Ketogranola on täydellinen aamu- ja välipalaherkku

Ketogranola

Tällä pähkinäisellä granolalla saat täydellisen alun päivällesi. Siinä on nimittäin runsaasti energiaa, makua ja rapeutta. Granolan tekeminen on muuten todella helppoa hommaa: rouhit, sekoitat, maustat ja paistat. That’s it.

Tämä granolaresepti on todella joustava – olen kokeillut tätä kaikilla mahdollisilla pähkinä-, siemen- ja makuvariaatioilla ja aina lopputulos on ollut todella maukas. Kaivele siis kaappisi aarteet esiin ja pyöräytä itsellesi ihanaa ja rapeaa kotitekoista granolaa.

valmistusvinkit

Granola syntyy käden käänteessä, mutta sitä tehdessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Ensimmäinen on paistaminen. Sanon tämän kokemuksen syvällä rintaäänellä, koska olen polttanut ties kuinka monet granolat karrelle vain siksi, että olen kääntänyt selkäni vain hetkeksi (tai unohtanut tyystin, että uunissa on jotain). Granola siis palaa herkästi. Siksi siinä vaiheessa, kun ohjeen paistoaika (noin 25 min) tulee täyteen, granolaa kannattaa vahtia jatkuvasti, jos se ei ole vielä valmista. Valmis granola on kullanruskeaa, kuivaa ja rapeaa.

Toinen tärkeä vaihe granolan tekemisessä on sen levittely ja painelu. Tästä reseptistä tulee pellillinen valmista granolaa. Kun kaadat massan leivinpaperilla vuoratulle pellille, levitä se ensin tasaisesti koko pellille. Painele se sitten tiiviiksi levyksi.

Ketogranola

Opin painelemaan granolan tiiviisti itsekin vasta taannoin ja voin sanoa, että granolan koostumus muuttui hippuisesta siemenseoksesta ihan oikeanlaiseksi mykyjentäyteiseksi granolaksi.

Ketogranola
maustaminen

Mausta granola mieltymystesi mukaan. Olen tehnyt tällä reseptillä esimerkiksi appelsiini-kurkuma-, suklaa-kaneli-, kardemumma-tahini- ja suklaa-hasselpähkinägranolaa. Kaikista niistä on tullut erittäin hyviä ja niissä on ollut mukavasti makuvaihteluita niin, että aamupalojen natustelu ei ole käynyt yksitoikkoiseksi.
Hyviä mausteita granolan joukkoon ovat mielestäni sitrustenkuoret, kardemumma, kaneli ja inkivääri. Suolaa ripautan taikinan joukkoon aina vähän, sillä se vahvistaa pähkinöiden ja mausteiden makua.
Jos sinulla on pakastekuivattuja marjoja (esim.vadelmia tai mustikoita), voit lisätä niitä muutaman ruokalusikallisen valmiin granolan joukkoon.

raaka-aineet

Kuten sanottu, voit vaihdella melko vapaasti granolassa käytettäviä pähkinöitä ja siemeniä makusi tai ruokavarastojesi mukaan. Olen tehnyt tämän reseptin joskus seesaminsiemenillä, joskus auringonkukan. Välillä kaapissa on runsaasti parapähkinää ja manteleita, mutta ei esimerkiksi saksanpähkinöitä. Pienilläkin pähkinävarastoilla on saatu kuitenkin hyvä lopputulos aikaan.
Pidä kuitenkin nyrkkisääntönä sitä, että varaat granolaasi noin 350 grammaa pähkinöitä, jotta lopputuloksesta tulisi täyteläinen. Joskus olen käyttänyt pähkinämäärän täyttämiseksi osin mantelijauhoja ja sekin on toiminut vallan mainiosti.
Voit käyttää granolassa myös cashewpähkinöitä, mutta huomaa, että niissä on huomattavasti enemmän hiilihydraatteja kuin muissa pähkinöissä.

Jos et ole ketoilija, tätä reseptiä voi muunnella esimerkiksi niin, että karppisokerin vaihtaa hunajaan, siirappiin tai (ruskeaan) sokeriin. Osan pähkinöistä tai siemenistä taas voi korvata kaurahiutaleilla.

Voin sijaan voit käyttää granolassa myös tavallista tai oliiviöljyä. Jos haluat rasvasta granolaan maku, kokeile esimerkiksi mantelivoita tai tahinia.

Ketogranola

Ketogranola (uunipellillinen):

 • 150 g hassel- tai saksan- tai pekaanipähkinää
 • 100 g manteleita
 • 100 g parapähkinää
 • 50 g auringonkukansiemeniä
 • 50 g seesaminsiemeniä
 • 40 g pellavansiemeniä
 • 100g kookoslastuja tai -hiutaleita
 • 80 g sulatettua kaakaovoita tai kookosöljyä
 • 0,8 dl vettä
 • 2-3 rkl karppisokeria
 • 2 rkl kaakao- tai carob-jauhetta
 • 1 rkl kanelia
 • 1 tl suolaa
 • (Lisäksi: 1 tl vaniljaa/inkivääriä/kardemummaa/appelsiinin- tai limenkuorta, kurkumaa)

Laita uuni lämpeämään 150 asteeseen.
Laita suuret pähkinät tehosekoittimeen ja aja ne rouheeksi. Laita sitten auringonkukan- ja seesaminsiemenet tehosekoittimeen ja aja myös ne rouheeksi. Laita lopuksi pellavansiemenet koneeseen ja aja se sileäksi jauheeksi.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta granola makusi mukaan.

Levitä granola tasaisesti leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja painele lopuksi se tiiviisti peltiä vasten joko käsin tai esimerkiksi ruokalusikalla.

Paista uunin keskiosassa noin 25-30 minuuttia. Voit halutessasi kääntää granolalevyn paistopuolta noin 20 minuuttia paistamisen jälkeen. Tähän kannattaa käyttää apuna toista peltiä, jolle olet levittänyt leivinpaperin: laita pelti papereineen granolan päälle ja käännä pellit niin, että granola vaihtaa peltiä ja paistopuolta. Jatka paistamista.

Granola on valmista, kun se on kullanruskeaa ja kuivaa. Kun paistoaika (25 min) on täysi, laita kellosi soimaan minuutin välein, jotta granolan pinta tai pohja eivät pala.

Kun granola on jäähtynyt, palastele se sormin rouskuviksi suupaloiksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa tai lasipurkissa.
Nauti esimerkiksi hiilarittoman jugurtin kera tai herkuttele kermavaahdon kanssa.

Nautinnollisia ja rouskuvia granolahetkiä! ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s