Vähähiilihydraattinen ja vegaaninen raparperipiirakka

Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen raparperipiirakka tai raparperikakku

Tämän raparperipiirakan tai ehkä oikeammin -kakun reseptin väsääminen on ollut yhtä vaikeaa kuin lapsena raparperipiirakka-sanan opettelu. Nimi lienee enne, sillä olen aiemminkin taistellut tavallisen raparperipiirakan ohjeen kanssa. Sen rakenteen kun piti olla mehevää, vähän rapsakkaa ja sopivassa suhteessa kirpsakkaa, mutta silti ihanan kermaista ja täyteläistä 😀 Niin, ja sen piti olla juuri sellaista kuin sen, jota olin alun perinkin maistanut.

Oikeanlaisia mittasuhteita, makua ja rakennetta on ollut yhtä vaikeaa saada tähänkin vegaaniseen ketokakkuun, jossa hiilihydraatit on vedetty minimiin. Tämän väsäämiseen minulla ei ollut edes mitään referenssipiirakkaa, joten koko homma piti aloittaa nollasta.
Vihdoinkin pääsin siihen, mitä kakun maulta halusinkin; makeutta, kirpeyttä, täyteläisyyttä ja hampaille sopivasti purutyötä.

Ajatuksissani hekumoin ensin, että olisin voinut väsätä samanrakenteisen piirakan kuin tuo tavallinenkin raparperipiirakka, mutta huomasin pian, että vegaanisen ja ketogeenisen version tekeminen siitä on jos ei mahdotonta, niin ainakin minun taidoilleni erittäin vaikeaa. Katsotaan, josko muutaman vuoden päästä onnistuisin kräkkäämään sellaisenkin piirakan reseptiikan..

Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen raparperipiirakka

Tässä raparperipiirakassa on kokonaisuudessaan vain 31 g hiilihydraatteja. Kakusta riittää syötävää noin kuudelle hengelle, joten hiilihydraatteja syöjää kohden kertyy 5 g. Lisättyä sokeria tässä ei ole lainkaan ja karppisokerilla tehty makeutus on hyvin maltillinen. Olen huomannut, että kun ruokavaliossa käyttää vähän makeutusta, niin pienikin määrä makeaa tuo sen ihanan tyydyttävän tunteen herkuissakin. Jos olet oikein makean ystävä, lisää täytteeseen vähän enemmän sokeria kuin tässä ohjeessa.

Tämä kakku on siis myös vegaaninen. Jos et ole vegaani, voit käyttää pohjaan esimerkiksi voita (jonka suosittelen ruskistamaan hyvin ennen pohjaan lisäämistä) ja hyytelöimiseen voit käyttää liivatetta (tai agar agaria). Suosittelen kuitenkin testaamaan myös vegaanisia vaihtoehtoja, koska ne ovat aivan yhtä toimivia kuin ne raaka-aineet, jotka ovat ehkä jo ennestään tuttuja. Olen ainakin itse huomannut, että herkästi sitä nojautuu tuttuun ja turvalliseen, vaikka uusien tekemisen tapojen löytäminen ja niissä onnistuminen tuo aivan valtavasti iloa ja onnistumisen tunteita.

Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen raparperipiirakka

Vegaaninen ja vähähiilihydraattinen raparperipiirakka (kuudelle/18 cm vuokaan):

Pohja:

 • 100 g mantelijauhoja
 • 100g kookoshiutaleita
 • 100 g (vegaanista) leivontamargariinia
 • 1 tl kardemummaa
 • ripaus suolaa

Täyte:

 • 250 g alpron high protein jugurttia
 • 200 g kookoskermaa
 • 250 + 50 g raparperia
 • 50 g (vegaanista) leivontamargariinia
 • 1 tl vaniljauutetta tai tanko aitoa vaniljaa
 • 3 rkl karppisokeria
 • 1 pss vegegeliä
 • 1 tl kanelia
 • 1 tl kardemummaa
 • 1 rkl mantelirouhetta kakun päälle

Tee ensin pohja: Paahda kookoshiutaleita matalalla lämmöllä pannulla kunnes ne ruskistuvat vähän. Ota määrästä sivuun pari ruokalusikallista kakun koristelua varten.

Sulata pohjan rasva ja sekoita sitten kaikki pohjan aineet keskenään. Vinkki: Jos haluat pohjastasi sileää, voit vetää kookoshiutaleet cutterilla tai blenderillä jauheeksi paahtamisen jälkeen.
Taputtele taikina tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle, jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Nosta jähmettymään jääkaappiin.

Tee täyte: Pese raparperit ja pilko ne pieniksi. Laita paistinpannulle 50 g rasvaa ja anna sulaa. Lisää 250 g raparpereista, sokeri, kardemumma, vanilja ja kaneli. Paista miedolla lämmöllä koko ajan käännellen noin 5-10 minuuttia tai kunnes raparperit ovat rakenteeltaan sellaisia kuin haluat. Jos paistat niitä pidempään, raparperit menevät aivan pehmoisikisi, lyhyellä paistoajalla niissä säilyy vähän rapsakkuutta.

Sekoita raparperit soijajugurtin joukkoon. Paista pannulla vielä loputkin 50 g raparpereista, mutta vain hetken aikaa – kakun päälle tulevien koristerapsujen tulisi pitää hyvin muotonsa ja värinsä.

Lämmitä 1 dl kookoskermasta kiehuvaksi. Sekoita joukkoon vegegel ja keitä hetki. Lisää sitten se ja loputkin kookoskermasta jugurtti-raparperiseoksen joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaavi täyte piirakan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia.

Lisää kakun päälle koristeeksi paistamasi raparperit, kookoshiutaleet ja hieman mantelirouhetta. Kaunista vielä kedon kukilla, jos haluat. Nautinnollisia herkkuhetkiä kesän alkuun (vihdoin!)!ra

Niin, ja paljon onnea kaikille valmistujille, you rock!

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s