Vegaaniset ketopullat (ve, g, vhh)

Ketopullat

Ketopullat ovat mainio herkku kahvipöytään, jonka ääreen istuu monta eri ruokavaliota noudattavaa kahvittelijaa. Pullat ovat matalan hiilaripitoisuuden lisäksi gluteenittomia ja vegaanisia, eikä niissä ole ollenkaan hiivaa. Pullat myös valmistuvat nopeammin kuin perinteiset vehnänisut ja niiden säilyvyysaika on niitä parempi. Pullat säilyvät huoneenlämmössä mehevinä ja maukkaina ainakin neljä päivää leivonnan jälkeen.

Aloin ideoida tätä reseptiä viime keväänä postaamani gluteenittoman korvaapuustitaikinan pohjalta. Vaikka tuo resepti on erittäin hyvä vaihtoehto erityisruokavalioille, se ei sovi tiukkaa ketodieettiä noudattaville, sillä pullissa on hieman liikaa hiilareita ketoruokavalioon.

Tässä reseptissä sokerit on korvattu ketosokerilla, ja jauhoina on käytetty vähähiilihydraattisia jauhoja.
Jouduin laittamaan vähän kaurajauhoja taikinan joukkoon, vaikka ne eivät varsinaisesti kuulu ketoruokavalioon. Kaurajauhot kuitenkin tekevät taikinasta pehmeän pullamaisen. Pelkillä ketojauhoilla en ole onnistunut ainakaan vielä taikomaan tällaista lopputulosta.

Lupiinijauhot ovat vähähiilihydraattinen jauhovaihtoehto

Kun löysin jokin aika sitten matalahiilariset lupiinijauhot, ajattelin, että ne saattaisivat taipua hyvin pullataikinaan. Olen testannut jauhoja jo ketorieskojen tekoon (nam!) ja ketovohveleihin (resepti tulossa). Tähän mennessä olen ollut erittäin tyytyväinen lupiinijauhojen avaamiin uusiin leivontamahdollisuuksiin.

Jauhojen käytössä kannattaa olla tarkkana. Jos niitä nimittäin hulahtaa taikinan joukkoon liikaa, ne tekevät siitä kuivan ja paksun. Yhdet ketorieskat menivät meiltä sivusuun, sillä niissä oli liikaa jauhoja (koska mittasin silmämääräisesti!!) ja lopputuloksena saimme kuivia korppuja. Ne eivät muuten olleet enää lainkaan niin suussasulavia kuin oikeilla mittasuhteilla tehdyt rieskat.

Lupiinijauhot

Ketopullataikinaa ei tarvitse kohottaa

Ketopullataikinassa ei ole ollenkaan hiivaa. Jätin sen pois, sillä tiedän, että monet saavat hiivasta vatsanpuruja. Leivinjauhe toimii nostatusaineena erittäin hyvin ja se vähentää taikinan tekoajasta roimasti aikaa. Taikinaa ei tarvitse myöskään vaivata, sillä siihen ei tarvitse muodostaa sitkoa, kuten vehnäpulliin.

Taikinan jauhot ja chiansiemenet kannattaa hurauttaa yleiskoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi jauhoksi. Näin taikinassa ei ole esimerkiksi kaurahiutalekökköjä ja jauhot sekoittuvat tasaisesti.. Jos sinulla ei satu olemaan mantelijauhoja, voit vetää tällä tekniikalla kokonaiset mantelit jauhoksi. Kun jauhot on sekoitettu, niiden joukkoon lisätään vain nesteet ja taikina sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Käytin taikinan sekoitteluun tavallista haarukkaa, eli taikina on melko helppotekoinen.

Taikinasta tulee pehmoista, mutta perinteisen pullataikinan tapaan siinä ei ole sitkoa. Sitä ei voi siksi leipoakaan aivan kuten vehnätaikinaa. Kun olet sekoittanut taikinan ainekset yhteen, taikinan kannattaa antaa vetäytyä pieni hetki. Näin esimerkiksi chiansiemenet saavat turvota rauhassa ja taikina kiinteytyy. Taikina ei ole yhtä löysää kuin gluteenittomien pullien, mutta se kannattaa silti kaulia kahden elmukelmun tai voipaperin välissä. Käytin alustana voipaperia, jonka päälle lorautin vähän öljyä.

Kun taikina on alustalla, se kannattaa muotoilla suorakulmion muotoon ensin käsin. Sen jälkeen taikinan päälle laitetaan toinen voipaperi tai kelmu ja taikina kaulitaan ohueksi levyksi. Kaulinnan jälkeen päällimmäinen paperi otetaan pois, ja taikinan päälle levitetään korvapuustitäytteet.

Suosittelen, että käytät täytteeseen huoneenlämpöistä rasvaa. Kylmä rasva tekee taikinaan reikiä eikä levity muutenkaan tasaisesti. Sula rasva taas valuu taikinan välistä ulos, kun alat rullaamaan puustipötköä rullaksi (kokeiltu!).

