Nokkoskeitto

7A7F3893-945A-401A-A19F-F9D730E166FA.jpegTaas on se aika vuodesta, kun villiyrtit alkavat näyttää parhainta loistoaan. Siksi nyt kannattaa hyödyntää kauniita kesäisiä päiviä villiyrttisadon keruuseen. Nokkonen on mielettömän mahtava villiyrtti, sillä se on täynnä tärkeitä vitamiineja. Nokkosta ei kuitenkaan kannata kerätä joka paikasta ja sitä ei kannata syödä esimerkiksi tiettyjen lääkkeiden kanssa. Jos olet kiinnostunut  nokkosen ravintosisällöstä, poimintaohjeista ja käyttösuosituksista, käy kurkkaamassa tietoa nokkosesta täältä.

Nokkonen

Nokkoskeiton valmistamiseen menee aikaa lähes saman verran kuin kaupan pinaattikeiton sulattamiseen – ei siis todellakaan kauan! Maussa ja ravinteikkuudessaan se lyö sisaruskeittonsa mennen tullen. Jos et siis vielä ole testannut tätä herkullista ja helppoa villiyrttikeittoa, äkkiä mars kedolle nokkosen poimintaan!

Nokkoskeitto (pääruoka 2-3:lle, alkuruoka 4-6:lle):

 • 70g/reilu litra tuoreita nokkosia
 • 1 sipuli
 • pieni valkosipulinkynsi
 • 2 isoa jauhoista perunaa
 • Nokare voita
 • 6 dl täysmaitoa
 • 1 dl kermaa
 • suolaa
 • hyppysellinen valkopippuria
 • 1 rkl sitruunamehua

Sitruunamascarpone:

 • 3 rkl mascarponea
 • 1/2 sitruunan raastettu kuori
 • (2 rkl kuivattua nokkosta)

Pese nokkoset ja ryöppää niitä kiehuvassa vedessä noin minuutti. Siivilöi ja laske päälle kylmää vettä, jotta nokkosten lehtivihreä ei haalistuisi. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Pilko sipulit ja paisa niitä miedolla lämmöllä kunnes ne ovat kuultavia. Lisää joukkoon nokkoset ja kuoritut, pieniksi kuutioidut perunat. Paista muutama minuutti. Nosta lieden lämpötilaa ja lisää kattilaan maito ja mausteet. Kiehuta keittoa kunnes perunat ovat kypsiä. Voit käyttää keittoon myös kypsiä jämäperunoita, jolloin soppa valmistuu nopeammin. Soseuta valmis keitto, lisää kerma ja tarkista maku. Lisää mausteita makusi mukaan.

Pese ja kuivata sitruuna ennen kuin raastat sen kuoren. Jos sinulla on kuivattua nokkosta, hienonna se hienoksi jauheeksi esimerkiksi morttelissa. Sekoita sitruunamascarponen ainekset ja annostele se keittoannosten päälle. Koristele halutessasi sitruunankuoren palasella.

79625E59-50ED-4153-A3E9-C4BFF8E06D5C

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s