Vegaaninen Thai -ketokeitto on kevyt ja mausteinen pikaruoka arkeen

Vegaaninen thai-ketokeitto

Tämä soppa on yksi lemppariruuistani! Olen tehnyt keittoa erilaisin variaatioin ja aina siitä vain tulee hyvää. Taika piilee keiton liemessä. Kun se on maustettu kunnolla, lopputulos on aina makunystyröitä hivelevä. Toinen taikahyppysellinen makua keittoon tulee savutofusta – se antaa soijakastikkeen ja tomaattien kanssa kokonaisuuteen umamimaista täyteläisyyttä.

Thaimaalainen keittiö on mahtava, sillä se tarjoaa maustevariaatioillaan paljon makua, mutta vähällä vaivalla. Tässä keitossa tuulahduksen Thaimaata tuovat inkivääri ja jauhettu sitruunaruoho. Thaikkumausteita saa jo runsaasti tavallisista ruokakaupoista, mutta suosittelen tekemään maustehyllyjen täydennysseikkailuja myös etnisiin ruokakauppoihin. Niissä maustepussit ovat yleensä runsaan kokoisia, ne ovat halpoja ja useimmiten niissä on myös enemmän makua kuin supermarketeista ostetuissa mausteissa. Sieltä voit löytää myös merilevää, eli kombua, jota tässäkin keitossa on käytetty liemen mausteena.

Vegaaninen thai-ketokeitto

Käytän keittoon aina Lidlistä ostamaani savutofua (jota on joskus vaikea metsästää ruokahyllystä jostain makkaroiden ja perunasalaattien välimaastosta..). Pidän tofusta siksi, että se on halpaa ja siinä on runsas savun maku. Olen joskus tehnyt tätä keittoa myös niin, että olen käyttänyt tavallista tofua, mutta olen lurauttanut keittoon muutaman tipan nestemäistä savuaromia. Sekin toimii ihan hyvin, muttei ole kuitenkaan yhtä maukas vaihtoehto kuin savuisen tofun puraisu keiton sattumana.

Thaikeitto valmistuu todella nopeasti: heitä kattila liedelle, lisää hieman öljyä pohjalle ja ala pilkkoa. Samalla kun saat kasviksia pilkottua, laita ne kattilaan ottamaan pientä rusketusta pintaan. Kun se on tehty, voit laittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauttaa koko komeutta noin 10 minuuttia ja voilá, keitto on valmis!

Reseprivariaatiot: Tämä ohje on täysin vegaaninen ja vähähiiilhydraattinen, mutta se on helposti muunneltavissa myös tavalliseen sekaruokavalioon.
– Voit korvata kombun, eli merilevän tavallisella kalamausteella. Sitä keittoon tulee muutama tippa. Molemmista mausteista keitto saa täyteläisyyttä.
– Tofun sijaan voit käyttää keittoon esimerkiksi kanaa.
– Kukkakaalin tilalla voit käyttää mitä hyvänsä muita kasviksia. Kokeile esimerkiksi kesäkurpitsaa tai paistettua ja siivutettua munakoisoa.
– Syksyllä keiton joukkoon kannattaa heittää reilu kourallinen suppilovahveroita tai mustatorvisieniä – niiden umamimainen makumaailma passaa keittoon mahtavasti!
– Jos haluat ruuasta täyttävämmän, tee ketopastaa tai keitä nuudeleita ja laita niitä kulhon pohjalle ja kauho keittoa päälle: täyteläinen ja tuhti nuudelikeitto on valmis!
Huom! Merilevää voi käyttää keitossa muutenkin kuin mausteena. Jos haluat sen syötäväksi keiton joukkoon, sitä pitää liottaa ensin 20 minuuttia ja sen jälkeen vielä keittää noin puoli tuntia. Tässä pikakeittoversiossa merilevä on vain mausteena.

Keiton raaka-aineiden hiilihydraatit/100 g:

Kukkakaali 2,4
Sipuli 4,8
Tomaatti 3,5
Tofu 1,4
Kookoskerma 3,3
Soijakastike 3,2
Kasvisfondi 0,3
(Avokado) 0,8

Yhteensä hiilihydraatteja/annos noin 6,5

Vegaaninen that-ketokeitto

Vegaaninen Thai -ketokeitto (Neljälle):

 • 200 g kukkakaalia
 • 100 g tomaatteja
 • 2 kevätsipulia varsineen
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 200 g savutofua
 • 3 dl kookoskermaa
 • 4 dl vettä
 • 1 tl sitruunaruohojauhetta tai pari tuoretta sitruunaruohonvartta kevyesti murskattuna
 • 0,5 tl inkiväärijauhetta tai pala tuoretta inkivääriä raastettuna
 • 2 rkl soijakastiketta
 • 1 kasvisfondant -tai kasvisliemikuutio
 • 10 g tai 2 palaa kuivattua merilevää, eli kombua tai muutama tippa kalakastiketta
 • 3-4 kaffirlimetinlehteä
 • Paistamiseen öljyä

Päälle:

 • 1/2 ruukkua tuoretta korianteria hienonnettuna
 • 1-4 tuoretta chiliä (maun mukaan)
 • kevätsipulin varret/ruohosipulia hienonnettuna
 • 1 lime lohkottuna
 • (1 avokado pilkottuna)

Laita öljy kattilaan ja laita kuumenemaan liedelle. Pilko kevätsipulin valkoiset osat ja kukkakaali paloiksi ja laita paistumaan kattilaan. Kuori ja hienonna valkosipuli ja pilko tofu kuutioiksi. Jos käytät kokonaisia tomaatteja, pilko nekin pieniksi. Pieniä luumutomaatteja ei tarvitse pilkkoa. Lisää kasvikset kattilaan. Ruskista hetki. Huuhtele merilevä. Lisää se sitten keiton joukkoon ja lisää kaikki mausteet, kasvisliemikuutio, kookoskerma ja vesi. Sekoita. Kiehauta ja anna porista matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Pilko sillä aikaa keiton päälle tulevat mausteet (ja avokado) ja laita ne erilliselle lautaselle. Poista keiton joukosta kaffirilimetinlehdet ja merilevälevyt ennen tarjoilua.

Voit tarjoilla keiton niin, että annostelet sen ruokailijoille valmiiksi kulhoihin, mutta jokainen ruokailija saa lisätä ekstramausteet sen päälle itse. Näin kaikki pääsevät tavallaan osallistumaan oman keittonsa valmistamiseen ja saavat päättää, haluavatko he mukaan esimerkiksi tulisuutta vai eivät. Tämä “lisämaustamisen” kikka toimii mainiosti esimerkiksi pienten ruokailijoiden kanssa. He saavat maistella mausteita keiton joukossa tai erikseen ja pääsevät tutustumaan näin eri makuihin.
2-vuotiaalle makuseikkailijalle soppa maistui muuten erittäin hyvin!

Makoisia soppahetkiä kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s