Peltisämpyläleipä

Jos sinulta jäi pääsiäisen jälkeen ylimääräistä mämmiä, jolle ei enää löydy ottajaa, niin tässä on ohje, johon voit mämmit piilottaa. Mämmi antaa kivan makean maun ja tumman värin leipään. Peltileiväksi sämpylät vääntyivät silkan laiskuuden saattelemana, sillä taikina oli paljon helpompi kaulia littanaksi leipäseksi kuin pyöritellä siitä yksittäisiä sämpylöitä. Kapoisen muotonsa ansiosta leivät sujahtavat helposti esimerkiksi leivänpaahtimeen.

Tämä on mämmiä lukuunottamatta hyvin perinteinen sämpyläresepti. Siksi se sopii mainiosti aamu- tai iltapalaleiväksi ja on omiaan lapsiperheiden välipalahetkiin.

Suosittelen, että kuten mitä hyvänsä leipää tehtäessä annat taikinalle aikaa 1) muodostaa sitkoa, eli vaivaat sitä tarpeeksi ja 2) annat taikinalle aikaa levätä, jolloin hiiva pääsee aktivoitumaan. Näin saat aikaiseksi leipään hyvän mehevän rakenteen.

Peltisämpyläleipä (n. 2 pellillistä):

 • 2 dl mämmiä
 • n. 10 dl sämpyläjauhoja
 • 2 dl ruisjauhoja
 • 1 pss (11g) kuivahiivaa tai 30 g tuorehiivaa
 • 6 dl vettä
 • 2-3 tl suolaa
 • (3 rkl siirappia)

Päälle:

 • 1 iso rkl mämmiä
 • 3 rkl öljyä tai sulaa voita
 • 2 rkl siirappia
 • noin 0,5 dl vettä
 • pellavansiemeniä

Lämmitä vesi 42-asteiseksi, jos käytät kuivahiivaa, 37-asteiseksi, jos käytät tuoretta. Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja lisää vesi sekoittaen jauhojen ja hiivan joukkoon. Tuoreen hiivan voit ripotella ja sekoittaa suoraan lämpimän veden joukkoon ja kaataa sen jauhoihin.

Lisää ruisjauhot, 8 dl sämpyläjauhoja ja mämmi. Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia ja lisää jauhoja vähän kerrallaan, jos taikina vaikuttaa liian löysältä. Lisää suola (ja siirappi) ja vaivaa vielä 5 minuuttia.

Teen leivän vaivauksen yleiskoneessa matalalla teholla, mutta voit tehdä sen myös käsin. Se vaatii voimia, mutta vahvistaa hartioita ja kasvattaa Sisua.


Anna valmiin taikinan kohota huoneenlämmössä liinan alla vähintään tunti.


Vinkki: Jos teet leivän edellisenä iltana valmiiksi, mutta paistat sen vasta aamulla, voit tehdä leivän jo valmiiseen muotoonsa heti vaivauksen jälkeen ja nostaa leivän kohoamaan yön yli jääkaappiin. Aamulla voit ottaa leivän huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi ennen paistoa tai siksi aikaa kun uuni lämpeää.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kuplat pois taikinasta. Jaa taikina kahteen osaan. Kääntele taikinan reunoja kohti keskustaa ja yritä muodostaa taikinasta neliömäistä muotoa. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle leivinpaperille ja jauhota se vielä päältä. Kauli taikina uunipellin mittoihin ja peitä leivinliinalla.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kun uuni on lämmin, vedä leipään neliöviillot veitsellä, töki leipään reikiä haarukalla ja laita uuniin 5 minuutiksi.

Tumma päällinen: Sekoita 1 dl mämmiä, 3 rkl öljyä, (siirappi) ja noin desi vettä löysäksi seokseksi. Voitele leipä seoksella 5 minuutin paiston jälkeen ja ripottele päälle pellavansiemeniä. Jatka paistoa vielä noin 10 minuuttia. HUOM! Jos haluat vain simppeliä leivontaa, voit jättää tämän työvaiheen kokonaan pois ja paistaa leivän normaalisti ilman pinnoitetta.

Nauti tuoreeltaan voin kanssa. Hyvää pääsiäisen jälkeistä kaikille ja jaksamista arkeen! ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s