Vegaaninen, gluteeniton ja vähähiilihydraattinen munakoisolasagne

Vegaaninen, gluteeniton ja vähähiilihydraattinen munakoisolasagne

Savuinen tofu, kirpeä sekä makea tomaatti ja kermainen munakoiso toimivat mahtavasti yhteen tässä vegaanisessa ja vähähiilihydraattisessa lasagnessa, jossa pastan sijaan munakoison siivut toimivat lasagnelevyinä.

Tomaattiviikon kunniaksi tässä ruoassa kunnioitetaan edelleen tomaatin mahtavaa makua sen monessa eri muodossa. Ruokaan tulee tomaattia neljässä eri muodossa: sellaisenaan, aurinkokuivattuna, pyreenä ja murskana.
Savuisen tofun maku tuo ruokaan runsaan umamisen maun, joka antaa kokonaisuuteen kunnolla täyteläisyyttä.
Munakoison ihana pehmeä ja kermainen rakenne taas toimii niin pastalevyjen kuin bechamel-kastikkeen rooleissa.

Tavallisesti lasagnen tekoon kuluu hieman normaalia arkiruokaa kauemmin aikaa. Tässäkin reseptissä on monta eri työvaihetta, mutta loppujen lopuksi aktiivista kokkailua lasagnen valmistamisesta on vain noin puolisen tuntia.
Tämän ruoan valmistamiseen kannattaa kuitenkin upottaa hieman aikaa, sillä kun istahdat pöytään, vaiva palkitaan varmasti.

Munakoisolasagne on muuten maultaan parasta seuraavana päivänä nautittuna. Kun ruoka saa levätä yön yli jääkaapissa, sen maut pääsevät tasaantumaan oikein kunnolla, kun savuisen tofun maku leviää tasaisesti koko ruokaan.
Voit siis valmistaa ruuan seuraavaa päivää varten esimerkiksi silloin, jos olet muutenkin leipomassa leipää tai tekemässä jotain muuta ruokaa uunissa – näin säästät samalla vähän sähköä ja seuraavalta päivältä vaivaa.

Ohjeen lopussa on vinkki vielä vegaanisen parmesaanin tekoon. Ohje on napattu viimeisimmästä G&V -lehdestä ja sen lehdelle on antanut Magu-ravintolan keittiömestarit.

Munakoisolasagne ilman savutofua


Reseptivariaatiot: Jos et noudata erityistä ruokavaliota, voit korvata ohjeen toisen munakoison tavallisilla tai gluteenittomilla lasagnelevyillä.
Kokeilin reseptiä myös ilman tofua niin, että marinoin aurinkokuivatut tomaatit pienellä määrällä nestemäistä savua. Näinkin ruokaan sai kivan savuisen vivahteen, mutta tofun tuoma ruokaisuus jäi siitä pois.

Vegaaninen, vähähiilihydraattinen ja gluteeniton munakoisolasagne

Vegaaninen, gluteeniton ja vähähiilihydraattinen munakoisolasagne (neljälle):

 • 2 keskikokoista munakoisoa (yht. noin 600 g)
 • 2–3 suurta tomaattia
 • 4+2 siivua aurinkokuivattua tomaattia
 • 500 g tomaattimurskaa
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 1-2 valkosipulin kynttä
 • 1 sipuli
 • 1 pkt / 200 g savustettua tofua
 • 1 rkl soijaa
 • 1 rkl kuivattua oreganoa
 • 1 rkl kuivattua basilikaa
 • mustapippuria
 • suolaa
 • oliiviöljyä paistamiseen
 • kourallinen tuoretta basilikaa

Siivuta munakoisot ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa. Levitä siivut leivinpaperin päälle ja ripottele niiden päälle runsaasti suolaa. Anna siivujen ”itkeä” noin puolesta tunnista tuntiin tai kunnes siivujen päälle on ilmestynyt reilusti nestettä. Suola imee munakoisosta ylimääräisen kitkerän nesteen pois ja tekee munakoisosta maukkaamman makuista ja sen rakenteesta entistä pehmeämmän.

Pilko neljä aurinkokuivattua tomaattia ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Sekoita ne ja soija keskenään ja anna marinoitua sen aikaa kun munakoisot itkevät.

Kuivaa neste munakoisojen päältä talouspaperilla. Sivele munakoisojen päälle hieman joko oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Laita munakoisot uuniin 200 asteeseen ja paahda noin 10 minuuttia.

Pilko sillä välin sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota niitä oliiviöljytyllä pannulla matalalla lämmöllä kunnes ne ovat kuultavan värisiä. Lisää joukkoon aurinkokuivatut tomaatit marinadeineen. Paista pari minuuttia. Lisää sitten joukkoon oregano, kuivattu basilika, pippuri, ripaus suolaa, tomattimurska ja -pyree. Anna hautua viitisen minuuttia. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.

Raasta raastimella tofu silpuksi ja siivuta kokonaiset tomaatit.

Nyt kaikki lasagnen ainesosat ovat valmiita kokoamista varten. Laita vuoan pohjalle hieman alle puolet tomaattikastikkeesta, puolet tomaattisiivuista ja ripottele päälle puolet tofuraasteesta. Asettele niiden päälle puolet munakoisojen siivuista. Kaada päälle lähes kaikki tomaattikastike ja levitä tasaiseksi. Lado päälle loput tomaattisiivuista ja lähes kaikki tofuraasteesta.
Asettele viimeiseksi päälle vielä munakoisosiivut ja sivele niiden päälle viimeiset tomaattikastikkeet ja ripottele pintaan hieman tofuraastetta ja lorauta päälle oliiviöljyä.

Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 15 minuuttia. Peittele sitten pinta foliolla tai vastaavalla ja anna paistua vielä noin 15 minuuttia.

Nosta uunista ja jätä lasagne vetäytymään ja jäähtymään hetkeksi. Näin ruuan maut pääsevät tasaantumaan.

Pilko loput kaksi aurinkokuivattua tomaattia ja kourallinen tuoretta basilikaa lasagnen päälle juuri ennen tarjoilua. Ruuan kylkeen sopii hyvin esimerkiksi simppeli rucolasalaatti.

Jos haluat tehdä ruuan päälle vegaanisen parmesaanin, Magu-ravintolan ohje siihen menee näin:
Paahda 200 g cashew-pähkinöitä uunissa 200 asteessa 7 minuuttia. Sekoita ne ja 1 dl ravintohiivahiutaleita monitoimikoneessa sekaisin ja mausta suolalla.
-Glorian ruoka&viini (4/2020)

Maukasta viikkoa kaikille! ❤

2 Comments Lisää omasi

 1. Marja sanoo:

  Hei!
  Tein sittenkin voikukkahyytelön ilman karppisokeria. Lisäsin mukaan vanilja- ja lakritsajauhetta sekä ihan vähän hunajaa. Pellavansiemenkrepit paistoin uunipellillä leivinpaperin päällä ”kakkaroiksi.” Hyvin ne sai siihen, kun muotoili muovikelmun välissä. Kuvakin olisi molemmista, mutta tähän ei taida saada.😏

  Tykkää

  1. Millainen maku tuli voikukkasiirappiin? Toivottavasti hyvä ☺️ En olisi itse hoksannut kokeilla lakritsajauhetta siihen.
   Uunipellillä paistaminen on hyvä idea! Siinä säästyy paljolta kaulimiselta ja vahtaamiselta. Teen itse usein vain yhden lätyn yhtä ruokailua varten ja loppu taikinasta saa odotella jääkaapissa – näin ruokaan saa aina tuoreen ja lämpöisen tortillan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s