Sienipiirakka Mamman mainiolla piirakkapohjalla

Sienipiirakka

Äiti teki aikoinaan perheemme juhliin aina Puutarhurinpiirakkaa. Piirakka itsessään oli loistavaa, mutta erityisen hyvän siitä teki sen herkullinen pohja.
Sen salaisuus on juusto, joka laitetaan piirakkapohjan joukkoon. Pohjan rakenne on rapea, hieman sitkoinen ja hieman rasvainen. Ilmeisesti juuston ansiosta pohja ei kuivu eikä tunnu jauhoiselta suussa ( kuten monet suolaisten piirakoiden pohjat tahtovat tehdä). Juusto antaa pohjaan myös mukavasti makua, joten piirakan päälle sitä ei enää tarvitse laittaa.

Onneksi äiti on kova arkistoimaan vanhoja hyväksi todettuja reseptejä, joten tämäkin piirakkapohjan resepti löytyi arkistojen kätköistä helposti. Muunsin sitä vähän paremmin sienipiirakkaan sopivaksi ja se toimikin aivan loistavasti sienien makujen alustana. Suosittelen kokeilemaan!

Tämä vuosi on ollut tattien osalta ainakin erittäin hyvä. Niitä voi löytää, jos vain nuuskii metsäteiden reunamia hyvin. Eilen löysin tattien lisäksi kanttarelleja, leppärouskuja ja kesän ensimmäisen lampaankäävän. Piirakkaan voit käyttää mitä hyvänsä löytämiäsi ruokasieniä, jotka tunnistat varmasti (!!!)

Piirakkaa varten sienet putsataan, pilkotaan ja paistetaan: Heitä sienet pannulle ensin ilman rasvaa. Kun niistä on haihtunut suurin osa nesteestä, lisää joukkoon voita tai öljyä ja hieman suolaa. Ota pintaan vähän väriä. Paiston jälkeen voit vielä pilkkoa sienet pienemmiksi paloiksi, niin niiden suutuntuma on piirakkaan sopivampi.

Kuva: Johanna Nykänen

En ole tehnyt tätä ohjetta gluteenittomana, mutta jos haluat testata tätä gluteenittomilla jauhoilla, niiden määrää kannattaa vähentää tästä ohjeesta (noin 0,5 dl-1dl) ja pohjan sidosaineeksi voi laittaa juuston ja kananmunien lisäksi hieman psylliumia (anna turvota hetki) tai ksantaania.

Sienipiirakka (pellillinen):

 • 200 g pehmeää voita
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl grahamjauhoja
 • 2 kananmunaa
 • 1,5 dl rahkaa/creme fraichea tms
 • 1 tl leivinjauhetta
 • ripaus suolaa
 • 70 g raastettua parmesaania (tai muuta vahvaa juustoa)
Päälle:
 • 6 dl voissa paistettuja ja pilkottuja sieniä (suolaa jo paistovaiheessa)
 • 1 sipuli
 • 2 dl kermaa
 • suolaa ja mustapippuria
 • kananmuna voiteluun

Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään. Laita taikina leivinpaperin päälle ja muotoile se paksuksi neliöksi. Nosta taikina vetäytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä uunipellin kokoiseksi pohjaksi. Voit halutessasi ripotella taikinan päälle vähän jauhoja, niin se ei tartu leivinpaperiin kiinni. Pohjan reunat saavat tulla uunipellin yli ja ne saavat olla rosoiset.

Pilko sienet ja sipuli hienoksi. Sekoita joukkoon kerma. Levitä täyte pohjan päälle ja rouhi päälle suolaa ja pippuria makusi mukaan.

Käännä taikinan reunuksia hieman täytteen päälle. Apuna kannattaa käyttää kaavinta, niin pehmeät reunat eivät repeile. Sivele reunukset kananmunalla.

Paista piirakka uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Anna hieman jäähtyä ennen kuin leikkaat paloiksi ja laitat tarjolle.

Nautinnollisia metsäisiä makuhetkiä!

Vinkki: jos haluat piirakasta ruokaisamman, voit lisätä siihen vähän esimerkiksi hirven- tai poronlihaa. Se sopii mainiosti sienien makupariksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s