Tomaatti, Lycopersicon esculentum

Tomaatti, Lycopersicon esculentum

Suomessa viljellään pääosin pyöreämuotoista klassikkotomaattia, mutta esimerkiksi erilaisten kirsikkatomaattien, terttutomaattien, keltaisten ja oranssien tomaattien, luumutomaattien sekä miniluumutomaattien kysyntä ja tuotanto ovat viime vuosien aikana kasvaneet.
Erilaisten piirakoiden ja salaattien ulkonäköä voi esimerkiksi piristää käyttämällä niihin eri tomaattien väri- ja muotoskaalaa.
Tomaatin eri lajikkeita kannattaa maistella myös rinnan, sillä niiden mauissa on paljon vivahde- ja rakenne-eroja.

Tiesitkö? Kuuluisan brittiläisen huippukokin Heston Blumenthalin (&co) tekemän tutkimuksen mukaan tomaatin sisustassa on umamia, siis perusmakua, joka lisää ruoan makoisuutta, jopa 11 kertaa enemmän kuin tomaatin reunaosassa. Siksi tomaatin sisustaa ei kannata missään tapauksessa koskaan jättää käyttämättä.
Kun tomaatteja keitetään kasaan, niiden umamipitoisuus kasvaa.

Suomalaiset syövät tomaattia keskimäärin 11 kiloa vuodessa henkeä kohden ja Suomessa viljellään noin 40 miljoonaa kiloa tomaattia vuodessa. Suomessa tuotetuista tomaateista 70 prosenttia tuotetaan Närpiössä.
Suomessa kulutetaan tomaattia enemmän kuin sitä tuotetaan. Kauppapuutarhaliiton mukaan tomaatin kotimaisuusaste on noin 60 prosenttia. Tuontitomaatit ovat pääsääntöisin lähtöisin Espanjasta ja Hollannista, sekä Puolasta.

FAKTA: Kasvihuonetomaattikilo aiheuttaa keskimäärin hiilidioksidipäästöjä 3,46 co2ekv/kg (24 km ajokilometrejä henkilöautolla), kun taas avomaalla kasvatetusta tomaatista aiheutuu keskimäärin 1 co2ekv/kg (7 km ajokilometrejä henkilöautolla) päästöjä.  (Lähde: Unilever food solutions)
Suomalainen kasvihuonetomaatti aiheuttaa nykyään entistä pienemmän hiilijalanjäljen: 2,6 co2ekv/kg kun se vain kymmenen vuotta sitten tuotti lähes kaksinkertaisen määrän. (Lähde: Luke)

TOMAATTI SÄILYY HUONEENLÄMMÖSSÄ

Tomaatti kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Näin siinä pysyy sen maku ja kiinteä rakenne pidemään. Jääkaapissa tomaatti muuttuu rakeiseksi ja sen maku vetiseksi.
Tomaatti kannattaa säilyttää erillään etyleenille aroilta kasviksilta ja kasveilta. Näitä ovat esimerkiksi salaatit, kurkku ja leikkokukat. Etyleeni kellastuttaa vihreitä kasviksia ja vauhdittaa hedelmien kypsymistä. 

TERVEYSHYÖDYT

Tomaatin sisältämä  lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti, joka vähentää sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä ja parantaa miesten sperman laatua. Lykopeeni kestää hyvin lämmitystä ja se imeytyykin kehoomme parhaiten kypsennetystä tomaatista. Hyviä lykopeenin lähteitä ovat yllättävästi esimerkiksi tomaattipyreet ja ketsuppi, eli tomaatin jalostetut muodot.
Tomaatissa on runsaasti myös C- ja E-vitamiineja sekä beetakaroteenia.

VARSI JA LEHDET SEKÄ VIHREÄT TOMAATIT OVAT MYRKYLLISIÄ

Raaka, vihreä tomaatti sekä tomaatin lehdet ja varsi sisältävät glykoalkaloideja, eli tomatiinia. Ne voivat aiheuttaa kitkerän sivumaun tomaattiin ja ne ovat lievästi myrkyllisiä sekä terveydelle haitallisia. Suurina annoksina glykoalkaloidit voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.
Jotkut hyödyntävät vihreitä, puutarhassa kypsymättömiä tomaatteja kuumennettuna tai hillottuna ruoanlaitossa, mutta Ruokavirasto ei suosittele niiden syöntiä ollenkaan.
Huomaa kuitenkin, että olemassa on tomaattilajikkeita, jotka ovat kypsinäkin vihreitä. Nämä kypsät vihreät tomaatit eivät sisällä glykoalkaloideja ja ovat turvallisia syödä.

Fun fact: Australiassa kasvaa jopa 100 eri lajia bush-tomatoja, eli villejä pensastomaatteja. Niistä vain kuusi lajiketta ovat syötäviä. Siksi villitomaattien kerääjien pitää olla varmoja, että he varmasti keräävät oikeita tomaatteja.
Pienet tomaatit kypsyvät ja kuivuvat punaisiksi, rusinantapaisiksi ruttunaamoiksi aavikolla kasvavissa pensaissa, kunnes ne ovat valmiita kerättäväksi. Oikea keruuaika on tärkeää, sillä vihreät tomaatit ovat tiettävästi erittäin myrkyllisiä.
Keruun jälkeen tomaatteja yleensä kuivataan edelleen ja ne jauhetaan maustejauheeksi. Pensastomaatissa on voimakas omalaatuinen maku ja se pitää sisällään runsaasti c-vitamiinia ja mineraaleja, etenkin potassiumia.

Lähteet: Ruokavirasto, Luke, Kauppapuutarhaliitto, Unilever Food Solutions, agrifutures.com.au

SYÖ! Tomaatista voi valmistaa esimerkiksi pastakastikkeita, herkullisen salaatin tai ne voi täyttää erilaisilla täytteillä. Tomaatit ovat myös herkullinen naposteluvaihtoehto vaikkapa leffailtaan. Tuore tomaatti on parhaimmillaan, kun sen päälle ripottelee vähän yrtti- tai lipstikkasuolaa.

Ravintoarvot (100g):

 • Hiilihydraatit 3,5 g
 • Proteiini 0,6 g
 • Rasva 0,3 g
 • Kalium 237 mg
 • Fosfori 26 mg
 • Kalsium 8,6 mg
 • Magnesium 8,3 mg
 • Suola 5,5 mg
 • Tryptofaani 9 mg
 • C-vitamiini 14 mg
 • Folaatti 11,6 µg
 • A-vitamiini 67 mg
 • Karotenoidit 4106 µg

Lähde: fineli.fi

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s