1 vegaaninen ketotaikina, 3 eri käyttötapaa: Alkuruoka, pääruoka ja jälkkäri syntyvät yhdestä 5-minuutin taikinasta

Vegaaninen ketospagetti

Vihdoinkin ketotaikina, joka on monikäyttöinen ja vieläpä vegaaninen. Vegaanisia ketotaikinoita on nimittäin melko vähän. Lähes kaikkiin kaivamiini ketotaikinaresepteihin tulee lähes poikkeuksetta kananmunaa tai maitotuotteita.

Alun perin lähdin tekemään tätä ohjetta, sillä halusin keksiä vegaanisen vaihtoehdon ketospagetille. Tiedän, että mikään vippaskonsti ei todellakaan voisi korvata sitä aitoa ja oikeaa, durumjauhoista ja keltuaisista tehtyä pastataikinaa ja sen ihanaa täyteläistä koostumusta. Mutta suikeroinen muoto ja spagettimainen tai nuudelimainen suutuntuma on silti aika ihana keksintö rajoitetulla dieetillä. Ne kun ovat hyviä kyytipoikia mille hyvänsä kastikkeille.

Tästä muutaman aineksen liitosta syntyi taikina, joka olikin lopulta monikäyttöisempi kuin luulin. Taikinasta vääntyi nimittäin spagetin tai nuudeleiden lisäksi kesärullat ja pikainen herkkurulla raparperitäytteellä. Nämä kolme ovat vain esimerkkejä siitä, mihin kaikkeen valmista taikinaa voi käyttää; se vääntyy helposti myös esimerkiksi tortillapohjaksi, se voi olla vaihtoehto letuille tai sen voi väkertää jopa eväsleiväksi. Just get crazy, käytä vain mielikuvitustasi!

Sydänystävällinen ketotaikina

Olen pohtinut ketogeenisen ruokavalion kolesterolia nostattavia raaka-aineita aika paljon. Jos spagettikin tehdään kananmunista ja tuorejuustosta, se ei välttämättä pidemmän päälle tee sydämelle kovin hyvää. En noudata varsinaisesti ketogeenista ruokavaliota, mutta olen joutunut karsimaan hiilihydraatteja ruokavaliostani rankasti ja siksi osa resepteistäkin myötäilee samoja periaatteita.

Tämän taikinan pohjana on käytetty vettä juuri siksi, että taikinan ravintopitoisuus pysyisi mahdollisimman kevyenä. Taikinaan ei tule rasvaakaan kuin yksi ruokalusikallinen – sekin oliiviöljyä. Tarkoitus on ruokaisuuden sijaan antaa ruokaan suutuntumaa – kastikkeilla ja täytteillä voi sitten lisätä ruuan täyttävyyttä ja makua.

Tämä taikina on todella helppo tehdä. Heitä vain raaka-aineet yhteen, surauta sauvasekoittimella sileäksi, levitä leivinpaperille ja heitä uuniin. That´s it.

Kokonaisaika kokkaamiseen on 15 minuuttia. Niistäkin 10 minuuttia odotat uunin äärellä toimettomana, kun odotat että taikina olisi valmis.

Reseptivariaatioita:
-Jos haluat taikinasta erittäin vähähiilarisen tai et pidä kookoksen mausta, korvaa kookosjauhot mantelijauhoilla. Niitä taikinaan tulee noin 50 g. (Mantelista valmistettu taikina kesärullakuvassa)
-Voit käyttää veden sijaan nesteenä kasvipohjaista maitoa.
-Jos teet makean pohjan, lisää taikinaan esimerkiksi 1 rkl karppisokeria tai vastaavaa.
-Voit maustaa taikinan myös esimerkiksi kuivatulla nokkosella, se antaa taikinaan väriä ja makua.

Vegaaninen ketotaikina

Kolmen konstin ketotaikina:

 • 3 dl vettä
 • 1 rkl psylliumia
 • 0,5 dl (30g) kookosjauhoja TAI 50 g mantelijauhoja
 • ripaus suolaa
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl etikkaa
 • Paistamiseen: 1 rkl öljyä

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita taikinan aineet kulhoon ja hurauta sauvasekoittimella tasaiseksi taikinaksi. Jos sinulla ei ole sauvasekoitinta, vatkaa taikinan aineet käsin sekaisin (psyllium nopeasti ja koko ajan vatkaten, että se ei paakkuunnu).

