Gluteeniton ja vähähiilihydraattinen siemennäkkileipä

Tämä gluteeniton, lähes hiilariton ja vegaani leipä sopii erinomaisesti erikoisruokavaliota noudattaville ja kaikille muille maan ja taivaan väliltä. Maistoin tätä ihanuutta ensimmäisen kerran, kahdeksan vuotta sitten, kun tapasin tulevan anoppini. Hän leipoo tätä näkkäriä ahkerasti ja siksi tätä tulee aina nakerreltua ahkeraan tahtiin, kun kyläilemme fammulassa. Viime aikoina sitä on tullut tehtyä vähemmän ja siksi näkkärin tekoon pitikin alkaa ihan ite.


Siemennäkkäri on hyvää sellaisenaan, mutta parhaisiin sfääreihinsä se nousee, kun päälle laittaa palan juustoa ja kurkkua tai tomaattia. Näkkäri sopii erinomaisesti myös sopan kyytipojaksi. Olenpa joskus murustellut sitä jugurtinkin joukkoon.

Yleensä kun näkkäriä on paistellut yhden erän, niin ensimmäinen pellillinen häviää ’illan mittaan’ parempiin suihin, kun joku (myönnän, pääasiallisesti minä!) käy nakertamassa sitä vähän kerrallaan aina keittiössä asioidessaan 😀

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä leipää, vaikket mikään leipurinikkari keittiössä muuten ehkä olisikaan. Tätä on todella helppo valmistaa ja palkkio on ehdottomasti senkin pienen vaivan arvoinen.

Yhteensä näkkärin tekoon aikaa kuluu noin pari tuntia, mutta siitä aktiivista leivonta-aikaa on vain noin 20 minuuttia.
Suosittelen, että käytät hyvin aikaa näkkärin tasaiseen levittämiseen ennen sen paistoa. Näin saat näkkärin koostumuksen juuri oikeanlaiseksi.

Gluteeniton ja vähähiilihydraattinen siemennäkkileipä (noin kolme pellillistä näkkäriä):

  • 7 dl vettä
  • 1,5-2 tl suolaa
  • 3,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 2 rkl chiansiemeniä
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 + 3 rkl (oliivi)öljyä

Sekoita kaikki ainekset kattilassa keskenään lukuunottamatta kolmea ruokalusikkaa öljyä. Laita seos liedelle ja lämmittele matalalla lämmöllä sen aikaa, että seos sakenee. Jätän yleensä seoksen noin puoleksi tunniksi liedelle, joka on ykkösellä (Huom. Minulla on old school -liesi) ja käyn sekoittelemassa sitä välillä. Seoksen voi jättää myös tekeytymään yön yli jääkaappiin.

Voitele öljyllä huolellisesti kolme leivinpaperia ja jaa seos niille. Tämä on tärkeää: levitä taikina tasaisesti ja ohuelti leivinpaperille. Jos leivästä tulee liian paksua, siitä ei tule rapsakkaa. Minulla menee taikinan levittelyyn helpostikin vartti aikaa, sillä haluan varmistua, että näkkäriin ei jää aukkoja tai liian ohuita kohtia ja että taikina ei ole levittynyt mistään kohdin liian paksulti.

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kiertoilmauunissa näkkärin voi saada rapeaksi jo puolessa tunnissa, omassa uunissani joudun paistamaan näkkäriä jopa tunnin. Paiston jälkeen näkkäri kannattaa jättää uuniin niin, että uuninluukku on vähän raollaan. Laita luukun väliin esimerkiksi patakinnas. Näin kosteus haihtuu uunista ulos ja näkkäri pysyy rapeana.

Tein aiemmin siemennäkkäriä monta monituista kertaa, mutta se jäi aina kosteaksi. Näillä levittely- ja kuivattelukonsteilla olen saanut leivän koostumuksen juuri oikeaksi.

Nautinnollisia rauskutteluhetkiä kaikille! ❤️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s