Vähähiilihydraattiset siemensämpylät sopivat gluteenittomaan sekä ketogeeniseen ruokavalioon

Ketosämpylä, siemensämpylä, ketogeeninen siemensämpylä

Paikallisessa marketissamme on myynnissä jauhottomia ja lähes hiilarittomia sämpylöitä, joissa on ihana rakenne. Tietenkin kun sellaista pääsi maistamaan, oli pakko heti alkaa miettimään, että miten niitä voisi valmistaa itse.

Leivissä oli samantapainen maku kuin siemennäkkärissä. Ainesosat niissä ovat melko samat: auringonkukan- ja pellavansiemenet ovat molemmissa pääroolissa. Jos olet ketogeenisellä ruokavaliolla, näistä sämpylöistä saat niiden ansiosta myös runsaasti hyviä kuituja ruuansulatukseesi. Huomasin, että esimerkiksi Social Burger Jointissa on myös ketosämpylöitä ketohamppareissaan ja niissä oli mielestäni melko samalainen maku kuin näissä. Siemensämpylät sopivat erittäin hyvin hamppareiden tekoon. Jos paahdat sämpylät, saat niihin myös kivan paahteisen ja rapsakan maun.

Vähähiilihydraattinen leipä

Taikinassa on sidosaineena kaksi kananmunaa. Ne eivät maistu valmiissa sämpylöissä. Luin jostain, että kananmunan maku häviää, jos munia on säilytetty huoneenlämmössä. Mene ja tiedä, säilytän omiani aina huoneenlämmössä, joten vertailukohtaa ei ole. Mutta jos haluat pelata varman päälle, ota munat huoneenlämpöön, jos säilytät niitä huoneenlämmössä, niin vältyt munan maulta.

Taikina kannattaa laittaa vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi ennen sämpylöiden paistoa. Siinä ajassa pellavansiemenet ja psyllium ehtivät turvota ja tehdä taikinaan sidosainetta. Sekoitan yleensä kaikki aineet PAITSI leivinjauheen ja etikan ja jätän taikinan turpoamaan. Lisään leivinjauheen ja etikan vasta juuri ennen sämpylöiden pyörittelyä. Jos leivinjauhe on taikinoissa pitkään, se saattaa jättää niihin vähän tympeän maun.

Ketosiemensämpylät (noin 10 keskikokoista):

  • 1,5 dl pellavansiemeniä
  • 2,5 dl auringonkukan siemeniä
  • 2 rkl psylliumhiutaleita
  • 1 dl mantelijauhoja TAI pellavansiemenrouhetta
  • 3 dl vettä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 2/3-1 tl suolaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään paitsi leivinjauhe ja omenaviinietikka. Anna turvota vähintään puoli tuntia. Lisää leivinjauhe ja etikka taikinaan juuri ennen kuin alat paistaa sämpylöitä. Sekoita hyvin.

Ota taikinasta ruokalusikalla suuria palloja. Kastele kätesi vedellä ja pyöritä palloa käsiesi välissä tiiviiksi sämpyläksi. Laita leivinpaperin päälle pellille. Painele sämpylöitä vähän leivän muotoon ennen paistoa.

Paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Jos sinulla on tehokas uuni, leipiä kannattaa alkaa silmäilemään jo 30 minuutin paiston jälkeen.
Anna sämpylöiden jäähtyä täysin ennen kuin leikkaat ne kahtia ja täytät ne omilla herkkutäytteilläsi.

Nautinnollisia sämpylähetkiä! ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s