Sivele öljy leivinpaperille ja levitä taikina sen päälle tasaiseksi, noin muutaman millin paksuiseksi levyksi. Taikina leviää vielä paistettaessa. Levittämiseen kannattaa käyttää leveää leivontalastaa tai vastaavaa.

Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Taikina on valmis, kun sen reunat ovat ruskistuneet vähän ja taikina on levinnyt ohuelti pellille.

HUOM! Jos teet ohjeen moninkertaiseksi, paista se osissa. Taikina leviää sen verran uunissa, että liian suuri taikinaklöntti valahtaa pitkin uunin seinämiä.

VEGAANISET KETOKESÄRULLAT (NELJÄLLE):

Vegaaninen ketokesärulla
 • vihannestikkuja, esimerkiksi kurkkua, selleriä, parsakaalia, kesäkurpitsaa
 • seesaminsiemeniä
 • pähkinärouhetta
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 2 tl riisiviinietikkaa
 • valkosipulijauhetta

Leikkaa ketotaikinalevystä neljä suorakulmiota. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja pyöräytä vihannestikut marinadissa. Sekoita joukkoon seesaminsiemenet ja pähkinärouhe

Asettele vihannestikut rullien sisään samansuuntaisesti ja pyöräytä levy rullalle. Kiinnitä esimerkiksi pitkällä ruohosipulilla tai leikkaa kuorimaveitsellä kesäkurpitsan kuoresta nauha ja sido sillä rullat kiinni.

VEGAANINEN KETOSPAGETTI TAI -NUUDELI (KAHDELLE):

Vegaaninen ketospagetti

Leikkaa ketotaikina haluamasi kokoisiksi suikaleiksi ja irrota suikaleet varovasti toisistaan niin, että ne eivät katkeile. Tarjoile esimerkiksi nokkospeston kanssa.

VEGAANINEN RAPARPERIHERKKU (NELJÄLLE TAI KAHDELLE HERKKUSUULLE):

Vegaaninen raparperiherkku
 • 1 dl kasvikermaa vatkattuna
 • 2 rkl voikukkahyytelöä tai 1 rkl karppisokeria
 • ripaus kardemummaa
 • ripaus vaniljasokeria tai aitoa vaniljaa
 • raparperin varsi
 • oliiviöljyä

Pese ja pilko raparperi pieniksi. Paista paloja oliiviöljyssä muutama minuutti tai kunnes raparperit ruskistuvat hieman. Ripottele vanilja ja kardemumma raparperien joukkoon.

Levitä ketotaikinan päälle kerma, hyytelö tai sokeri ja paistetut raparperit tasaisesti. Pyöräytä taikina rullalle kääretortun tavoin. Leikkaa pieniksi kääretortun paloiksi.

3 Comments Lisää omasi

 1. Marja sanoo:

  Hei!
  Vaikuttaa hyvältä tuo ohjeesi. Kokeilen pian. Pellavansiemen-auringonkukansiemenwrappisi/lettusi olen psistanut monesti uunipellillä leivinpaperin päällä. Tulee hienoja crackereita. Sekin ohje on siis monipuolinen. Mulla on käytössä maitorasvaton ketodieetti hereditaarisen korkean kolesterolin vuoksi. Sen vuoksi seuraan mielelläni ohjeitasi. 👍😀

  Tykkää

  1. Voi Marja, kiitos kommenteistasi! Ihanaa kuulla, että kokkailuistani on apua sinulle. Täällä yritän viljellä juuri noita kasvipohjaisia keto-ohjeita, koska niille on tarve juuri niille, joilla on esimerkiksi kolesteroliarvojen kanssa vaikeuksia. Toivottavasti löydät jatkossakin täältä maisteltavaa, jolla arvot pysyvät kurissa ja maut myötäilevät suuta 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s