Gluteenittomat ja vegaaniset churrot (g,ve)

Vappu on melkein täällä ja niin ovat myös kaikki juhlaan kuuluvat megaherkut.
Minusta ei ole oikein koskaan ollut munkin paistajaksi, koska hommaan menee ihan tuhottomasti aikaa ja kotona kyhätty lopputulos on aina joko raaka tai palanut munkkipalleroinen. Syön paljon mieluummin ammattilaisten valmistamia pohjalaisia possuja, kotkalaisia possoja tai manselaisia Pyynikin munkkeja.


Churrot taasen ovat helppoja ja rapeita herkkuja, joita voi valmistaa vapun(kin) kunniaksi helposti kotona.
Olen kuullut myös huhuja, että joistain kaupoista on loppunut hiiva. Espanjalaiset churrot ovat aivan mahtavan rapea ja makea vaihtoehto meidän perinteisille vappumunkeillemme, eikä niihin tarvita yhtään hiivaa, eli niissä ei myöskään ole kohotusaikaa.

Gluteenittomat ja vegaaniset churrot
Voit kuorruttaa churrot sokeri-kaneliseoksessa tai dipata niitä sellaisenaan tai sokerikuorrutettuna sulatettuun suklaaseen. Espanjassa churroja syödään perinteisesti aamupalaksi ja niitä kastetaan tuhtiin kaakaoon.

Näistä nopeasti valmistuvista herkuista on todella paljon iloa myös perheen pienimmille – tikkuja on helppo natustella ja jos haluat tehdä churroista perinteisen version, voit dippailla niitä sulatettuun suklaaseen (hymynaamat quaranteed!)

Nämä gluteenittomat ja vegaaniset churrot saivat paiston jälkeen kylvyn sokeri-kaneliseoksessa. Voit kuorruttaa churrot myös pelkällä sokerilla tai lisätä sokerin joukkoon jotain toista haluaamasi makua (tai jauhemaista väriä!).
Voit lisätä taikinaan kardemummaa, jos haluat makuun pullamaisen lopputuloksen.

Jätin tästä taikinasta tavallisesti gluteenittomissa churrotaikinoissa olevan kananmunan pois ja korvasin sen vedellä ja keitetyillä perunoilla. Lopputuloksesta tuli ilmava ja peruna teki churron sisustasta ihanan pehmoisen. Jos olet tekemässä perunasalaattia vappupöytään, keitä muutama ylimääräinen peruna myös churrotaikinaasi varten.

Jos sinulla ei ole mitään ruoka-aineallergioita tai rajoituksia, käy katsomassa myös tavallisten churrojen ohje täältä. Niiden valmistamiseen et tarvitse mitään erikoisia raaka-aineita.
Jos taas haluat vältellä hiilihydraatteja, voit käydä nappaamassa ketotippaleipien ohjeen täältä. Ne ovat mainio herkkuvaihtoehto vappuun.

Churrot (noin 4:lle):

 • 2,5 + 2–2,5 dl vettä
 • 1 dl vaaleita riisijauhoja
 • 1 dl maissijauhoja (huom ei maissitärkkelys)
 • 2 keitettyä perunaa (noin 120 g)
 • 50 g rasvaa (vegaani)
 • 2 tl (ruoko)sokeria
 • ripaus suolaa
 • 1 tl vaniliinisokeria
 • 1 tl leivinjauhetta
 • Churrojen keittämiseen 1–2 litraa öljyä (auringonkukka- tai rypsi)
 • Päälle: noin 2 dl sokeria ja 2 rkl kanelia

Keitä 2,5 dl vettä ja lisää sen joukkoon rasva ja sokeri. Raasta keitetyt perunat ja sekoita kuivat aineet keskenään. Kun vesi alkaa kiehumaan, nosta kattila pois liedeltä ja kaada joukkoon kuivat aineet koko ajan nopeasti sekoittaen. Taikinasta tulee paksu ja tahmainen ”klöntti”. Sekoita taikinaa hetki. Lisää sitten joukkoon raastettu peruna ja 2 dl kylmästä vedestä. Jos taikina on edelleen sekoittamisen jälkeen todella tanakkaa, lisää joukkoon vielä 0,5 dl vettä yksi ruokalusikallinen kerrallaan. Lopputuloksen tulisi olla samantapainen kuin paksun perunamuusin.

Laita taikina pursotuspussiin (voit tehdä sellaisen esimerkiksi leivin- tai voipaperista) ja laita päähän paksu tylla. Voit tehdä myös sileitä churroja, jos sinulla ei ole tyllaa. Kuumenna rasva kuumaksi noin 180-asteiseksi. Testaa rasvan lämpö tipauttamalla siihen hieman taikinaa ja katso alkaako rasva poreilla reippaasti palan ympärillä. Jos alkaa, rasva on tarpeeksi kuumaa, jos ei, jatka rasvan lämmittämistä.

Purista taikinasta pursottimella suoria tai kiemuraisia tankoja suoraan keitinrasvan joukkoon. Jos et saa taikinaa katkeamaan, voit katkaista sen saksilla pursottimesta, kun tangon pituus on mieleisesi. Laita kattilaan vain maksimissaan noin 4 churroa kerrallaan (rippuu tietenkin kattian koosta), jotta rasva ei pääse jäähtymään liikaa churrojen lämpötilasta.

Paista churroja noin 2 minuuttia, käännä ne ja jatka paistoa toiselta puolelta vielä noin 1–2 minuuttia. Nosta churrot paiston jälkeen talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.

Sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja pyöräytä churrot seoksessa. Voit heittää seoksen myös kannelliseen rasiaan ja hömpsyttää siellä muutaman churron kerrallaan sokeriseoksessa. Näin homma sujuu nopeasti ja sormia pahemmin sottaamatta.

Nauti siman kera hyvässä seurassa. Hyvää ja valoisaa vappua kaikille! ❤

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s