Ketotippaleivät

Ketotippaleivät

Vappu on pian täällä, wohoop! Se tarkoittaa myös sukellusta ihanien rasvaisten vappuherkkujen maailmaan. Slurps! Tippaleivät kuuluvat olennaisesti vapun viettoon, ja siksipä on pakko postata niistä myös ketoversio.

Vappua varten kannattaa käydä katsomassa myös ohjeet ketorahkamunkkeihin, tyrnisimaan ja gluteenittomiin churroihin.

Ketotippaleipä on kuin tavallinen kaverinsa

Ketotippaleivät on helppo tehdä – aivan kuten ne perinteisetkin tippaleivät. Jauhot ja kosteat aineet sekoitetaan keskenään ja taikina on valmis. Easy as! Vaikea vaihe uppopaistetuissa herkuissa on aina, noh, se uppopaistaminen. Homma ei oikeastaan kuitenkaan ole yhtään vaikeaa, kun vain oppii säätelemään rasvan lämpötilaa ja muistaa, että paistohommassa on kiinni niin pitkää kuin se kestää.

Rasvan lämpötila on uppopaistaessa tavallisesti noin 170-180 astetta. Minulla ei ole paistomittaria käytössä, vaan testaan rasvan oikean lämpötilan aina laittamalla rasvaan palan vaaleaa leipää. Jos se ruskistuu pinnalta melko nopeasti, rasva on sopivan lämpöistä.

Levy kannattaa pitää melko kuumana vielä ensimmäisten tippaleipien kohdalla, sillä taikina jäähdyttää rasvaa hieman, kun aloitat paistamisen. Ekojen leipästen jälkeen voit alentaa levyn lämpötilaa ainakin muutamalla napsulla, niin tippaleivät eivät varmasti pala.

Uppopaistossa kannatta ottaa aina kansi kattilan vierelle siltä varalta, että rasva syttyy palamaan. Tämä on hyvin epätodennäköistä, mutta better safe than sorry.

Ketotippaleivät

Lupiinijauhoilla tulee keltaista taikinaa

Taikina on melko tanakkaa, mutta kuitenkin sellaista, että sitä pystyy pursottamaan rasvan sekaan helposti. Jos taikina tuntuu mielestäsi liian paksulta (eli se ei tule esim. pursottimesta läpi), kannattaa taikinaan laittaa hieman lisää nestettä joukkoon. Taikinan koostumus saattaa riippua esimerkiksi siitä, minkä kokoisia kananmunia sinulla on käytössä.

Taikinan jauhot kannattaa vatkata hyvin ennen nesteiden lisäämistä, sillä lupiinijauhot kökkööntyvät helposti, jos niiden rakennetta ei ole vatkannut kuivana kunnolla auki.

Taikina on hyvin keltaista. Se on lupiinijauhojen ja kananmunan keltuaisten aikaansaama väri. Erikoista kyllä, tippaleipien ulkonäkö paistettuna on kuitenkin lähes sama kuin vehnäsillä leivillä. Haukatessa valmista tippaleipää paljastuu sisustasta jälleen kaunis keltainen väri.

Ketotippaleivät

Lupiinijauhoissa on hieman hernemäinen maku. Se ei juurikaan maistu, kun syöt tippaleipää, mutta saattaa maistua suussa hieman syönnin jälkeen.

Pidän lupiinijauhoista niiden monikäyttöisyyden vuoksi. Ne taipuvat hyvin esimerkiksi leipiin, pulliin ja kastikkeiden suuristajaksi. Lupiinijauhoilla on voinut korvata myös kananmunia monissa leivonnaisissa. Valitettavasti uppopaistoon jauhoissa ei itsessään riitä sitkoa, joka pitäisi leivonnaiset kasassa, ja siksi niiden kanssa on käytettävä vähän kananmunaa.

Herne- ja pähkinäallergikkojen on hyvä muistaa, että lupiinijauhot saattavat olla myös allergisoivia.

Ketotippaleivät

Ketotippaleivät (n.10 kpl):

 • 40 g/ n. 1 dl lupiinijauhoja
 • 15g/ 1,5 rkl mantelijauhoja
 • 2 kananmunaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl ksantaania
 • 2 kananmunaa
 • 1-2 rkl erytritolia (+1 rkl päälle)
 • 1,25 dl vettä ja/tai kermaa
 • 2 rkl neutraalia juustoa raastettuna (esim arkijuusto/mozzarella)
 • 0,5 tl vaniljaa
 • (0,5 tl sitruunan raastettua kuorta)
 • Ripaus suolaa
 • Paistamiseen: kookosrasvaa tai muuta neutraalia öljyä

Sekoita kaikki taikinan ainekset sileäksi taikinaksi. Taikinan jauhot kannattaa vatkata hyvin ennen nesteiden lisäämistä, sillä lupiinijauhot kökkööntyvät helposti, jos niiden rakennetta ei ole vatkannut kuivana kunnolla auki.

Laita taikina pursotinpussiin tai minigrip-pussiin ja leikkaa sen nurkkaan pieni pursotusaukko.

Kuumenna rasva kattilassa 170-180 asteeseen. Kokeile rasvan lämpötilaa tiputtamalla siihen pala vaalea leipää. Jos rasva alkaa tiristä leivänpalan ympärillä ja leipä ruskistuu nopeasti, rasva on sopivan lämpöistä tippaleipien paistoon.

Pursota taikinaa öljyyn kiemuraiseksi kasaksi. Kattilan koosta riippuen voit paistaa kahdesta neljään tippaleipää öljyssä kerrallaan. Huomaa, että mitä enemmän laitat taikinaa rasvaan, sen enemmän rasvan lämpötila laskee. Joudut siis ehkä paistamaan leipiä kauemmin, jos paistat niitä kattilassa monta kappaletta samanaikaisesti.

Paista tippaleipiä noin 1-2 minuuttia per puoli. Kun tippaleivät ovat kauniin vaaleanruskeita, nosta ne talouspaperin päälle jäähtymään. Tippaleivät vaikuttavat aluksi lötköiltä, kun nostat ne rasvasta, mutta ne rapsakoituvat, kun ne ovat jäähtyneet.

Ripottele täysin jäähtyneiden tippaleipien päälle hienoksi jauhettua erytritolia (voit tehdä erytritolista tomua esimerkiksi morttelissa tai yleiskoneella) tai siivilöi tippaleipien päälle hieman tavallista tomusokeria. Sitä tulee herkkujen päälle vain 4 grammaa, eli määrä yhtä tippaleipää kohden ei ole suuri.

Ihanaa, maukasta ja aurinkoista vappua kaikille! ❤

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s