Sitruunaiseen ketokakkuun tiivistyy talven kirpeä ja raikas maku

Sitruunaketokakku
Sitruunaketokakku.

Tähän aikaan vuodesta minulle iskee aina sitruunabuumi. Joulun tuhtien makujen jälkeen keho kaipaa jotain kirpeää ja raikasta. Kakun muodossa nämä maut ovatkin mitä parhaimpia. Ketokakussa sitruunan kirpeä puraisu toimii erityisen hyvin, sillä kirpeyttä tasapainottaa kakkupohjan mantelinen ja täyteläinen maku.

Sitrushedelmien aika on muuten nyt. Satokausikalenterissa kausihedelmiksi on nimetty muun muassa appelsiini, veriappelsiini, greippi ja sweetie. Sitruuna valikoitui kakun pääraaka-aineeksi kuitenkin sen alhaisen hiilihydraattimäärän takia (ja koska se nyt vaan on niin hyvää kakussa).
Kannattaa muuten kurkata satokausikalenterista kauden parhaat vihannekset ja hedelmät, jos olet kiinnostunut käyttämään juuri tämän hetken parhaita makuja hyödyksesi ruuanlaitossa. Saatat huomata, että sesongissa olevat tuotteet ovat myös kaupanhyllyillä normaalia edullisempia juuri satokausiaikaan.

Vegaaninen ketokakku tai tavallinen ketokakku

Tein tästä kakusta kaksi eri versiota, vegaanisen ja ’tavallisen’. Niistä molemmista tuli niin hyviä, että ne hävisivät kakkupöydästämme hetkessä. Vegaanisen ketositruunakakun pohjasta tuli verrokkiaan tiivimpää. Tavallinen kakku oli taas hieman murenevaisempaa kuin vegaaniversio. Ketokakkujen mauissa ei ollut juurikaan eroja.

Vegaanisessa kakussa parhaita osia olivat ehdottomasti kakun rapeaksi ja rasvaiseksi paistuneet reunat. Jäinkin miettimään, josko kokeilisin tällä reseptillä tehtyjä minisitruunapiiraita. Niissä kun noiden herkullisten reunaosien määrän voisi maksimoida 😀

Vegaanisessa ketokakussa säästyt pohjan osalta kananmunien vatkaamiselta, tavallisessa versiossa taas kakun päällinen valmistuu vähän vegaaniversiota nopeammin. Pienistä eroista huolimatta molemmat kakut olivat mielestäni erittäin helppoja ja nopeita valmistaa.

Vegaaninen sitruunaketokakku
Vegaaninen sitruunaketokakkupohja.

Muunna helposti ihan tavalliseksi gluteenittomaksi ja vegaaniseksi sitruunakakuksi

Haluan aina pitää resepteissä variaatiovaran. Muutamia raaka-aineita muuttamalla voit muokata reseptistä omaan ruokavalioosi sopivan version.

Jos et noudata vähähiilihydraattista- tai ketodieettiä, voit korvata ketosokerin tavallisella sokerilla. Näin saat kakusta halutessasi esimerkiksi vegaaniseen ja gluteenittomaan ruokavalioon sopivan sitruunakakun.

Voit kokeilla päälliseen sitruunan sijaan satokauden sitrushedelmiä, kuten verigreippiä tai appelsiinia. Näin sitruunan maku tulee kakussa huomattavasti lempeämmin esiin.

Lisäsin ensimmäiseen tekemääni kakkuversioon vähän twistiä ja töpyttelin kakun päälle matchateetä. Voi veljet, maku sopi sitruunakakkuun täydellisesti. Kakun makeus ja kirpeys sopiva matchateen karvauden kanssa täydellisesti yhteen. Jos siis haluat kakun makuun enemmän syvyyttä etkä pelkää testailla eri makuja, suosittelen ehdottomasti matchaviimeistelyä.
Käytä teejauhetta kakun viimeistelyyn noin 0,5-1 tl.

