatoinen reuna keskustaan. Paina hyvin keskustaan. Täytä enne paistoa mansikkahillosta poimituilla mansikoilla. Sirottele jäähtyneen viinerin päälle tomusokeria.

Täyte 3:

 • 1/2 vaniljatanko tai  1 tl vaniljasokeria
 • 2,5 dl maitoa
 • 3 keltuaista
 • 0,5 dl sokeria
 • 25 g maissijauhoja
 • 25 g voita

Halkaise vaniljatanko kahtia. Lisää kattilaan maidon kanssa ja lämmitä kuumaksi. Sekoita sokeri, keltuaiset ja maissijauhot kulhossa sekaisin ja lisää joukkoon lämmin maito. Sekoita ja poista vaniljatanko. Laita seos takaisin kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee. Liian kovassa lämmössä keltuaiset paakkuuntuvat ja seoksen rakenne menee pilalle. Lisää seokseen lopuksi voi ja laita se kylmään jäähtymään. Laita kylmää seosta viinerin päälle ennen paistoa. Koristele jäähtynyt viineri vesi-tomusokeriseoksella, eli pikeerillä*.

*Sekoita tilkkaan vettä tomusokeria kunnes seoksesta tulee tanakkaa, mutta silti helposti viinerien päälle valutettavaa. Koristele viinerit vapaalla kädellä.

viinerit3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s