Gluteeniton hapanjuuri

D06B0346-A93A-4005-826E-0B85FC77DF3B

Hapanjuuren valmistaminen alusta alkaen vie noin viikon verran aikaa, mutta kun olet saanut juuren kuplimaan, samaa juurta voi käyttää vuosia – kunhan muistat pitää juurestasi hyvää huolta.

Juuri antaa gluteenittomalle leivälle mahtavan maun! Siitä tehdyn siemenjuurileivän maku ja rakenne muistuttaa kevyesti hapanta ruislimppua, jossa on mukana ihania mykyjä.

Hapanjuuri lisää myös leivän säilyvyyttä. Limppu pysyy maukkaana ja rakenteeltaan hyvänä jopa viikon.

Jos olet keliaakikko tai noudatat gluteenitonta ruokavaliota, suosittelen ehdottomasti kasvattamaan oman hapanjuuren – se avaa uuden makumaailman gluteenittoman leivän maailmaan.

Gluteeniton hapanjuuri:

Huom! Nämä ainesosien määrät toistuvat hapanjuuren teon jokaisena päivänä. Kokonaismäärä on siis seitsenkertainen.

 • 20 g riisijauhoja
 • 20 g maissijauhoja
 • 60 g vettä

Päivä 1: Sekoita aineet keskenään, peitä kosteutetulla keittiöpyyhkeellä ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Päivä 2: Mittaa 40 g eilistä juurta uuteen purkkiin, heitä loput pois. Lisää riisi- ja maissijauhot sekä vesi. Sekoita, peitä ja jätä huoneenlämpöön.

Päivät 3-7: Jatka samalla tavoin kuin 2.päivänä. Haistele ja silmäile juurtasi. Kun siinä on makea ja hapan tuoksu ja juuri kuplii, se on valmista käyttöön.

Hapanjuureen liittyviä huomioita:

Hapanjuurta kannattaa ajatella jääkaapin kasvina tai lemmikkinä, jota pitää kastella ja ruokkia aika ajoin (sille voi myös leperrellä hempeyksiä). Mitä aika ajoin tarkoittaa? Noh, se sinun on selvitettävä itse. Noin kerran viikossa riittää useille, toisille piisaa ehkä vain joka toinen viikko. Juurta kannattaa pitää alussa silmällä, sillä se on alkuvaiheessa herkkä kuolemaan. Näin pääset myös jyvälle, että miten juuresi käyttäytyy – ihan kuin opettelisit tuntemaan lemmikkisi luonteen! 

Olen tehnyt oman juureni riisi- ja maissijauhoilla ja lopulta syötin sille vain maissijauhoja. Miksi? Niitä nyt sattui vain olemaan kaapissa! Juuren voi tehdä myös tattarijauhoista ja tummista riisijauhoista.

Juuri on valmis, kun se alkaa kuplia ja siinä on makea ja hapahko tuoksu. Leipäjuurien tuoksu muistuttaa mielestäni ruisleipää. Jos haju alkaa olla pistävä ja etikkainen, juuri on alkanut käydä, eli se on kuollut. Pieni määrä nestettä juuren pinnalla viittaa siihen, että juureen on alkanut muodostua alkoholia. Pieni määrä nestettä ei haittaa, jos vain freesaat juuresi heti. Voit joko heittää päällä olevan nesteen pois tai sekoittaa sen juuren joukkoon.

Gluteeniton hapanjuuri

Juuren freesaaminen:

 • 60 g juurta
 • 80 g vettä
 • 30 g maissijauhoja
 • 30 g riisijauhoja

Ota juurtasi 60 g puhtaaseen purkkiin ja lisää sen joukkoon vesi ja jauhot. Sekoita ja peitä kevyesti. Jos leivot juurella, jätä se huoneenlämpöön vuorokaudeksi ennen käyttöä. Muuten voit laittaa juuren jääkaappiin odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

7 Comments Lisää omasi

 1. Ellu sanoo:

  Eli joka päivä päivinä 3-7 otetaan se 40g edellistä juurta? Vai tarkoitetaanko päivän 2 toistamisella vain ruokkimista?

  Tykkää

  1. Hei Ellu, ymmärsit oikein, eli joka päivä päivinä 3-7 otetaan vain 40 g juurta edellisestä juuresta ja sitä ruokitaan samalla tavoin kuin päivänä 2. Loput juuresta heitetään pois. Jos et raaski heittää ylimääräistä juurta pois, voit käyttää sen esimerkiksi gluteenittomien vohveleiden tekoon tai aloittaa siitä toisen juuren vaikka kaverille tai sukulaiselle 🙂

   Tykkää

 2. Irja sanoo:

  Tätä minäkin jäin ihmettelemään, kun siinä alussa sanotaan, että kokonaismäärä on seitsenkertainen. Ymmärrän tuosta että lopullinen määrä on 40 gr + 100 gr. Oliksiko näin?

  Tykkää

  1. Hei Irja, reseptiin käytettävien ainesosien määrä on siis seitsemän kertaa se määrä, joka ohjeeseen on kirjoitettu. Jokaisena päivänä lisätään siis tuo määrä jauhoja ja vettä. Mutta juuren teon aikanahan tuota juurta heitetään päivittäin pois (vain 40 g otetaan talteen), eli itse juuri ei tule olemaan seitsenkertainen alkuperäiseen nähden. Toivottavasti tästä oli apua 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s