Ketorieskat

Ketorieskat
Ketorieskat nokkosella

Mulla tulee perunarieskoista aina mieleen oma mummo. Lämpimässä punaisessa tuvassa Saimaan rannalla syötiin usein läheisessä leipomossa paisteltuja tuoreita perunarieskoja. Niiden päälle sipaistiin tietenkin aina kunnon kerros voita.

Kun puraisin ekan kerran näitä ketorieskoja, maku vei suoraan noihin lapsuuden ruokamuistoihin: pehmeää, lämmintä ja aivan perunarieskan makuista, vaikka perunaa tässä taikinassa ei ole lainkaan.

Kun keksin tämän taikinan, ketoleipiä on pitänyt siitä asti leipoa joka ilta. Ne ovat nimittäin hävinneet uunipelliltä aina seuraavaan päivään mennessä.

Ketorieskan pääraaka-aine on lupiinijauho

Ostin hetki sitten lupiinijauhoja. Halusin testata niitä, sillä niissä on vain vähän hiilihydraatteja (10g/100g). Jauhot sitovat itseensä paljon vettä, ja siksi niitä kehotetaan käyttämään erilaisissa taikinoissa vähemmän kuin esimerkiksi tavallisia jauhoja. Matalan hiilaripitoisuuden lisäksi niitä ei siis tarvitse käyttää mielin määrin.

Lupiinijauhoissa on runsaasti proteiineja, mineraaleja, rasvoja ja kuituja. Ne sopivat vegaaneille kananmunan korvaajaksi ja niitä voi käyttää kypsentämättömänä, eli ne sopivat raakaruokiin.
Ilahduttavaa jauhoissa on myös se, että ne ovat kotimaisia. Lupiinijauhoa tuotetaan Suomessa esimerkiksi Koivunalhon tilalla Varsinais-Suomessa. Tila kuvailee lupiinijauhoja näin:

”Makealupiini kuulu hernekasvien heimoon ja se on jalostettu syömäkelvottomista luonnonvaraisista lupiinilajeista. Se on paremmin sulava kuin monet pavut ja nostaa veren sokeripitoisuutta vähemmän kuin viljatuoteet.”

Mielestäni näillä meriiteillä lupiinijauhoa voisi kuvailla jo superjauhoksi.
Ainoa huono puoli siinä lienee hinta. Kilo tavaraa maksaa yli 14 euroa. Lisäksi jauhot saattavat olla allergisoivia pähkinä- ja herneallergikoille.
Muita huonoja puolia en ole jauhoista vielä löytänyt.

Ketoleipä on taivaan lahja

En tiedä muista ketoilijoista, mutta mulla tahtoo välillä tulla korvista kaikki ylirasvaiset tuorejuusto- ja kanamunaviritykset. Olen aina rakastanut raikkaita vihanneksia, hedelmiä ja kasviksia, ja siksi kai oma kehoni kaipaa melko usein myös jotain ”kevyttä”. Erityisesti vähähiilarisessa dieetissä kaipaan leipää! Se on niin helppo välipala ja sen päälle saa kasattua herkullisia täytteitä. Tämä ketoleipä on siksi nostalgiafiilisten lisäksi iloinen lisä omaan ruokarepertuaariini.

VINKKI! Testasin leivästä yhden variaation. Lisäsin taikinaan noin 100 g ryöpättyä ja pakastettua nokkosta. Lopputuloksesta tuli erittäin hyvä. Suosittelen etenkin, jos haluat boostata ruokasi ravinteikkuutta.

VINKKI! Voit käyttää taikinaan hiivan sijaan leivinjauhetta ja sitruunamehua. Tämä yhdistelmä antaa taikinaan kuohkeutta. Jos käytät leivinjauhetta ja sitruunaa, voit lisätä taikinaan noin ruokalusikallisen tai kaksi ravintohiivahiutaleita. Ne antavat rieskaan täyteläistä makua. Jos saat hiivasta oireita, jätä hiivat pois ja käytä vain leivinjauhetta ja sitruunamehua.

Alle 5 grammaa hiilihydraatteja per leipä

Koko tässä taikinassa on yhteensä noin 23-26 grammaa hiilihydraatteja. Grammamäärät heittelevät vähän, sillä eri valmistajien kookosjauhoissa ja saksanpähkinöissä on ilmoitettu eri hiilihydraattimäärät.

Yksittäisen leivän hiilaripitoisuus riippuu siitä, kuinka paljon aiot rieskoja taikinasta tehdä. Olen tähnyt tällä samalla taikinamäärällä kuudesta kymmeneen rieskaa. Pienet ja vähän paksummat rieskat ovat ”perunarieskamaisempia” kuin ohuet ja isot. Päätä itse, millaisen koostumuksen haluat rieskaasi.

Ketorieskat

Ketorieskat (6-10 kpl)

  • 1 dl (noin 40 g) lupiinijauhoja
  • 1 dl (noin 50 g) kookosjauhoja
  • 80 g jauhettuja saksanpähkinöitä
  • 2 rkl psylliumia
  • 1 tl kuivahiivaa TAI pieni pala tuorehiivaa TAI (nämä kaikki käytetään hiivan sijaan:) 1 tl leivinjauhetta, 1 tl sitruunamehua ja 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 4 dl vettä
  • 0,5 tl suolaa
  • muotoiluun: (oliivi)öljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen joukkoon ja lisää sitten 42-asteinen vesi jauhoihin. Jos käytät tuorehiivaa, sekoita hiiva ensin kädenlämpöisen veden joukkoon ja kaada se sitten jauhoihin. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna levätä liinan alla noin 15-30 minuuttia.

(Jos lisäät taikinan joukkoon nokkosia, ryöppää ne ja laita ne silputtuna taikinan joukkoon. Käytä nokkosta noin 50-100g. Lisäys ei vaikuta taikinan koostumukseen, eli et tarvitse taikinaan lisää jauhoja)

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Ota taikinaa lusikalla öljytylle kämmenelle ja pyöritä palloksi. Litistä pallo leivinpaperilla päällystetylle pellille. Jos haluat paljon pehmeää ”perunarieskamaista” sisustaa, jätä rieska vähän pulleaksi (n. 8 mm). Jos haluat lapinleipämäisen lietuskan, littaa rieska ohuemmaksi (noin 5 mm).

Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Leipien kannattaa antaa jäähtyä hetki pellillä ennen kuin nostat ne siitä pois TAI nosta lämpimät rieskat pelliltä lastan avulla pois. Jos yrität napata niitä sormin lämpiminä suoraan pelliltä, rieskat repeilevät.

Sipaise lämpimän rieskan päälle voita ja nauti sellaisenaan. Katso ulos ikkunasta ja kuvittele eteesi Saimaan kaunis kesämaisema. Niin mie ainakin teen.

p.s. Ihanaa tulevaa ystävän päivää kaikille, olkaa toisillenne ystävällisiä ❤ Jos haluat ilahduttaa ystävääsi ketoherkuilla, kurkkaa esimerkiksi Runebergin torttupallojen ohje (ihania hempeitä vaalean roosan värisiä, eli sopii teemaan) tai hemmottele suklaaintoilijaa herkullisella ketosuklaa-juustokakulla. Yks mun ehdoton suosikkiherkku on ketomustikkapiirakka. Sen pohja on täydellinen ja täytteeksi voi käyttää mitä hyvänsä marjoja, mitä pakastimesta löytyy. Testaa esimerkiksi punaisilla puolukoilla ja vispaa päälle kookoskermavaahtoa, nam!

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s