Tyrnisima

Nyt jos koska on hyvä aika alkaa valmistaa kotitekoista simaa. Se on ensinnäkin erittäin helppoa puuhaa ja sen lisäksi kotona siman makumaailman kanssa pääsee helposti leikkimään. Tähän versioon hulahti parisen desiä jäisiä tyrnejä pakkasen pohjilta.
Tyrni sopii maultaan simaan erittäin hyvin, sillä se on hapokas ja sen maanläheinen maku sopii simaan kuin nakutettu.

Tyrnipensaan kevätkukintoja Björköbyssä.

Voit valmistaa siman jo tämän viikonlopun aikana ja laittaa sen tekeytymään rauhassa jääkaappiin vappua varten. Jos taas olet perso kuplajuomalle, voit antaa siman tekeytyä huoneenlämmössä, jolloin poreet tulevat juomaan nopeammin ja pääset nauttimaan simasta jo neljän päivän päästä valmistamisesta.

Tyrnisima (noin 5,5 litraa valmista juomaa):

  • 2 dl tyrnejä
  • 4 litraa vettä
  • 350 g fariinisokeria
  • 2 limen mehu ja kuoret
  • herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • Pullotukseen sokeria ja rusinoita tai tyrnejä

Keitä 2 litraa vettä ja lisää sen joukkoon tyrnit ja sokeri. Kiehauta seos niin, että tyrnien kuori pehmenee. Riko tyrnit niin, että niistä pääsee kaikki mehut veden joukkoon. Siivilöi mehu puhtaaseen suureen astiaan. Lisää 2 litraa vettä. Kun neste on noin 37-asteista, lisää joukkoon hiiva, limen mehut ja kuoren vihreä osa. Peittele juoma keittiöliinalla ja anna olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Laita pullojen pohjalle noin 1 tl sokeria ja muutama rusina tai tyrnimarja. Siivilöi sima pulloihin ja sulje pullonkorkit löysästi. Pulloihin tulee paljon painetta tekeytymisen aikana, siksi pullonkorkkeja ei saa kiristää liian tiukalle.

Jos käytät patenttikorkillisia pulloja, laita korkki vain pullon suun päälle, mutta älä vedä sitä kiinni. Näin hiilihapot pääsevät sihisemään pullosta tekeytymisen aikana pois eikä pullo räjähdä.

Anna siman tekeytyä joko 3 päivää huoneenlämmössä ja nosta sitten jääkaappiin tai laita suoraan jääkaappiin ja anna tekeytyä siellä noin viikko.

Kippis ja kulaus ja hyvää vapun odotusta meille kaikille!

Jos olet suuri siman ystävä, käy katsomassa ohje voikukkasiman tekoon. Voikukkia ei aivan vielä luonnosta saa, mutta kun ne alkavat pian kukkia, voi voikukkasima olla piristävä vaihtoehto kesän kuplajuomaksi.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s