Kauraleipä

Kauraleipä

Kauraleivässä on runsaasti makua ja se antaa mukavasti puhtia päivään. Tämä leipä on erinomainen aamiaisleipä, vaikka se hävinnee parempiin suihin muinakin vuorokauden aikoina. Testaa leipää paahdettuna, silloin siihen tulee erityisen hyvä, lähes pähkinäinen kauran maku.

Tämän ohjeen olen bongannut Helene Johanssonin Leipä-kirjasta. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat oppia hyvän leivän tekemisen saloja.

Kauraleipä (3kpl):

  • 3 dl kauraleseitä
  • 3,5 dl kiehuvaa vettä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä

Laita leseet ja siemenet kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita, peittele ja anna levätä muutama tunti tai yön yli. Tätä vaihetta kutsutaan kuumajuureksi.

  • 300 g vehnähapanjuurta
  • 4,5 dl vettä
  • n.11 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 rkl hunajaa
  • 5 tl hienoa (meri)suolaa
  • 25 g tuorehiivaa

Lisää loput aineet paitsi suola kuumajuuren joukkoon ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia (käsin 20 min). Lisää sitten joukkoon suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia (käsin 10 min). Jos taikina vaikuttaa 10 minuutin vaivaamisen jälkeen liian löysältä, lisää joukkoon vielä hieman vehnäjauhoja.

Anna taikinan levätä kulhossa puolisen tuntia. Muotoile taikinasta sitten kolme pyöreää leipää ja pyöräytä leipien pinta kauraleseissä. Nosta leivät sitten kohotuskoreihin (tavallinen taikinakulho käy tähän hommaan varsin hyvin) ja anna leipien kohota peiteltynä huoneenlämmössä pari tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja laita uunin pohjalle tyhjä pelti. Kumoa leivät pellille ja tee niiden pintaan kolme viiltoa veitsellä. Jos et saa kaikkia leipiä mahtumaan yhdelle pellille, jätä ylijääneet leivät kohotuskoriin odottamaan omaa paistovuoroaan. Laita leivät uuniin ja kaada uunin alaosassa olevalle pellille kylmää vettä. Sulje uuninluukku heti. Vesihöyry tekee leipään rapean kuoren. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista leipiä uunissa 20 minuuttia. Päästä sitten vesihöyryt uunista ulos ja jatka paistoa vielä noin 15-20 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä. Voit testata leivän kypsyyttä koputtamalla leivän alapintaa. Leivästä tulisi kuulua kumea, ontto ääni. Jos sinulla on paistomittari, tökkää se leivän keskustaan. Leipä on valmis, kun sen sisälämpötila on 98 astetta.

29C0D9F9-BF62-45FA-9CF3-F85F4D81A08B

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s