Panzanellasalaatti

9084CA9F-BB01-4EE5-9632-17D32DA63263.jpeg

Suomalaiset tomaatit alkavat olla makuloistoltaan parhaimmillaan. Siksi tämä italialainen panzanellasalaatti on mitä loistavin siivittämään niiden ihanaista sinfoniaa. Panzanellassa tomaatit ovat pääosassa, joten on tärkeää, että valitset salaattiin kypsiä ja makeita tomaatteja. Ulkonäön puolesta voit napata salaattiin erivärisiä tomaatteja, niin saat siihen kauniin kesän väriloiston. Itse tykkään kuitenkin punaposkisen salaatin simppelistä värimaailmasta.

Tomaatin lisäksi toinen tärkeä raaka-aine panzanellassa on leipä. Suosittelen, että käytät ainakin päivän vanhaa vaaleaa hapanleipää. Mitä parempaa leipä on, sen parempaa salaatistakin tulee. Panzanella onkin hyvä tapa ’hävittää’ kuivunut leipä kaapeista ja antaa sille aivan uusi elämä.

Voit nauttia panzanellan ruuan lisukkeena tai kevyenä kesälounaana. Jos haluat salaatista täyttävämpää, lisää sen joukkoon esimerkiksi mozzarellaa, vuohenjuustoa tai grillattua kanaa.

Panzanella (neljälle):

 • 500 g ’day old’ hapanleipää
 • 7-8 kypsää tomaattia
 • punainen paprika
 • 10 cm pätkä varsisellerin vaaleaa osaa
 • 1 pieni sipuli
 • 1 valkosipuli
 • kourallinen tuoretta basilikaa
 • 6 anjovisfileetä
 • 4 tl kapriksia
 • 1 rkl balsamicoa
 • 4 rkl hyvää oliiviöljyä
 • suolaa
 • mustapippuria

Pilko leipä viipaleiksi ja revi se rustiikeiksi suupaloiksi. Heitä uuniin 200 asteeseen paahtumaan noin 10 minuutiksi. Leipä saa uunissa rapean rusketuksen. Laita uuni sitten grillivastukselle ja lait paprika uuniin. Paista kunnes paprikan pinta on musta. Käännä paprikaa välillä, jotta kaikki pinnat mustuisivat. Laita paprika muovipussiin ja jätä sinne 20 minuutiksi. Pussissa paprikan kuori pehmenee ja voit kuoria sen helposti sormin. Musta pinta ei siis päädy salaattiisi!

Pilko tomaatit suupaloiksi ja valuta niitä siivilässä. Kerää osa tomaattimehusta talteen kastiketta varten. Pilko kuorittu paprika ja varsisellerin vaalea osa sopiviksi paloiksi. Varsisellerin vaaleassa alaosassa ei ole säikeitä kuten vihreässä varressa ja se sopii siksi hyvin salaatteihin.

Tee kastike: pilko sipuli, valkosipuli ja anjovikset pieniksi paloiksi. Laita kulhoon ja sekoita. Lisää joukkoon öljy, balsamico, kaprikset, tomaattimehu, suola ja pippuri. Sekoita hyvin, maista ja mausta suun myötäiseksi.

Sekoita suuressa kulhossa tomaatit, paprika, leipä ja basilika. Lisää joukkoon salaatinkastike ja sekoita hyvin. Jätä salaatti maustumaan ainakin 15 minuutiksi ennen tarjoamista. Näin kastike pääsee imeytymään salaattiin kunnolla. Koristele muutamalla basilikan lehdellä.

Nauti panzanella hyvän valkoviinin kera.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s