Säätele itse kakun kirpeyttä

Täytteessä on paljon sitruunamehua ja vähän makeutusta. Olin itse ennen vannoutunut kirpeiden remmien natustelija, eli makunystyräni rakastavat erittäin kirpeitä makuja. Jos sinä nautit hieman lempeämmästä kirpeydestä, vähennä päällysteeseen käytettävän sitruunamehun määrää ja/tai lisää siihen vähän enemmän makeutta kuin reseptissä sanotaan.
Kannattaa muuten maistaa päällistä ennen kuin levität sen kakun päälle. Näin voit säätää sen kirpeys-makeus -tasapainoa ennen kuin kakku on jo menossa tarjoiltavaksi.

Sitruunakakkua tehdessäsi kiinnitä huomiota siihen, että olet puhdistanut sitruunoiden pinnat hyvin. Kun kuorta käytetään mausteena, olisi hyvä varmistua, että kakkuun ei livahtaisi torjunta-aineita niiden mukana. Kaverini äiti putsaa sitrusten pinnat aina saippualla ja huuhtelee ne sitten hyvin. Itse hinkkaan sitrushedelmät puhtaaksi lämpimällä vedellä ja perunaharjalla. Molemmat tavat ovat mielestäni oikein toimivia.

Ketoruokavalioon siirtymisestä

Ketoilu on ollut pinnalla jo joitakin vuosia ja siitä on mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Mielestäni on hyvä, jos löydät tällä ruokavaliolla kehollesi sopivat ruuat ja sitä kautta hyvän olon.
Itse siirryin keto- tai vähähiilariseen ruokavalioon asteittain. Ensin jätin ruokavaliostani viljat, sitten aloin vähentää vähitellen hiilareiden määrää. En missään tapauksessa ole vieläkään tiukka ketoilija: käytän teen joukossa tavallista maitoa, kahvin joukossa kauramaitoa, syön turkkilaista jugurttia ja syön melko runsaasti erilaisia vihanneksia tuijottamatta niiden hiilaripitoisuuksia. Tämä on ollut minulle sopiva tapa.

Siirryin ruokavalioon, koska löysin sen avulla helpotuksen pitkään jatkuneisiin kroonisiin päänsärky- ja hiivaoireisiin. Olin kärsinyt niistä vuoden päivät, enkä keksinyt mistä ne olisivat voineet johtua. Kun hiilarit alkoivat karsiutua, myös oireet alkoivat helpottaa.

Nyt huomaan, että jos haluan joinain päivinä syödä esimerkiksi tavallista pitsaa (en voi vastustaa Vaasassakin olevan Niskan pitsoja!), joudun kärsimään vaivoista muutaman päivän herkuttelun jälkeen. Tämä valinta on kuitenkin aina tietoinen, ja mielestäni on ihan ok uhrata pari päivää tuskalle ihanien ruokahetkien vuoksi ❤

Onneksi erilaisten ketoreseptien kautta olen saanut (lähes) tarpeeksi tyydytystä kulinaristiselle mahalleni sekä mielelleni ja pääsen nauttimaan hyvästä ruuasta, vaikka se onkin tehty rajoitteita noudattaen. Hiilarimättöhetkiä muuten tekee mieli entistä harvemmin.
Ketoruoka on mielestäni jopa paljon tyydyttävämpää (lue: ravintorikkaampaa) kuin tavallinen hiilarihöttö, jos siinä vain käyttää laajasti raaka-aineita ja makuja.
Mutta nyt sanon ugh, sillä olen puhunut.

Siirtykäämme siis itse reseptien pariin. Kirjoitan ensin tavallisen sitruunaketokakun ohjeen, sen jälkeen tulee vegaanisen sitruunaketokakun ohje.

Tähän reseptiin en ole lisännyt hiilarimääriä, koska ne ovat hyvin nimellisiä. Kaikki raaka-aineet ovat ’ketoruokavalion mukaiset’, eli niissä on alle 5 g/ 100 g hiilihydraattia (mantelijauhoja lukuunottamatta, niissä hiilareita on 6,6 g/100 g).

