Vähähiilihydraattiset tortillat

Vähähiilihydraattisten ruoanlisukkeiden tai leipien saaminen sekä tekeminen voi olla haastavaa. Erilaiset vähähiilariset tortillaletut ovat olleet kuitenkin itselleni oikea pelastus, sillä niihin voi kääräistä helposti suolaista ja makeaa täytettä.

Olen kokeillut nyt neljää erilaista vähähiilihydraattista lettusta omien ruokieni kyytipojiksi. Näissä kaikissa plättysissä on sekä hyviä että huonoja puolia: Osa ei tahdo pysyä tortillamaisesti kasassa, joidenkin tortillojen raaka-aineet ovat kalliita ja osassa ohjeissa taas käytetään kananmunaa, joten ne eivät ole vegaanisia.

Ajattelin listata nämä eniten käyttämäni tortillat plussineen ja miinuksineen, jotta sinä voisit valita niistä omaan ruokavalioosi sopivan vaihtoehdon. Toivottavasti tämä postaus auttaa sinua edes vähän valinnassasi 🙂

Kaikki nämä reseptit ovat olleet minulla käytössä vähintään pari kertaa ja ne kaikki ovat mielestäni hyviä. Usein päädyn johonkin tortillareseptiin oman ruokakaappini varustuksen mukaan. Toisinaan taas kallistun johonkin reseptiin sen mukaan, millä olen ajatellut sen täyttää: cashewtortilla sopii esimerkiksi hyvin makeisiin täytteisiin, siemen- ja mantelitortillat ovat taas omiaan suolaisten villiyrttitäytteiden kanssa.

Kaikista resepteistä saat noin neljä suurehkoa tortillaa. Määrä riippuu tietenkin myös siitä, kuinka paksuja tortilloistasi teet ja minkä kokoisella pannulla niitä paistat. Taikina kannattaa kaulia melko ohueksi, jotta se paistuu nopeasti ja sisään ei jää raakaa taikinaa.
Taikinat säilyvät hyvänä noin neljästä päivästä viikkoon jääkaapissa säilytettynä.

Vegaaninen siementortilla

Sekoita vesi ja pellavansiemenet ja anna niiden turvota noin tunti. Sekoita sitten kaikki aineet cutterissa tai sauvasekoittimella sileäksi massaksi. Pyörittele valmista taikinaa kelmun sisällä hetki ja nosta sitten hetkeksi jääkaappiin lepäämään.

Leikkaa taikinasta pala, kauli se kelmun välissä ohueksi levyksi. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää siihen hieman oliiviöljyä. Paista pannulla noin pari minuuttia per puoli.

+ raaka-aineet ovat halpoja
+ raaka-aineet löytyvät monen ruokakaapista
+ maku on pähkinäinen ja täyteläinen
+ sopii hyvin suolaisten ruokien kyytipojaksi
+ helppo ja nopea valmistaa
+ vegaaninen

– tortillan rakenne on heiveröinen, eli se pitää syödä pääasiallisesti haarukalla ja veitsellä
– tortillan paistoaika on hieman pidempi kuin muiden vertailulättyjen

Vegaaninen cashew-kookostortilla

Sekoita chiansiemenet veteen ja anna turvota puolesta tunnista tuntiin. Aja cashewpähkinät cutterissa (tai blenderissä) jauhoksi. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita kunnes taikinasta muodostuu kimmoisa pallo (älä tee tätä vaihetta pienessä blenderissä, sillä se ei jaksa veivata tätä määrää taikinaa).
Jos taikina tuntuu liian jämäkältä, lisää vähän vettä (noin 1 tl) kerrallaan taikinan joukkoon. Laita kelmun sisään ja muotoile palloksi. Pyörittele taikinaa hetki pöytää vasten ja nosta jääkaappiin 10 minuutiksi lepäämään.

Leikkaa taikinasta tarvitsemasi pala ja kauli lettu ohueksi kelmun välissä. Lämmitä pannu melko kuumaksi. Laita lätty kuumalle kuivalle pannulle noin 30 sekunniksi, käännä ja paista jälleen noin 30 sekuntia ja käännä. Tortillan pinta saa saada hieman väriä, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että taikina alkaa ruskistua, kuivua ja murentua. Paistan lättyä yleensä yhteensä noin 1–2 minuuttia.

+ tortillan maku on hyvä ja mieto
+ cashewn luontaisen makeuden ansiosta sopii hyvin sekä suolaiseen että makeaan
+ tortillan rakenne on hyvin lähellä ”tavallista” tortillalettua. Sen voi siis kääräistä rullalle ja syödä käsin
+ kookos maistuu tortillassa
+ vegaaninen
+ helppo ja nopea valmistaa

– raaka-aineet ovat melko kalliita
– cashewssa on muihin pähkinöihin verrattuna paljon hiilihydraattia eli lettu ei ole niin keto kuin voisi olla
– kookos maistuu tortillassa

Cashewtortilla (ei-vegaaninen)

Tee aiemman reseptin mukaan, mutta korvaa vesi ja chiansiemenet yhdellä kananmunalla.

Plussat ja miinukset ovat samat kuin edellisessä paitsi tietenkin vegaanisuuden osalta arvot menevät päittäin.

Mantelitortilla

Jos jauhat mantelijauhon itse, laita mantelit blenderiin tai cutteriin ja sekoita kunnes ne ovat jauhoina. Lisää loput aineet joukkoon ja sekoita kunnes seoksesta tulee taikinapallo. Lisää tarvittaessa joukkoon hieman vettä (1 tl kerrallaan), jos rakenne on mielestäsi liian kinttana.

Kuvassa oleva tortilla pääsi esimerkiksi jäämään liian kuivaksi, eli sen rakenne ei ollut enää niin kimmoisa kuin sen olisi pitänyt olla. Taikinan pitää olla niin tahmea, että se tarttuu käsiin, mutta kuitenkin niin jämäkkä, että kun sitä kaulii kelmun välissä, taikinasta muodostuu helposti kelmusta irtoava tortilla eikä taikina jää kelmuun kiinni. Taikinan rakenteen oppii kunnolla tekemällä.

Laita kelmun sisään, pyörittele hetki pöytää vasten palloksi ja nosta jääkaappiin 10 minuutiksi lepäämään.

Leikkaa taikinasta tarvitsemasi pala ja kauli lettu ohueksi kelmun välissä. Lämmitä pannu melko kuumaksi. Laita lätty kuumalle kuivalle pannulle noin 30 sekunniksi, käännä ja paista jälleen noin 30 sekuntia ja käännä. Tortillan pinta saa saada hieman väriä, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että taikina alkaa ruskistua, kuivua ja murentua. Paistan lättyä yleensä yhteensä noin 1–2 minuuttia.

+ mantelissa on miellyttävä neutraali maku
+ sopii suolaiseen ja makeaan
+ nopea ja helppo valmistaa
+ rakenne on tortillamainen, eli pysyy hyvin kasassa
+ erittäin vähän hiilihydraatteja
+ kookoksen maku maistuu tortillassa hieman

– raaka-aineet ovat kalliita
– ei vegaaninen
– kookoksen maku maistuu tortillassa hieman

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s