Raparperipiirakka

E8391A58-2DE3-4554-A71C-A52FBC6C64ABRaparperit ovat minulle yksi merkkipaalu kesän sadon kypsymisestä; ensin tulevat rapsut ja pian perässä seuraavat makeat mansikat sekä ihanat uudet kotimaiset potut. Kesän makufestarit ovat alkaneet, hurraa!

Yksi kesän ehdottomista makujutuista on raparperipiirakka kermavaahdon kera. Minun on pakko myöntää, että hyvän raparperipiirakan ohjeen kyhääminen on ollut minulle jo muutaman vuoden mittainen pakkomielle. Sitä ihan “oikeanlaista” piirakkaa oli nimittäin vaikea saada kohdilleen. Maistoin mielettömän hyvää raparperipiirakkaa muutama vuosi sitten työskennellessäni tarjoilijana raintola Näsinneulassa. Yksi ravintolan kokeista oli tehnyt kesälomatervehdykseksi raparperipiirakan ja se oli aivan taivaallista! Se oli ihanan mehevää, makeaa, sopivasti kirpeää ja päältä vähän rapsakkaa. Yritin töiden ohessa urkkia kokilta, että mitä piirakkaan tuli, mutta resepti kokonaisuudessaan jäi mysteeriksi, sillä itse piirakantekijäkään ei tismalleen muistanut, mitä taikinan joukkoon oli loppujen lopuksi sujahtanut ja missä suhteessa. Ammattilaisella kun oli taito hyppysissään.. Tärkeimmät vinkit kuitenkin pistin korvan taakse. Ne olivat kookoshiutaleet ja mantelilastut tai -rouhe. Nämä kaksi raaka-ainetta antavat piirakkaan täyteläisen maun, joka tekee piirakasta vähän parempaa. Tämä ohjeeni ei varmasti tee kunniaa tuolle alkuperäiselle maistamalleni, mutta mielestäni tällä ohjeella päästään jo varsin lähelle.

CB1DB5EE-9ACD-40C3-87A6-DEB424D538CD

Raparperipiirakka (20×30 cm vuokaan):

 • 200 g huoneenlämpöistä voita
 • 2+1 dl (ruoko)sokeria
 • 2 kananmunaa
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 2+1 dl kookoshiutaleita
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 tl suolaa
 • 2 tl vaniliinisokeria
 • 2 tl kardemummaa
 • 1 rkl kanelia
 • 2 dl täyteläistä piimää (tai kermaa tai maitoa)
 • 300 g pilkottuja raparpereja
 • 1 dl mantelilastuja tai -rouhetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla.

Vatkaa voi ja 2 dl sokeria vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet ja 2 dl kookoshiutaleista kulhossa sekaisin. Lisää kuivat aineet voiseokseen ja sekoita lastalla tasaiseksi taikinaksi. Ota taikinaa noin 2 dl toiseen kulhoon ja laita sivuun. Tämä käytetään piirakan päällysteeseen. Lisää pohjataikinaan vielä 2 dl piimää ja sekoita tasaiseksi. Levitä  taikina vuoan pohjalle tasaisesti.

Sekoita raparperien joukkoon 1 dl sokeria ja lisää ne, loput kookoshiutaleet ja mantelilastut sivuun ottamasi taikinan joukkoon. Sekoita. Lisää päällyste toisen taikinan päälle tasaisesti.

Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Tarjoa vaahdotetun kerman kera.

Vinkki: voit halutessasi paahtaa mantelilastut kevyesti pannulla, niin niihin tulee enemmän makua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s