Gluteenittomat ja vegaaniset keksit – Pähkinä-kauracookiet ovat överiherkku joka hetkeen (g, ve)

Gluteenittomat ja vegaaniset keksit
Pähkinä-kaurakeksit ovat luottoherkku, jota voi pitää kaapissa varalla niin itseä kuin vieraita varten.

Pähkinä-kaura cookiet ovat helppo herkku esimerkiksi lapsiperheille. Keksit syntyvät nopeasti, ne ovat varma herkku perheen pienille sekä isoille ja ne ovat mainio tarjottava vegaanista tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Tästä taikinasta tulee iso määrä keksejä, joten niistä jää kahvi- tai teekutsujen jälkeen iloa myös esimerkiksi iltaherkuksi.
Keksimurut tai ylimääräiset keksit ovat muuten herkullinen ja rouskuva päällyste esimerkiksi jäätelöannoksiin tai kakun koristeeksi. Jokainen muru kannattaa käyttää hyväksi.

Pähkinä-kauracookiet ovat överiherkku

Pähkinä-kauracookiet eivät ole ehkä mikään juhlapöydän kaunotar, mutta maussa ne voittavat monet muut herkut mennen tullen. Fariini- ja ruokosokeri, kaura ja pähkinät pelaavat nimittäin maussa mahtavasti yhteen. Niiden kyytipoikana kaikkea säestää keksien runsas rasvaisuus. Juuri tällaista överiherkullista kunnollisten cookieiden pitääkin olla!
Jos et ole vegaani, suosittelen, että leivot cookiet voihin. Se antaa entistä eeppisemmän tvistin keksien makuun.

Gluteenittomat ja vegaaniset keksit
Kaura, pähkinä ja tummat sokerit ovat mahtava makuyhdistelmä överiherkullisissa cookieseissa.

Gluteenittomat keksit leviävät herkästi pellille

Cookiet leviävät paiston aikana kovasti, eli jos haluat esimerkiksi täysin pyöreitä jätticookieseja, kannattaa niitä paistaa pellillä vain neljä kerrallaan. Laitoin ensimmäisellä paistokerralla pellille yhdeksän cookiepalloa ja ne levisivät paiston aikana armottomasti yhdeksi pellin kokoseksi levyksi. Sen sai onneksi paloiteltua helposti osiin, kun keksilevy oli jäähtynyt.
Levyn olisi voinut jakaa kauniisti katkeaviin osiin myös niin, että keksilevyyn olisi tehnyt painallukset veitsellä heti paiston jälkeen. Näin sen saa jaoteltua tasaisiin paloihin, kun levy on jäähtynyt. Oma otteeni leivontaan on aina ollut (kauniisti sanottuna) rustiikkinen, joten lopputulos saakin olla hieman röpelöinen reunoilta, kunhan vain maku on kohdillaan.

Gluteeniton ja vegaaninen keksi.
Vasemmalla kananmunalla tehty keksi, oikealla kananmunan korvikkeella. Keksin rakenne muuttuu, kun käytät taikinaan kananmunaa. Vasemman puoleisessa keksissä on käytetty myös pähkinän sijaan tummaa suklaata.

HUOM: Jos käytät taikinassa kananmunan korvaajan sijaan kananmunia, valmiiden keksien rakenne muuttuu. Ne pysyvät vegaaniversiota paremmin kasassa, eivätkä leviä uunipellillä aivan niin paljon kuin vegaanikeksit. Mieheni piti näistä kananmunalla syntyneistä pyöreistä, hieman keskeltä pehmeistä kekseistä enemmän. Minä taas niistä vegaaneista, jotka olivat paistuneet ihanan rapeiksi ja kinuskimaisiksi kauraunelmiksi.

Kananmunankorvaajia ovat esimerkiksi Orgranin tai Red Millin Egg relpacer. Kananmunan korvaajaksi voi käyttää myös esimerkiksi arrowjuurijauhetta.

Gluteeniton suklaa-kaurakeksi
Muista, että jos käytät kekseissä kananmunaa, keksit eivät enää ole vegaanisia.

Resepti on erittäin helppo toteuttaa – sekoitat vain ainekset keskenään sekaisin ja nostelet taikinan pellille. Paiston aikana kannattaa tarkkailla, että keksit eivät tummu liikaa. Jos kaura kärvähtää vähänkin, se maistuu tympeältä valmiissa kekseissä.

Reseptivariaatiot

Jos tiedät, että valmistat keksejä juhliin, joihin on tulossa moniallergikkoja tai et ole varma vieraiden allergioista, voit jättää kekseistä (tai ainakin osasta taikinaa) pähkinät pois. Voit korvata pähkinät esimerkiksi tummalla suklaalla tai kuorettomilla manteleilla.

Gluteenittomat jauhot voit korvata tavallisilla jauhoilla. Jauhojen määrä on tavallisissa jauhoissa gluteenittomia suurempi.

Ruoko- ja/tai fariinisokerin voit korvata tavallisella vaalealla tai tummalla sokerilla.

Kananmunan korvikkeen voi korvata kananmunalla, jos et ole vegaani. Voit kokeilla korvata kananmunan korvikkeen myös esimerkiksi keitetyllä ja raastetulla perunalla. En ole testannut tätä itse, mutta peruna on usein käytetty kananmunan korvaajana vegaanisissa resepteissä. Riippuen perunan koosta, käytä taikinaan yksi tai kaksi perunaa.

Voit korvata myös leivontamargariinin voilla, jos et ole tekemässä kekseistä vegaanisia.

Gluteenittomat ja vegaaniset keksit

Gluteenittomat ja vegaaniset pähkinä-kaurakeksit (18-30 kpl)

 • 270 g huoneenlämpöistä leivontamargariinia TAI voita
 • 2 dl ruokosokeria TAI tavallista sokeria
 • 2 dl fariinisokeria TAI tavallista sokeria
 • 220 g/n.4 dl gluteenittomia jauhoja TAI 380 g vehnäjauhoja
 • 110 g/n.3 dl kaurajauhoja
 • 220 g saksanpähkinöitä rouhittuna TAI tummaa suklaata/kuorittuja manteleita/muita pähkinöitä rouhittuna
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 4 rkl kananmunan korviketta ja 60 ml kauramaitoa TAI 2 kananmunaa
 • 0,5 tl kanelia
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl ksantaania
 • ripaus suolaa

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen ja vuoraa uunipellit leivinpaperilla.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa sokerit ja leivontamargariini vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kauramaito ja kananmunan korvike (tai vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen). Lisää sitten joukkoon kaikki kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

Ota taikinasta kahden ruokalusikan avulla haluamasi kokoisia taikinapalloja. Jos haluat, että keksit eivät leviä paiston aikana toisiinsa kiinni, kannattaa pellillä paistaa vain neljä (noin ruokalusikan kokoista) keksiä kerrallaan. Jos sinua ei haittaa, että taikina leviää suureksi levyksi paiston aikana, jaa taikina niin, että siitä tulee noin yhdeksän suurehkoa taikina palloa kahdelle uunipellille.

Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Katso paiston aikana, että keksit eivät tummene liikaa, muuten niihin tulee kitkerä maku.

Anna jäähtyä tai paloittele keksilevy veitsen avulla tasaisiin annospaloihin, kun taikinalevy on vielä lämmin. Jaa levy paloiksi, kun taikina on jäähtynyt.

Nauti!

Gluteenittomat ja vegaaniset pähkinä-kaurakeksit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s