Gluteeniton hapanjuuri

Gluteeniton hapanjuuri

Hapanjuuren valmistaminen alusta alkaen vie noin viikon verran aikaa, mutta kun olet saanut juuren käyntiin, voit käyttää samaa juurta jopa vuosia – kunhan muistat pitää siitä vain hyvää huolta.

Juuri antaa gluteenittomalle leivälle mahtavan maun! Siitä tehdyn siemenjuurileivän maku ja rakenne muistuttaa kevyesti hapanta ruislimppua, jossa on mukana ihania mykyjä.

Gluteeniton hapanjuurileipä
siemenjuurileipä

Hapanjuuri lisää myös leivän säilyvyyttä. Limppu pysyy maukkaana ja rakenteeltaan hyvänä jopa viikon.

Jos olet keliaakikko tai noudatat gluteenitonta ruokavaliota, suosittelen sinua ehdottomasti kasvattamaan oman hapanjuuren, sillä se avaa uuden makumaailman gluteenittomiin leipiin. Hyvässä lykyssä saat hapanjuurileivällä myös vatsasi tyytyväiseksi, sillä itsekasvatetussa juuressa on runsaasti vatsaystävällisiä bakteereja.

Gluteeniton hapanjuuri:

Huom! Ensimmäisen juuren tekeminen käyttövalmiiksi kestää noin viikon. Nämä ainesosien määrät toistuvat siksi hapanjuuren teon jokaisena päivänä. Kerro siis raaka-aineiden määrä seitsemällä:

 • 20 g riisijauhoja
 • 20 g maissijauhoja
 • 60 g vettä

Päivä 1: Sekoita kaikki aineet keskenään puhtaassa lasipurkissa. Peitä kosteutetulla keittiöpyyhkeellä ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Päivä 2: Mittaa 40 grammaa edellispäivänä valmistamaasi juurta uuteen puhtaaseen purkkiin, ja heitä loput edellispäivänä valmistamastasi juuresta pois. Lisää juureen riisi- ja maissijauhot sekä vesi. Sekoita hyvin, peitä ja jätä huoneenlämpöön.

Päivät 3-7: Jatka samalla tavoin kuin päivänä 2. Haistele ja silmäile juurtasi. Kun siinä on makea, hapan tuoksu ja juuri kuplii, se on valmista käyttöön.

VINKKI! Voit käyttää hapanjuuren valmistuksessa poisheitettävän raakajuuren osan gluteenittomien vohveleiden valmistamiseen. Näin et joudu heittämään raakajuurta pois, vaan voit käyttää sen herkullisesti hyödyksi.

Hapanjuureen liittyviä huomioita:

Hapanjuurta kannattaa ajatella jääkaapin kasvina tai lemmikkinä, jota pitää kastella ja ruokkia aika ajoin (sille voi myös leperrellä hempeyksiä). Mitä aika ajoin tarkoittaa? Noh, se sinun on selvitettävä itse. Noin kerran viikossa riittää useille, toisille piisaa ehkä vain joka toinen viikko. Juurta kannattaa pitää alussa silmällä, sillä se on alkuvaiheessa herkkä kuolemaan. Näin pääset myös jyvälle, miten juuresi käyttäytyy – ihan kuin opettelisit tuntemaan lemmikkisi luonteen! 

Olen tehnyt oman juureni riisi- ja maissijauhoilla ja lopulta syötin sille vain maissijauhoja. Miksi? Niitä nyt sattui vain olemaan kaapissa! Juuren voi tehdä myös tattarijauhoista ja tummista riisijauhoista.

Juuri on valmis, kun se alkaa kuplia ja siinä on makea ja hapahko tuoksu. Leipäjuurien tuoksu muistuttaa mielestäni ruisleipää. Jos haju alkaa olla pistävä ja etikkainen, juuri on alkanut käydä, eli se on kuollut. Pieni määrä nestettä juuren pinnalla viittaa siihen, että juureen on alkanut muodostua alkoholia. Pieni määrä nestettä ei haittaa, jos vain freesaat juuresi heti. Voit joko heittää päällä olevan nesteen pois tai sekoittaa sen juuren joukkoon.

Gluteeniton hapanjuuri

Juuren freesaaminen:

 • 60 g juurta
 • 80 g vettä
 • 30 g maissijauhoja
 • 30 g riisijauhoja

Ota 60 grammaa juurtasi puhtaaseen purkkiin ja lisää sen joukkoon vesi ja jauhot. Sekoita ja peitä kevyesti. Jos leivot juurella, jätä se huoneenlämpöön vuorokaudeksi ennen käyttöä. Muuten voit laittaa juuren jääkaappiin odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

7 Comments Lisää omasi

 1. Ellu sanoo:

  Eli joka päivä päivinä 3-7 otetaan se 40g edellistä juurta? Vai tarkoitetaanko päivän 2 toistamisella vain ruokkimista?

  Tykkää

  1. Hei Ellu, ymmärsit oikein, eli joka päivä päivinä 3-7 otetaan vain 40 g juurta edellisestä juuresta ja sitä ruokitaan samalla tavoin kuin päivänä 2. Loput juuresta heitetään pois. Jos et raaski heittää ylimääräistä juurta pois, voit käyttää sen esimerkiksi gluteenittomien vohveleiden tekoon tai aloittaa siitä toisen juuren vaikka kaverille tai sukulaiselle 🙂

   Tykkää

 2. Irja sanoo:

  Tätä minäkin jäin ihmettelemään, kun siinä alussa sanotaan, että kokonaismäärä on seitsenkertainen. Ymmärrän tuosta että lopullinen määrä on 40 gr + 100 gr. Oliksiko näin?

  Tykkää

  1. Hei Irja, reseptiin käytettävien ainesosien määrä on siis seitsemän kertaa se määrä, joka ohjeeseen on kirjoitettu. Jokaisena päivänä lisätään siis tuo määrä jauhoja ja vettä. Mutta juuren teon aikanahan tuota juurta heitetään päivittäin pois (vain 40 g otetaan talteen), eli itse juuri ei tule olemaan seitsenkertainen alkuperäiseen nähden. Toivottavasti tästä oli apua 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s