Olutsämpylät

Olutta, leipää ja olutleipää: voisiko parempaa komboa ollakaan? Nämä kauniit kiemurasämpylät ovat nimensä mukaan olutleipiä, sillä ohrasen maku niissä on tuntuva. Se on saatu aikaan kotitekoisella pale alella, mutta voit tietenkin käyttää leipien tekoon myös kaupan alkoholillista tai alkoholitonta olutta.
Hyvään lopputulokseen pääsee ihan tavallisilla ölppösillä, mutta jos sinulla on mahdollisuus kokeilla käsityöläisolutta leivän valmistuksessa, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Käsityöläisoluissa on yleensä hieman pohjahiivaa, joka antaa niihin oman makumaailman ja se maistuu myös leivässä.
Lisää oluen makua leipään tulee ennen paistoa leipien päälle sipaistusta olut-hunajaseoksesta. Se tuo heti leipää haukatessa nenään oluen tuoksun ja vahvistaa näin oluen makua leivässä.

Ohjeen mukauttaminen: Voit korvata taikinassa esimerkiksi durumjauhot joko sämpyläjauhoilla tai vehnäjauhoilla. Hunajan sijaan voit käyttää tummaa siirappia ja pellavan siemenrouheen sijaan voit käyttää esimerkiksi auringonkukan siemeniä tai saksanpähkinöitä.

Olutsämpylät (noin 20 kpl):

  • 7 dl (pale ale tai tummaa) olutta
  • 50 g tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
  • noin 8 dl (600 g) vehnäjauhoja
  • 2 dl (150 g) durumjauhoja
  • 3 dl (225 g) sämpyläjauhoja
  • 1 dl pellavansiemenrouhetta
  • 3 tl suolaa
  • 2 rkl hunaja

Päälle:

  • 0,5 dl olutta
  • 1 rkl hunajaa

Murenna hiiva leivonta-astiaan ja lisää joukkoon huoneenlämpöinen olut. Sekoita niin, että hiiva liukenee nesteeseen. Lisää joukkoon durumjauhot, sämpyläjauhot ja lähes kaikki vehnäjauhot.
Ala vaivata taikinaa yleiskoneella matalalla teholla. Jos se vaikuttaa löysältä, lisää siihen vähitellen vehnäjauhoja. Taikina tarttuu aluksi kulhon reunoihin, mutta kun jatkat vaivaamista, huomaat, että taikina alkaa irrota reunoilta, kun siihen alkaa muodostua sitkoa. Lisää taikinaan 10 minuutin vaivaamisen jälkeen suola, pellavansiemenrouhe ja hunaja. Jatka vaivaamista noin 5 minuuttia. Jos teet homman käsin, aikaa vaivaamiseen menee kauemmin. Anna taikinan levätä ja kohota kulhossa peiteltynä noin tunti.

VINKKI: Jos sinulla ei ole yleiskonetta, voit kokeilla tehdä taikinan myös vaivaamatta: sekoita ainekset keskenään ja laita taikina jääkaappiin yöksi kohoamaan. Jatka leivontaa aamulla.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Vaivaa osista ilmat pois ja jaa ne 10 samankokoiseen palaan.

Katso kuvat: Pyöritä paloista pitkät tangot, taita ne keskeltä kahtia ja rullaa päät toisiinsa kiinni pyöräyttämällä niitä eri suuntiin. Kiinnitä rullalle menneen pitkulan päät toisiinsa ja nosta leivinpaperille kohoamaan.

Tee olut-hunajaseos: Lämmitä olut lämpimäksi niin, että hunaja sekoittuu siihen. Voitele leivät seoksella ja laita paistumaan uuniin noin 15 minuutiksi. Voit valella leipiä seoksella myös paiston aikana.

Nosta jalat pöydälle, avaa hyvä olut ja nauti leipä sen kyytipoikana.
Tämä leipä maistui lasten mielestä hyvältä myös maidon kanssa ja Muumien siivittelemänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s