Helpot ja suklaiset ketocookiet vievät kielen mennessään (keto, vhh, v, g)

Vegaaninen ketocookie, vegaaninen ketokeksi

Olen sellainen herkkusuu, että kaikki keinot herkkujen leipomiseen jopa rajoitetulla dieetillä on pakko etsiä, kokeilla ja ottaa käyttöön. Nämä pehmeän suklaiset cookiet olivat valloittavan iloinen herkkuyllätys, jonka tein niin sanotusti perstuntumalta vähän aikaa sitten työpäivän päätteeksi. Keksit toivat hymyn myös lasten kasvoille. Lausahdus ”saaks näitä lisää” varmisti sen, että nää on oikeesti hyviä, ei siis vain sokerirajoitetun mamman hourailulupauksia.

Herkullisuuden lisäksi keksit syntyvät todella nopeasti. Homma ei vaadi muuta kuin vallatonta veivaamista ja palleroiden pyörittelyä ja voilá, maukas iltaherkku on färdigt!

Vegaaninen ketocookie, vegaaninen ketokeksi
Hän söisi keksejä myös lounaaksi ja päivälliseksi.

Luontaista vai täysin hiilaritonta makeutusta?

Olen kipuillut paljon ketodieetissä rajoitettujen sokerimäärien kanssa. Itse sokerin rajoittaminen ei ole minulle ongelma (ainakaan päivittäin), mutta makeiden leivonnaisten tekeminen pelkällä hiilarittomalla sokerilla (käytän erytritolia) on mielestäni tympeää, sillä sokerin korvikkeet jättävät leivonnaisiin hieman rautamaisen ja viileän jälkimaun, joka tökkii ainakin omissa makunystyröissäni, vaikka leivonnaisen maku olisi muuten hyvä. Tämä tunne tulee siis usein vasta sitten, kun leivonnaisen on jo syönyt ja maku jää viipyilemään suuhun ikävästi. (Maku on vähän samanlainen kun olet syönyt purkkaa, mutta ilman mintun raikkautta).

Olen tästä syystä pyrkinyt lisäämään joihinkin leivonnaisiin luonnollisia sokereita. Olen käyttänyt esimerkiksi banaania tai muuta hedelmää, jotta niihin saadaan makeus, mutta leivonnaisten hiilarit eivät kohoa kuitenkaan liian suuriksi. Olen käyttänyt näissä kekseissä banaania ja sen lisäksi vähän erytritolia. Tällä yhdistelmällä maku pysyy juuri sopivana.

Vaikuta makeuteen suklaavalinnalla

Käytän leivonnassa ja makupaloina tavallisesti Lindtin tai Maraboun tummia suklaita. Lindtin 90-prosenttinen tumma suklaa on ehdoton go-to valinta tiukalla hiilaridieetillä oleville, sillä siinä on hyvin vähän sokeria. Siitä seuraava, Lindtin 85-prosenttinen tumma suklaa on hieman makeampaa, mutta siinäkin sokerit ovat hyvin maltilliset.

Käytin tähän taikinaan Maraboun 86-prosenttista tummaa suklaata. Se ei ole sokerittomimmasta päästä, mutta senkin kanssa taikinan hiilarit pysyvät hyvin matalina. (Käytän tätä suklaata usein, sillä sitä saa useimmista ”pienemmistä” ruokakaupoista, kun taas Lindtin suklaata saa tavallisesti vain suurista marketeista – ainakin maalla).

HUOM! Maraboun suklaassa on hieman maitojauhetta. Jos haluat, että keksit ovat vegaanisia, käytä niiden tekemiseen Lindtin suklaata, joka on vegaanista.

Vegaaninen ketokeksi

Reseptivariaatioita:

Kokeile eri pähkinöiden jauhoja keksien tekoon. Tein keksejä ensin vain saksanpähkinäjauhoilla, sitten tein sen ja mantelijauhojen sekoituksen. Molemmista tuli todella hyviä!

Voit lisätä keksien päälle rouhittuja hasselpähkinöitä tai lisätä taikinan joukkoon esimerkiksi raastettua appelsiininkuorta, jos haluat kekseihin lisää makua.

Alle 3 grammaa hiilareita/keksi

Tässä taikinassa on kokonaisuudessaa noin 42 grammaa hiilihydraatteja. Niiden määrä riippuu toki siitä, kuinka suuren banaanin laitat taikinaan (jos et punnitse sitä) ja mitä tummaa suklaata käytät. Tämä määrä on laskettu 100-grammaisen banaanin kanssa ja 86-prosenttisen (Marabou) tumman suklaan kanssa. Tällä reseptillä, josta tulee noin 15 kappaletta keksejä, hiilihydraatteja per keksi on noin 2,8 grammaa.

Vegaaninen ketokeksi, vegaaninen ketocookie

Pehmeän suklaiset ketocookiet noin 15 kpl (keto, vhh, v, g):

 • 1 dl/50 g kookosjauhoja
 • 3 dl/150 g saksanpähkinäjauhoja ja/tai mantelijauhoja
 • 0,5-1,5 dl erytritolia (käytä 0,5, jos käytät banaania ja enemmän, jos et käytä sitä)
 • 1 pilkottu banaani (tai 100 g banaania)
 • 200 g kasvirasvaa (esim. kookosrasvaa, kaakaovoita, (vegaanista) leivontamargariinia)
 • 50 g tummaa sulkaata rouhittuna (85-90-prosenttista)
 • 1 rkl/10 g riisijauhoja
 • 1 tl ksantaania
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl (sokeritonta) vaniljajauhetta tai -uutetta
 • 1 rkl kaakaojauhetta tai carobjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen,

Mittaa taikinan aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi. Anna taikinan levätä muutama minuutti.

Ota noin taikinaa noin ruokalusikallinen (öljytylle) kämmenellesi ja pyöritä taikina palloksi. Painele se sitten leivinpaperin päällä keksin muotoon.

Paista uunissa noin 8-12 minuuttia ja anna jäähtyä hyvin ennen kuin siirrät keksejä tarjoiluastialle. Keksit ovat hyvin pehmeitä lämpiminä, mutta kovettuvat jäähtyessään.

Maukasta kevättä! ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s