Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahyytelö

Ketohyytelö, vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahyytelö

Olen joutunut noudattamaan jo muutaman kuukauden ajan vähähiiihydraattista ruokavaliota ja se on ollut minulle, vallattomalle sokerihiirelle ja taikinafriikille valtavan vaikeaa. Onneksi pääni on erittäin food-oriented, joten olen keksinyt KAIKKI keinot, joilla voin herkutella rajoitetullakin ruokavaliolla. Eikös sitä sanotakin, että kriiseissä ja pakon edessä syntyvät kaikki parhaimmat ideat? Tämä ruokavalio on ollut minulle foodie-elämäni pahin kriisi.

Kaiken tämän lisäksi nyt on villiyrttikausi, joka on yksi lempivuodenajoistani. Tähän aikaan on ihanaa katsella, kun luonto puhkeaa kukkaan ja samalla on aivan parasta tiirailla, mitä kaikkea syötävää luonnosta taas löytyy.

Miestäni aina naurattaa, kun kevään ja syksyn korvilla minusta sukeutuu KERÄILIJÄ, joka ei saa rauhaa kunnes on päässyt samoamaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat sienien, marjojen, kukkien, kasvien, vihannesten ja hedelmien kasvupaikat läpi. Ja niitähän riittää!

Voikukka, taraxacum officinale
Kiinnostuitko voikukan käytöstä ruoanlaitossa? Lue voikukasta lisää täältä.

Kun voikukat alkavat työntyä maan uumenista esiin, innostun yleensä keittelemään voikukkasiirappia, eli vegaanihunajaa. Sen maku on aivan loistava: se on pähkinäinen, makea, voikukkainen ja erittäin hunajamainen. Tänä vuonna en kuitenkaan tuosta siirapista pääse itse nauttimaan, sillä siinä on paljon sokeria.

Olin siis pakon edessä ja minun oli kehitettävä tuolle herkulle jokin korvike. Ja se on tämä: vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahyytelö ja vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahillo.

Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahyytelö

Hyytelö on makeutettu karppisokerilla. En pidä karppisokerin vallattomasta käytöstä, koska se on aivan juutasen kallista. Siksi yleensä mieluummin korvaan sokerin jollain makealla hedelmällä, marjalla tai juureksella (joka ei kuulu täysin ketogeenisen ruokavalion tapoihin, mutta käytän niitä mieluummin kuin aspartaamia tai erittäin kalliita tuotteita, jotka eivät ole kaikkien saatavilla..)
Tämän reseptin kohdalla minulla ei kuitenkaan ollut ”no way around it” karppisokerin kanssa. Siispä. Sitä on käytetty hyytelöön, mutta maltillisesti.
Hyytelön hyytelömäinen koostumus on saatu aikaan vegegelillä. Sitä saa tavallisista ruokakaupoista.

Terälehtien kerääminen ja irrottaminen

Voikukat kannattaa kerätä aurinkoisena päivänä puhtaalta paikalta, kun ne ovat täysin auenneita. Voi kerätä niitä suuriksi muutamaksi suureksi kimpuksi ja levittää ne valkoiselle alustalle varjoisaan paikkaan noin puoleksi tunniksi. Siinä ajassa kukkien asukit ehtivät vaellella kukista pois.
Olen alkanut poimia terälehtiä myös ravistamistekniikalla, eli kopautan tai ravistan aina yksittäistä kukkaa vähän, kun kerään sen, niin ökkiäiset tipahtavat kukasta maahan. Sitten irrotan kukasta suoraan terälehdet.

Tässä on oma tapani voikukan terälehtien nypläämiseen: nappaan kukan terälehtien alaosasta, eli kannasta kiinni (kuva 1), toisella kädelläni tukistan terälehdet suppuun sormieni väliin ja kierrän (kuva 2). Näin terälehdet irtoavat kukan kannasta helposti ( kuva 3) eikä niiden joukkoon pääse juurikaan kukan vihreää, kitkerää makua tuovaa osaa (kuva 4). Mutta kuten sanoin aiemmin, pieni kitkeryys tuo kakkuun loppusilauksen, joten älä perkaa terälehtiä liian tarkkaan.

Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahillo
Terälehtien kerääminen käy mukavasti esimerkiksi terassilla. Perkaus kannattaa tehdä ulkona, niin et sotke paikkoja.

