Banaanikakku, eli banana bread

bananabread

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa banaanikakkua, banana breadiä saa ihan joka paikasta. Sitä myydään kahviloissa, kaupoissa ja jopa 7-Eleveneiden kassoilla yksittäispakattuina! Itse olen maistellut parhaimman banana breadini Brisbanen lentokentällä, jossa leivän sisään oli laitettu myös kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Lisäksi se tarjoiltiin paahdettuna voin kera – vastustamatonta!

Banaanileipä on aivan mielettömän hyvää, mutta se on nimetty hieman harhaanjohtavasti; leipä muistuttaa rakenteeltaan ja maultaan pikemminkin suomalaista kuivakakkua kuin leipää. Kakku on tosin jotain aivan muuta kuin kuivaa, sillä banaani pitää sen kosteana useamman päivän ajan. Banaanileivän kannattaakin antaa chillata pari päivää ennen syömistä, jotta maut pääsevät tasaantumaan ja leivän rakenne paranee. Vinkkinä vielä sanottakoon, että tähän kakkuun kelpaavat myös ne banaanit, joita et enää sellaisenaan suuhusi laittaisi. Mitä vanhempi banaani on, sen makoisampaa ja kosteampaa se kakusta tekee.

 

Yhteen 2l vetoiseen kakkuvuokaan:

 • 2 (vanhaa) banaania
 • 2 kananmunaa
 • 2,5 dl kuivattuja hedelmiä pienittynä
 • 2,5 dl pähkinöitä rouhittuna
 • 100 g sulatettua voita
 • 0,5-1 dl siirappia
 • 1 tl suolaa
 • 0,5 tl ruokasoodaa
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • 1,5 tl kanelia
 • 1 tl vaniliinisokeria
 • 2 dl grahamjauhoja
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • voita tai leivinpaperia leipävuoan vuoraamiseen

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Sivele leipävuoka voilla tai vuoraa se leivinpaperilla.

Muussaa banaanit kulhossa ja lisää kuivatut hedelmät, pähkinät, voi, siirappi ja kananmunat. Sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja lisää muiden aineiden joukkoon. Sekoita.

Kaada taikina leipävuokaan ja tasoittele pinta tasaiseksi. Taikina kannattaa painaa etenkin keskeltä vähän reunoja matalammalle, sillä keskusta alkaa usein kupruilla paiston aikana kaikista eniten. Paista leipää uunissa noin 50-60 minuuttia.

Kumoa hieman jäähtynyt leipä leikkuulaudalle, ja peitä vuoalla. Anna kakun jäähtyä kokonaan. Jäähtynyt leipä kannattaa kääräistä vaikkapa kelmuun, sillä näin se pysyy kosteana. Jos maltat, odota vielä seuraavaan päivään ennen nauttimista.

Paahda leivänpaahtimessa ja sipaise päälle kunnon kerros voita – Brisbanen tapaan.

bananabread2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s