Ellen Svinhufvud kakku

ellensvinhufvud

Jos jokin kakku pitää sisällään skandaalin siemenen, niin se on tämä. Ellen Svinhufvudin-kakusta käytiin nimittäin polemiikkia helsinkiläisen perinteikkään konditoria Stellan ja Stockmannin välillä vuonna 2006.

Lyhykäisyydessään homma meni niin, että Stockmann oli aiemmin ollut Ellen Svinhufvud-kakun suurin tilaaja Stella Konditorialta, josta myös itse Ellen Svinhufvudkin kakkua aikoinaan tilasi – jopa niin paljon, että kakku nimettiin hänen mukaansa. Ellen Svinhufvud-kakku on tuotemerkkisuojattu, joka tarkoittaa sitä, että muut paikat kuin Stella eivät saa sitä valmistaa (ainakaan samannimisenä).

Vuonna 2006 Stockmann lopetti Ellenin tilaamisen Stella Konditorialta kokonaan ja alkoi itse valmistaa hyvin Ellen Svinhufvud-kakun tapaista, ranskalaista sans rival-nimistä kakkua. Kakku oli ilmeisesti niin samantapainen kuin Ellen, ettei edes Stella Konditorian kakkuvalmistajat huomanneet kakkujen eroa.

Kaiken tämän seurauksena Stellan myynti romahti, konditoria joutui ahdinkoon ja lopulta se meni konkurssiin. Se, oliko pelkkä Ellen Svinhufvudin kakku konkurssin syy, jäänee ainakin allekirjoittaneelle hämärän peittoon. Ylen MOT-ohjelma teki tästä “Kakkukaappauksesta” jopa jutun, ja siitä kiinnostuneet voivat käydä lukemassa ohjelman käsikirjoituksen täältä.

Hauskaa, että kakkukin voi luoda pienen skandaalin. Kakkujen iltasanomissa tätä hommaa olisi ryöpytelty vielä vuosien jälkeenkin.

Tässä ohje skandaalinmakuiseen, mutta erittäin perinteikkääseen kakkuun, jota muuten tarjoillaan edelleenkin joka vuosi linnanjuhlissa. Tämä kakku jos mikä voisi olla 100-vuotisen Suomen juhlapöydän kruunaaja.

Kakkuun (noin 8-10 hengelle):

Pohjat:

 • 6 valkuaista
 • 3,5 dl tomusokeria
 • 150 g mantelijauhetta

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri ja vatkaa vielä hetki. Valmis marenki on niin kiinteää, että se ei putoa kulhon pohjalta, vaikka kulhon kääntäisi nurin. Lisää lopuksi marenkiin mantelijauhe ja kääntele varovasti marengin joukkoon. Laita uuni lämpeämään 125 asteeseen. Levitä marenki neljäksi levyksi kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Levyjen mitat ovat noin 15×20 cm. Tärkeintä on, että kaikki levyt olisivat suurinpiirtein saman kokoisia keskenään. Paista uunissa 1,5 tuntia välillä peltien paikkaa vaihdellen.

Irrota valmiit levyt leivinpaperista vielä kun pohjat ovat lämpimiä. Anna jäähtyä ja tee sillä aikaa kakun täyte.

Täyte:

 • 300 g voita
 • 1,5 dl kuumaa ja vahvaa kahvia
 • 3/4 dl sokeria
 • 1,5 dl kermaa
 • 2 tl vaniliinisokeria
 • 100 g jauhettua mantelia

Päälle:

 • 80 g paahdettuja mantelilastuja
 • tomusokeria

Sekoita sokerit kuuman kahvin joukkoon ja anna jäähtyä. Lisää joukkoon kerma. Vatkaa hetki huoneenlämpistä voita itsekseen ja lisää sitten joukkoon kerma-kahviseos ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi mantelijauhot.

Kokoa kakku:

Laita yksi pohjalevy kakkupaperin päälle tarjoiluastialle. Levitä päälle noin 1/4 täytteestä. Lisää muutkin levyt ja levitä täytettä myös päällimmäiselle levylle ja valmiiksi kootun kakun reunoille. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla päältä ja reunoilta ja ripottele lopuksi päälle tomusokeria.

Vinkki: Jos kakkupohjat ovat täysin erikokoisia tai -mallisia, voit tasata kakkupohjien reunoja ennen kuin kokoat kakun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s