Voikukkahillo syntyy chiansiemenillä

Postatessani tämän ohjeen villiyrttisivustolle, sain muutamia vinkkejä ja vaihtoehtoja hyytelön hyytelöimiseen. Joku oli käyttänyt siihen psylliumia, toinen taas chiansiemeniä. Kokeilin itsekin tehdä pienen erän hyytelöä chianasiemenillä ja koostumuksesta tuli vallan mukava. Poikani ainakin innostui vetelemään chia-voikukkahilloketta suoraan purkista suuhunsa ja oikein kunnolla 😀
Valitettavasti chian kanssa hyytelön väri hieman kärsii. Siinä on edelleen kaunis keltainen sävy, mutta kuultavan keltainen se ei enää tummien siemenien lisäyksen jälkeen ole.
Laitoin chiansiemeniä noin 4 rkl 3 desiin nestettä, jotta sain sen rakenteesta sopivan hillomaisen.

Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahillo
Voikukkahillo saa hillomaisen rakenteensa chiansiemenillä.

Vähähiilihydraattinen voikukkahyytelö tai -hillo ei säily pitkään

Koska tässä reseptissä ei ole sokeria, hyytelö ei luonnollisesti säily läheskään yhtä pitkään kuin sokerilla tehty siirappi. Vähähiilihydraattinen voikukkahyytelö kannattaa siksi valmistaa esimerkiksi yhteiselle brunssille, jossa syöjiä on paljon tai sellaiseen hetkeen, kun tiedät, että hyytelöä menee hyvin kaupaksi.
Yksi vaihtoehto säilömiseen on, että pakastat hyytelöstä annospaloja, joista pääset nauttimaan pitkin kesää. Hyytelön rakanne saattaa kärsiä pakastuksesta hieman, mutta oma testiversioni pysyi pakastamisenkin jälkeen hyvin hyytelömäisenä herkkupalana.

Tässä hyytelössä on tavallisellakin sokerilla tehdyn voikukkasiirapin tapaan makoisa voikukan, pähkinän ja hunajan maku. Sen lisäksi hyytelö on maultaan kepeän raikas ja lämmin –ihan kuin kaunis kesäinen tuulahdus makunystyröille 🙂 Suosittelen kokeilemaan!

Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahyytelö (5 dl):

Katso ohjeet voikukkasiirapin alkuvaiheen valmistukseen täältä. Kun olet saanut tehtyä liemen voikukan terälehdistä valmiiksi, voit jatkaa hyytelön valmistamista tällä ohjeella.

Huomio: tällä ohjeella tulee noin 5 dl valmista siirappia, sillä karppisokerin kanssa siirappiin ei tule tavallista sokeria vastaavaa tilavuutta. (Jos siis ihmettelit, miksi tavallisesta siirapista tulee 7 dl valmista siirappia ja tällä vain 5 dl)

Laita terälehdistä uutetty liemi kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Sekoita joukkoon karppisokeri ja vegegel. Anna kiehua noin minuutin tai parin verran koko ajan sekoittaen. Kun olet nostanut liemen liedeltä, lisää joukkoon sitruunamehu.

Jos teet hyytelöinnin tai hillouksen chiansiemenillä, lisää ne valmiin nesteen joukkoon ja anna turvota siellä vähintään reilu tunti. Nestettä on välillä hyvä käydä pyöräyttämässä, jotta siihen ei tule paakkuja.

Huomio: Sitruunamehun määrä on suuntaa-antava, sillä hapon käyttö on ensinnäkin makuasia ja toiseksi se riippuu voikukkien terälehtien joukossa olleiden vihreiden osien määrästä. Sitruunamehulla on tarkoitus taittaa vihreiden osien mukanaan tuomaa kitkeryyttä ja karvautta hyytelöstä pois.
Jos niitä siis on ollut mukana paljon, joudut ehkä käyttämään mehua enemmän, jos taas vain vähän, voit laittaa joukkoon vain pienen määrän sitruunamehua. Itse pidän hilloissa ja hyytelöissä siitä, että niissä on makeuden lisäksi mukana hapokkuutta. Siksi käytin 3 rkl sitruunamehua, vaikka liemessä ei ollut karvasta makua.

Kaada liemi desinfioituihin lasipurkkeihin ja laita kansi päälle. Anna jäähtyä. Säilytä hyytelö jääkaapissa ja käytä noin viikon sisään.

Jos pakastat hyytelön, voit kaataa sen jäähtyneenä esimerkiksi (makua päästämättömiin) jääpalamuotteihin. Niistä voit helposti ottaa tarvittavan määrän hyytelöä sulamaan.

Hyytelö sopii erittäin hyvin esimerkiksi vohvelin päälle tai maustamattoman jugurtin tai rahkan joukkoon.

Ketohyytelö, vegaaninen ja vähähiilihydraattinen voikukkahyytelö

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s