Red Curry Paste eli Punainen Currytahna

67C315D1-CE6B-40E7-8489-153989932FE6
Punainen currytahna antaa ihanan potkun mihin tahansa thai-safkaan. Kun tämän maustepohjan on tehnyt hyvin, ei ruokaa laittaessa tarvitse enää keskittyä niin paljon maustamiseen.

Tästä erästä riittää makua noin neljään neljän hengen kastikkeeseen. Käytä tarvitsemasi määrä ruokaasi ja säilö loput maustetahnasta pakkaseen. Itse jaoin tahnan silikonisiin jääpalamuoteihin, josta maustepalat sai helposti siirrettyä jäätymisen jälkeen pakastepussiin. Sieltä tahna on helppo ottaa seuraavaa thai-ateriaa varten suoraan pannuun. Pari kolme palaa tahnaa riittää yhtä ateriaa varten, riippuen tietenkin maustetoleranssistasi ja kuutioiden koosta.

Käytä tahnaan omia lempparichilejäsi. Voit tehdä miksauksen esimerkiksi kaupan chileistä. Suosittelen maistamaan chilien tulisuuden ennen kuin otat ne käyttöön. On ikävä huomata jälkikäteen, että tahanasta tulikin liian tajunnan räjäyttävää tavaraa. Chilejä voi lisätä oman maun mukaan. Tähän settiin käytin kuusi kuivattua punaista chiliä. Niistä kaksi oli Kashmiri chiliä ja loput neljä pienempiä Guntur chilejä. Kashmiri chileissä oli ihana savuinen maku, mutta en halunnut savuisuudesta liian läpipuskevaa. Kaksi oli sopiva määrä tuomaan tahnaan täyteläisyyttä.

Kashmiri chilit ovat tummuneita ja ruttuisia, Gunturit pirteän punaisia ja sileitä.

Koska tein tahnasta vegaanin, en käyttänyt siihen currytahnoille tyypillistä lisämaustetta, eli kala- tai katkarapurapukastiketta. Sen sijaan laitoin tahnaan tomaattipyrettä ja aurinkokuivattujentomaattien öljyä tuomaan umamisuutta. Jos haluat umamia lisää, voit laittaa tahnan joukkoon myös kuivattuja sieniä – ne tuovat vegaanisiin versioihin lisää täyteläisyyttä. Jos et pidä sienistä tai sinulla ei ole niitä, voit jättää ne tahnasta pois. Omassani niitä ei ollut ja pärjäsin makujen kanssa vallan mainiosti.

Red curry paste (n. 4-5 aterian maustamiseen):

 • 5 valkosipulia
 • noin 6 punaista kuivattua chiliä tai sama määrä tuoreita chilejä
 • 0,5 dl keitettyä vettä (jos käytät kuivattuja chilejä)
 • 1 punasipuli
 • 2 rkl tomaattimurskaa
 • 3 tl sitruunaruohoa
 • 2 tl kuivattua korianteria
 • 1 tl kuminaa
 • 2 kuivattua kariffilimen lehteä
 • 30 g tuoretta inkivääriä tai 2 tl kuivattua
 • (1 dl tuoreen korianterin varsia)
 • loraus aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
 • (pieni kourallinen kuivattuja mustavahakkaita tai mustatorvisieniä)

Kaada chilien päällä kiehautetty vesi ja anna hautua noin 15-30 minuuttia. Kuori ja pilko valkosipuli ja sipuli raffeiksi paloiksi. Heitä kaikki ainekset blenderiin tai sekoita tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella (varoitus: ei herkkäsilmäisille).

Tahna säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin pari päivää, jos säilöt sen puhtaaseen purkkiin. Suosittelen, että pakastat ylimääräisen tahnan ellet käytä sitä muutaman päivän sisään.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s