Mehevä ketopulla
Ketopullat ovat meheviä ja ne säilyvät sellaisina vielä monta päivää paistamisen jälkeen.

Pullien hiilihydraattimäärä

Taikinassa on kokonaisuudessaan noin 60 grammaa hiilihydraatteja. Jos teet taikinasta 10 pullaa, jokaisessa on siis noin kuusi grammaa hiilareita.

Huomaa, että jos käytät taikinassa kookos- tai kauramaitoa, ne nostavat hieman taikinan kokonaishiilihydraattimäärää (noin 10 grammaa).

Käytin reseptiin tavallista kaupan leivontarasvaa ja toiseen kokeilemaani taikinaan öljyä. Niiden sijaan voit käyttää pulliin myös esimerkiksi kookosvoita tai -rasvaa.

Taikinan muita ainesosia en lähtisi korvaamaan, sillä vegaanisessa ja gluteenittomassa taikinassa ei ole juuri mitään, mikä pitäisi taikinan koossa ja samanaikaisesti mehevänä. Suosittelen siksi käyttämään kaurajauhoja ja kookosJAUHOJA taikinan teossa, sillä ne lisäävät sekä mehevyyttä että pitävät taikinan koossa. Korostan sanaa kookosjauhot, sillä kokeilin tehdä tätä taikinaa kookoshiutaleilla, mutta lopputuloksesta tuli pannukakku. Vaikka kakun maku oli erittäin hyvä, se ei ollut nähnytkään pullia. Jos siis haluat nimenomaan pullia, käytä taikinaan kookosjauhoja, vaikka niissä onkin vähän enemmän hiilareita kuin kookoshiutaleissa.

Ketopullat
Voit päällystää pullat halutessasi vegaanisella cooking fraichella. Lisää joukkoon vähän erytritolia ja ripottele päälle kanelia.

Ketopullat (noin 10 kpl):

 • 1 dl/50 g kaurahiutaleita
 • 2 dl/100 g kookosjauhoja
 • 0,5 dl/30 g lupiinijauhoja
 • 2 rkl/ 20 g chiansiemeniä
 • 2 dl/100 g mantelijauhoja
 • 330 ml kookos-kaura tai mantelimaitoa
 • 150 g sulaa kasvisrasvaa tai 1,5 dl (neutraalia) öljyä
 • 1 tl ksantaania
 • 1 dl erytritolia
 • 2 tl kardemumma
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • ripaus suolaa

Täyte:

 • 50 g huoneenlämpöistä leivontamargariinia (tai muuta kasvirasvaa)
 • 2 rkl kanelia
 • 2 rkl erytritolia

Ota täytteeseen tuleva rasva huoneenlämpöön. Näin se on pullien täyttämisvaiheessa sopivan pehmoista.

Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet mausteineen sekaisin yleiskoneessa tai sauvasekoittimella. Näin saat jauhot tasaisesti sekaisin ja esimerkiksi lupiinijauhoista tai kaurahiutaleista ei jää taikinan joukkoon jauhokökköjä.

Lisää joukkoon manteli- kookos- tai kauramaito ja sula rasva tai öljy. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi käsin tai haarukalla. Muotoile taikinasta taikinapallo. Anna vetäytyä liinan alla noin 15 minuuttia ennen kuin alat kaulia sitä.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota kaksi noin 50 cm pituista palaa voipaperia tai elmukelmua ja laita niistä toinen leivontapöydän päälle. Sivele päälle hieman rasvaa ja laita taikinapallo paperin tai kelmun päälle.

Muotoile taikina käsiesi avulla suorakaiteen muotoiseksi. Laita sitten toinen (öljytty) paperi tai kelmu taikinan päälle ja kauli noin sentin paksuiseksi suorakeiteen muotoiseksi levyksi.

Levitä pehmeä rasva veitsen avulla tasaisesti levyn päälle. Ripottele päälle erytritoli ja kaneli. Rullaa taikina rullalle taikinan alla olevan kelmun tai voipaperin avulla: nosta paperia pöydän pinnalta ylöspäin ja työnnä samalla eteenpäin niin, että taikina lähtee rullautumaan. Voit painella taikinan alkupäätä tiiviiksi, että rullasta tulisi kiinteä, (ei kuitenkaan tiukka) ja tasainen pötkö.

Laikkaa rullasta haluamasi kokoisia paloja ja laita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Jos pullat alkavat tummua paiston aikana pinnalta, laita niiden päälle leivinpaperi.

Anna pullien jäähtyä ennen kuin laitat ne tarjolle. Peitä ylijääneet pullat liinalla ja jätä huoneenlämpöön. Ne säilyvät hyvinä vähintään neljä päivää paiston jälkeen.

Nautinnollista viikonloppua kaikille!

Ketopullat
Loppuun kuva ihanasta kukastani, joka on jo nuupahtanut. Sellaisenakin se on niin upea, että ei sitä ei raaski heittää pois.

.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s