Nokkoskeitto

Taas on se aika vuodesta, kun villiyrtit alkavat näyttää parhainta loistoaan. Siksi nyt kannattaa hyödyntää kauniita keväisiä päiviä villiyrttisadon keruuseen. Nokkonen on mielettömän mahtava villiyrtti, sillä se on täynnä tärkeitä vitamiineja. Nokkosta ei kuitenkaan kannata kerätä joka paikasta ja sitä ei kannata syödä esimerkiksi tiettyjen lääkkeiden kanssa. Jos olet kiinnostunut  nokkosen ravintosisällöstä, poimintaohjeista ja käyttösuosituksista, käy kurkkaamassa tietoa nokkosesta täältä.

Nokkonen

Nokkoskeiton valmistamiseen menee aikaa lähes saman verran kuin kaupan pinaattikeiton sulattamiseen – ei siis todellakaan kauan! Maussa ja ravinteikkuudessaan se lyö sisaruskeittonsa mennen tullen. Tämä ohje on myös gluteeniton ja tässä ohjeessa on niksit niin tavallisen kuin vegaanin version valmistamiseen. Kaurakermalla valmistettu keitto hävisi muuten ennätysajassa myös pienten ruokailijoiden lautaselta!

Nokkoskeitto sitruunamascarponella ja nokkos”pölyllä”


Jos et vielä ole testannut tätä herkullista ja helppoa villiyrttikeittoa, niin yt äkkiä mars kedolle nokkosen poimintaan!

Nokkoskeitto (pääruoka 2 aikuiselle ja 2 lapselle, alkuruoka 4–6:lle aikuiselle ):

 • 70g/reilu litra tuoreita nokkosia tai 4 dl valmiiksi ryöpättyjä nokkosia tai noin 4 rkl kuivattua nokkosjauhetta
 • 1 sipuli
 • pieni valkosipulinkynsi
 • 2 isoa jauhoista perunaa
 • Nokare voita/ tilkka öljyä
 • 6 dl täysmaitoa tai 5 dl vettä
 • 1 dl kermaa tai 2,5 dl kaurakermaa
 • suolaa
 • hyppysellinen valkopippuria
 • 1 rkl sitruunamehua

Sitruunamascarpone (vaihtoehtoinen):

 • 3 rkl mascarponea/ vegaani mascarponea
 • 1/2 sitruunan raastettu kuori
 • (2 rkl kuivattua nokkosta)

Pese nokkoset ja ryöppää niitä kiehuvassa vedessä noin minuutti. Siivilöi ja laske päälle kylmää vettä, jotta nokkosten lehtivihreä ei haalistuisi. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä tai lämmitä öljy.
Pilko sipulit ja paista niitä miedolla lämmöllä kunnes ne ovat kuultavia. Lisää joukkoon nokkoset ja kuoritut, pieniksi kuutioidut perunat. Paista muutama minuutti. Nosta lieden lämpötilaa ja lisää kattilaan maito tai vesi ja mausteet. Kiehuttele keittoa kunnes perunat ovat kypsiä. Voit käyttää keittoon myös kypsiä jämäperunoita, jolloin soppa valmistuu nopeammin.
Soseuta valmis keitto, lisää (kaura)kerma ja tarkista maku. Lisää mausteita makusi mukaan.

Sitruunamascarpone:
Pese ja kuivata sitruuna ennen kuin raastat sen kuoren. Jos sinulla on kuivattua nokkosta, hienonna se hienoksi jauheeksi esimerkiksi morttelissa. Sekoita sitruunamascarponen ainekset ja annostele se keittoannosten päälle. Koristele halutessasi sitruunankuoren palasella.

Nauti heti hyvässä seurassa. Tämä keitto sai makumeriiteikseen lautaselta ryystöä, ”´yvää soppaa” kommenteja ja hymyileviä naamoja.

Soppalautasen design by Musta Lintu Saviverstas

P.s. käytän kuvauksissani pääsääntöisesti Musta Lintu Saviverstaan Richard Ravenin, eli Rikun käsityönä valmistamia astioita. Tämä uusiseelantilainen pohjalainen tekee aivan mielettömän kaunista uniikkia keramiikkaa pajallaan Tervajoella.
Jos tykkäät hänen tyylistään, voit käydä katsomassa hänen töitään täältä: https://www.mustalintu.fi
Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, vaan Riku sattuu olemana appiukkoni, joten olen onnekkaassa asemassa niin astioiden kuin hyvän seuran puolesta 😀

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s