Villiyrttipasta

280A1025-9225-4514-BCA7-C7D01A8AAE24.jpeg

Tämä ihanan raikas, mutta kermainen pasta sopii erinomaisesti kesän aurinkoisiin päiviin. Kun osa raaka-aineista on vielä kerätty luonnosta itse, saa pasta entistä paremman maun. Villiyrttien keruussa kannattaa kuitenkin tuntea mitä, mistä ja milloin kerätä. Vinkit nokkosen poimintaan löytyvät täältä. Nokkosen lisäksi laitoin tähän pastaan luonnon omaa villiparsaa, maitohorsmaa. Näin alkukesästä villiparsaa kannattaakin kokeilla, kun horsmat ovat vielä kasvunsa alussa. Parhaimmat luonnonsparrikset syntyvät nimittäin noin 10 cm:n korkuisista horsman varsista. Liian suureksi kasvaneet varret alkavat maistua puisevilta. Avokado on pastassa silkan ruokaisuuslisän takia. Jos haluat nauttia puhtaammin luonnonyrttien mausta, voit jättää avokadon ruoasta kokonaan pois. Näin annoksesta tulee myös hieman kevyempi.

Vinkki: Esivalmistele kaikki kastikkeen raaka-aineet leikkuulaudalle valmiiksi, sillä itse kypsyttämiseen menee aikaa vain muuta minuutti.

Kahdelle:

 • 1,5-2 litraa tuoreita nokkosia
 • parisenkymmentä maitohorsman vartta
 • 2 avokadoa
 • 1-2 valkosipulinkynttä
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 100 g mascarponea
 • 2 rkl sitruunamehua
 • suolaa
 • ripaus mustapippuria

lisäksi:

 • spagettia kahdelle
 • tuoretta basilikaa
 • (parmesaania)

Pese nokkoset ja maitohorsmat. Ryöppää nokkosia kiehuvassa vedessä noin minuutti. Siivilöi ja laske päälle kylmää vettä. Jätä nokkoset kuivumaan siivilään. Kuivaa maitohorsmat ja leikkaa niistä talteen vain varsiosat. Jos haluat, voit käyttää lehtiosan esimerkiksi horsmateehen tai käyttää sitä ryöpättynä muiden ruokien joukossa.

Laita spagettivesi kiehumaan ja lisää siihen suolaa niin, että keitinvesi on yhtä suolaista kuin merivesi (ts. suolaa saa olla melko reilusti). Keitä spagetit pakkausohjeen mukaan.

Pilko valkosipuli ja horsman varret. Horsmat voivat olla noin parin sentin pituisia. Purista nokkosista ylimääräinen vesi ja hienonna nokkoset leikkulaudalla. Kuori ja paloittele avokadot. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä valkosipulia, horsmia ja nokkosia pari minuuttia. Lisää joukkoon mascarpone, sitruunamehu, suola ja pippuri. Sekoita ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa  makusi mukaan.

Valuta valmiit spagetit ja laita ne kastikekattilaan. Sekoita niin, että kastike tarttuu spagetteihin. Lisää joukkoon tuoretta basilikaa. Viimeistele annos halutessasi parmesaanilla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s