Naanleipä

Naanleipä

Joskus väliin on hyvä postata jotain ”perinteistä”, eli reseptejä, jotka eivät ole gluteenittomia tai vähähiilihydraattisia. Tämä naanleipä on yksi sellaisista resepteistä, jonka haluan jakaa kanssanne. Resepti on ollut käytössäni jo vuosia, vaikkakaan sen tarkat ainesosat eivät tarkentuneet minulle kuin vasta viime viikolla. Tähän mennessä olen tehnyt taikinan aina niin sanotusti perstuntumalta 😀

Naanleipä on ihanaa. Siitä ei pääse mihinkään. Moni ajattelee, että tandooriuunin uupuessa sen tekeminen kotona olisi jotenkin vaikeaa tai vaivalloista, mutta se ei ole. Naanleivän saa itseasiassa väännettyä aika nopeasti ja helposti.
Tietenkään mitään eeppistä tulen makua tähän liedellä paisteltuun leipään ei saa, mutta muuten tässä leivässä on ihana pehmeä rakenne sisällä sekä rapea, rasvainen ja täplikäs ulkokuori. Täyttä mahtavuutta!

Kirjoitin aiemmassa postauksessa reseptin vegaaniseen butter-tofuun ja porkkanaraitaan. Ne sopivat tämän naanleivän kylkiäisiksi aivan loistavasti. Jos et ole vegaani, saat tässä postauksessa vinkin myös intialaiseen kanamarinadiin, johon naanleivän dippaaminen sopii mitä mainioimmin.

Naanleipä, butter-tofu ja porkkanaraita

Halusin tehdä tähän naanleipäohjeeseen videon, sillä se kuvastaa mielestäni parhaiten sitä, millainen naanleivän taikinan tulisi valmiina olla. Näet videolta nopeasti myös leivän raaka-aineet. Alhaalla kuitenkin ensin leivän raaka-aineet kirjallisessa muodossa, jos haluat ne napata siitä reseptivihkoosi talteen.

Naanleipä

Naanleipä (neljälle):

 • 10-15 g tuorehiivaa
 • 3 dl maustamatonta jugurttia
 • 0,25 dl huoneenlämpöistä vettä
 • 1 rkl hunajaa/sokeria
 • 2 rkl neutraalia öljyä
 • 3 + 0,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl suolaa

Kaulintaan:

 • vehnäjauhoja

Päälle:

 • voita/margariinia

Murenna tuorehiiva veden joukkoon ja anna liueta. Sekoita niiden joukkoon kaikki loput aineet (puolta desilitraa vehnäjauhoja lukuunottamatta). Kun kaikki ainekset ovat sekaisin, ripottele päälle vielä puoli desiä vehnäjauhoja. Peittele ja anna kohota huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia.

Kohonneessa taikinassa on reilusti ilmaa. Pyöräytä ilmat taikinasta pois ja jaa taikina noin 4–6 osaan. Kauli osat runsaissa jauhoissa lätyiksi ja paista kuivalla pannulla noin 2 minuuttia per puoli.

Nosta valmis leipä leivinpaperin päälle, sivele päälle rasvaa ja peittele leivinpaperilla ja liinalla, jotta leivät pysyvät lämpiminä odotellessaan muiden paistumista. Tarjoile heti.

Lempeästi maustetut intialaiset kanankoipipalat

Lempeät intialaiset kanankoivet:

 • 1,3 kg kanankoipia
 • 2 prk rahkaa tai 500 g maustamatonta jugurttia
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 1 sitruunan mehu
 • mustapippuria rouhittuna
 • 2 tl suolaa
 • 2 tl juustokuminaa
 • 1 tl jauhettua korianteria
 • 1 iso pala tuoretta inkivääriä tai 1-2 tl jauhettua inkivääriä
 • 1 tl kardemummaa
 • reilusti (oliivi)öljyä kanojen päälle ennen paistoa

Kuori ja pilko tai raasta valkosipuli ja inkivääri hienoksi. Sekoita ne, loput mausteet ja rahka tai jugurtti hyvin keskenään. Kuivaa kanankoipien pinta talouspaperilla. Pyörittele marinadi hyvin kanojen pintaan ja anna marinoitua tiiviissä pussissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Ota koivet huoneenlämpöön noin tunti ennen niiden paistoa. Laita koivet paistoastiaan ja peittele foliolla. Paista koipia uunin keskiosassa 200 asteessa näin noin 30 minuuttia, välillä koipia käännellen. Jos haluat koipien pintaan rapean kuoren, ota puolen tunnin jälkeen folio paistoastian pinnasta pois ja käännä uuni grillivastukselle. Jatka koipien paistoa vielä 20 minuuttia. Koipien paistoaika on yhteensä noin 50 minuuttia.

Nosta koivet marinadista tarjoilulautaselle ja sekoita marinadi erikseen astiassa sekaisin. Näin saat kanoista valuneen nesteen ja kanojen marinadin hyvin sekoittumaan. Marinadi on kökkeröistä ja niin sen pitääkin olla.
Kaada marinadi kanojen päälle.

Tarjoile basmatiriisin, naanleivän ja porkkanaraidan kera.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s