Sitruunainen ketokakku (noin 6-8 hengelle):

 • 2 kanamunaa
 • 1 dl ketosokeria
 • 50 g sulaa voita
 • 50 g vaaleaa tahinia
 • 2 dl/ 85 g mantelijauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl ksantaania
 • 1 tl vaniljaa (sokeritonta)
 • Yhden sitruunan kuori
 • 2/3 dl sitruuna mehua

Päällinen:

 • 50 g pehmeää voita
 • 100 g tuorejuustoa
 • 1 rkl jugurttia/ranskankermaa/vegaanijugurttia
 • 0,5 dl sitruunamehua (huom. laita vähemmän, jos haluat lempeän kirpeyden)
 • 1 tl sitruunan raastettua kuorta
 • 1 rkl ketosokeria
 • (makumatkailijoille: 0,5-1 tl matchajauhetta)

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Vuoraa 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele vuuan reunat voilla. Ripottele reunoille kookoshiutaleita, niin pohja irtoaa vuuasta paiston jälkeen helposti.

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Vatkaa kananmunat ja ketosokeri vaahdoksi. Raasta sitruunasta kuori ja purista siitä mehut.

Lisää kaikki aineet kanamunavaahdon joukkoon ja kaada vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Kakku on hieman hyllyvää, kun nostat sen uunista, mutta se vetäytyy tiiviiksi, kun se on jäähtynyt.

Kun kakku on uunissa, tee sen päällinen: vatkaa kaikki aineet keskenään tasaiseksi ja sileäksi massaksi (siksi on tärkeää, että voi on pehmeää). Maista päällistä ja lisää tarvittaessa sokeria ja/tai sitruunamehua.

Levitä päällinen kakkupohjan päälle (ja tomuta päälle matchajauhe) ja nauti. Kakku on muuten erinomaisen hyvää, kun se on saanut vetäytyä kaapissa esimerkiksi yön yli.

Vegaaninen sitruunaketokakku

Vegaaninen sitruunaketokakku (noin 6-8 hengelle):

 • 150 g alpro no sugars -jugurttia
 • 60 g sulatettua margariinia
 • 50 g vaaleaa tahinia
 • 2 dl/85 g mantelijauhoja
 • 1 dl ketosokeria
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 tl vaniljaa (sokeritonta)
 • 0,5 tl ksantaania
 • Yhden sitruunan kuori
 • 2/3 dl sitruuna mehua

Päällinen:

 • 1 dl sitruunamehua (tai jos haluat miedomman sitruksen maun, käytä appelsiinimehua tai 0,5 dl sitruunamehua + 0,5 dl vettä)
 • 1,5 tl agragaria
 • 1 rkl ketosokeria
 • 150 g alpro no sugars -jugurttia
 • 50 g pehmeää margariinia
 • (makumatkailijoille: 0,5-1 tl matchajauhetta)

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Vuoraa 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele vuuan reunat voilla. Ripottele reunoille kookoshiutaleita, niin pohja irtoaa vuuasta paiston jälkeen helposti.

Sekoita yhdessä kulhossa pohjan nestemäiset aineet keskenään, toisessa kuivat aineet. Sekoita ne sitten yhteen tasaiseksi taikinaksi ja kaada vuokaan.

Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Kakku on hieman hyllyvää, kun nostat sen uunista, mutta se vetäytyy tiiviiksi, kun se on jäähtynyt.

Kun kakku on uunissa, tee sen päällinen: sekoita kattilassa sitruunamehu ja agaragar. Anna kiehua liedellä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Lisää kuuma neste kulhoon, jossa on margariini ja ketosokeri. Sekoita. Kun margariini on sulanut, lisää sekaan jugurtti ja vatkaa tasaiseksi. Laita päällinen jäähtymään jääkaappiin.

Levitä päällinen jäähtyneen sitruunakakun päälle (ja viimeistele matchateejauheella). Tarjoile heti tai myöhemmin.
Nautinnollisia ketokakkuhetkiä kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s