Gluteenittomat ja vegaaniset vohvelit

Gluteenittomat ja vegaaniset vohvelit

Voi veljet meidän perhe rakastaa vohveleita! Huushollissamme niitä paistetaan todella ahkerasti – vähintään kerran viikossa ja viime aikoina vähän useammin.

Koska jääkaappimme varannot vaihtelevat, joudun usein sumplimaan erilaisia versioita vohveleista. Kun vaihtoehtoja on monia, yritän aina punnita, että mikä niistä onkaan se parhain: Muhkea jenkkityylinen juurivohveli vai rapea ja perinteinen voffeli? Vaikea sanoa, sillä kaikki versiot ajavat asiaansa eri hetkissä.

Viimeisen kuukauden ajan olen joutunut vatsavaivojen takia testaamaan uudenlaista ruokavaliota, josta on karsittu gluteenipitoiset jauhot, maitotuotteet, kova rasva, sokeri ja alkoholi.

Olen joutunut siis luopumaan lähes kaikista herkuistani! Sokerihammastani kuitenkin kolottaa hyvin usein, ja siksi vohvelit ovat olleet nyt ainoa ylellisyyteni hetkeen. Vaikeaa on ollut, mutta pakko sanoa, että nämä ovat olleet pelastukseni!

Nämä vohvelit ovat myös vegaanisia. Halusin testata, että miten vohvelitaikinan saa pysymään kasassa ilman kananmunaa. Se on ihan helppoa, mutta huonona puolena taikinassa on se,  että se tahtoo tarttua ainakin meidän vanhan vohveliraudan yläpintaan. Valmiin vohvelin saa tosin siitä kokonaisena irti helposti, kun yhden nurkan saa irtoamaan. Luultavasti nykyajan ihmeraudoilla taikina ei edes tartu pintoihin.

Käytän vegaanivohveleiden paistamiseen oliiviöljyä (kyllä, sillä myös kovat rasvat ovat förbjuden), koska pidän sen hieman kitkerästä mausta. Voit halutessasi käyttää paistamiseen myös esimerkiksi neutraalia rypsiöljyä, leivontamargariinia tai kookosrasvaa.

Jos et noudata tiukkaa vegaaniruokavaliota, voit korvata sidosaineet kananmunalla ja kauramaidon tavallisella. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan myös täysin plant-based vaihtoehtoa, koska se tuo kivan lisän omiin keittotaitoihin.

Gluteenittomat ja vegaaniset vohvelit (n.6 kpl):

 • 80 g hapanjuurta
 • 50 g maissijauhoja
 • 50 g perunajauhoja
 • 3 dl kauramaitoa
 • 1 rkl chiansiemeniä
 • 1 tl agar agaria
 • ripaus suolaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl ruokasoodaa
 • 1 tl vaniliinisokeria
 • (1 rkl sokeria)

Sekoita hapanjuuri, kauramaito, chiansiemenet, agar agar ja jauhot keskenään. Laita taikinapohja jääkaappiin turpoamaan tunniksi tahi pariksi. Voit myös tehdä tämän osuuden illalla ja aamulla taikina on valmis paistettavaksi aamupalaksi.

Lisää turvonneeseen taikinaan loput aineet ja sekoita. Lämmitä vohvelirauta kuumaksi, lisää pintaan öljyä ja paista vohveleita noin 2 minuuttia.

CCCD3B23-7B2A-4296-B403-97E87F5BB693

Omat lempparitäytteeni ovat appelsiini ja voikukkahunaja tai se tavallinen. Nyt tosin sokeri on jäänyt päällisistäkin pois. Toinen mahtitäyte ovat marjat ja maustamaton jugurtti. Jälkkäriversiossa kannattaa ehkä kuitenkin upgradeta kunnon kermaan!

Nautinnollisia vohvelihetkiä! ❤

9795402F-5AB4-4601-98B0-3F5CB92E09AA

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s