Täytetyt uunitomaatit (k/v,l,g)

Täytetyt uunitomaatit gluteeniton, vähähiilihydraattinen, kasvis

Tomaatti on verraton vihannes – tai kasvitietteellisesti oikeammin marja–, josta saamme nauttia ympäri vuoden. Kesällä viljeltyjen kotimaisten tomaattien makua ei silti voita mikään. Parhaimmillaan herkkupalamme kun on mehevä, makea ja sopivan kirpeä – siis täydellinen välipala, leivän päällinen, salaatti- ja kastikeaines, pizzan maustaja.. Tomaatti taipuu vaikka mihin!

Lue lisää tomaatista täältä.

Tiesitkö? Tomaatin sisältämä lykopeeni on antioksidantti, jolla on todettu olevan syöpäriskiä alentavia vaikutuksia. Sen lisäksi se suojaa sydän- sekä verisuonitauteihin sairastumiselta. Lykopeenin on todettu myös lisäävän miesten hedelmälisyyttä.
Tomaatin lykopeeni on parhaimmassa muodossaan silloin, kun tomaatti nautitaan kypsennettynä.

Tämän reseptin on tarkoitus osoittaa oodi tomaatin omalle mahtavalle maulle. Kaikkien tämän ruuan ainesten on tarkoitus tukea tomaatin omaa täyteläistä makua. Siksi tomaatin sisusta keitetään kasaan ja käytetään ruoan joukossa. Kuuluisan brittiläisen huippukokin Heston Blumenthalin (&co) tekemän tutkimuksen mukaan tomaatin sisustassa on umamia, siis perusmakua, joka lisää ruoan makoisuutta, jopa 11 kertaa enemmän kuin tomaatin reunaosassa. Siksi sisustaa ei kannata missään tapauksessa täytetyissä tomaateissakaan heivata menemään.

Nämä täytetyt uunitomaatit sopivat mainiosti nautittavaksi sellaisenaan hyvän leivän ja viinin (viinimestarin viinivinkit lopussa) tai vaikkapa spagetin kanssa. Voit tarjoilla tomaatit myös osana suurempaa illalliseksi valmistamaasi antipastolajitelmaa.

Reseptivariaatiot: Käytin reseptissä fetaa ja kypsytettyä vuohenjuustoa, mutta voit vallan mainiosti korvata juustot sillä, mitä kaapistasi sattuu kokkaushetkellä löytymään. Jos olet vegaani, korvaa juusto ravintohiivahiutaleilla ja lisää reseptiin hieman enemmän suolaa. Sipulin voit korvata millä hyvänsä muulla sipulilla: kelta- tai salottisipulilla, purjolla, kevätsipulilla..

Uunitomaatti spagetin kanssa

Täytetyt uunitomaatit (kuudelle):

 • 6 isoa terttutomaattia
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1 punasipuli
 • 4 varsisellerin vartta
 • 15 mustaa oliivia + 3 rkl oliivien lientä
 • 5 aurinkokuivattua tomaattia + niiden öljyä
 • 100 g valitsemaasi juustoa (käytin noin 50 g fetaa ja 50 g kypsytettyä vuohenjuustoa) tai 0,5 dl oluthiivahiutaleita
 • 2 tl kuivattua basilikaa
 • 2 tl kuivattua timjamia
 • 1 tl kuivattua oreganoa
 • mustapippuria
 • suolaa
 • tuoretta basilikaa

Irrota terttutomaatit tertuista irti ja leikkaa tomaatteihin ”hatut” pienellä veitsellä. Irrota hatut varovasti tomaateista niin, että ne pysyvät ehjinä. Laita ne sivuun odottamaan.

Koverra tomaatin sisustat irti pyöräyttämällä ruokalusikkaa tomaatin sisäseinän reunoja pitkin. Laita sisustat paistinpannulle tai kattilaan. Keittele sisustoja kasaan matalalla lämmöllä sen aikaa kun pilkot valkosipulin, sipuli ja sellerin pieniksi paloiksi.

Kaada paistinpannulle aurinkokuivattujen tomaattien öljyä ja kuullota sipuleita ja selleriä matalalla lämmöllä kunnes ne ovat läpikuultavan värisiä.

Kaada kasaan keittämiesi tomattien sisustat kulhoon ja soseuta ne sauvasekoittimella hienoksi. Lisää sipuleiden ja sellerin joukkoon kuivatut yrtit, tekemäsi tomaattipyree ja oliivien liemi. Anna täytteen paistua ja maustua kasaan matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Pilko oliivit, aurinkokuivatuttomaatit ja juustot (tai mittaa oluthiivahiutaleet) pieniksi paloiksi. Ota täyte liedeltä ja sekoita ainekset sen joukkoon. Maista ja mausta makuusi sopivaksi. Täytteen maku saa olla intensiivinen, sillä täytettävät tomaatit neutraloivat jonkin verran täytteen makua.

Täytetyt uunitomaatit

Lorauta hieman aurinkokuivattujen tomaattien öljyä ja rouhaise muutama pyöräytys suolaa koverrettujen tomaattien päälle. Täytä sitten tomaatit täytteellä reilusti ja laita lopuksi täytettyjen tomaattien päälle irtileikkaamasi hatut. Jos täytettä jää paljon yli, laita se leivän päälle ja nauti pienenä kokin alkupalana.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20–30 minuttia tai kunnes tomaatit ovat pehmeitä ja kypsiä. Jos tomaatit alkavat tummua päältä liian nopeasti, alenna uunin lämpötilaa ja/tai peittele tomaatit foliolla.

Nauti sellaisenaan hyvän vaalean leivän kanssa antipastona tai kevyenä iltapalana tai tarjoile täytetty tomaatti spagetin seuralaisena. Lorauta päälle hyvää oliiviöljyä ja raasta päälle hieman parmesaania tai ripottele päälle oluthiivahiutaleita. Parasta nautittuna hyvän viinin kera.

Viinimestarin viinivinkit: Punaisista viineistä ruuan kanssa makupariksi sopii esimerkiksi Barbera tai Nebbiolo. Valkoviiniksi kannattaa valita Verdicchio tai Roero arneis. Kuplivana kyytipoikana taasen toimii Franciacorta.
Viinivinkit sain mahtavalta tamperelaiselta viinimestarilta Johannalta, joka ilahduttaa asiakkaita Näsinneulassa. Kiitos Johannalle vinkeistä!

Maukkaita italialaistunnelmaisia hetkiä ja buon appetito!

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s