3 raaka-aineen villiyrttikarkki maistuu aivan marsipaanilta (g, ve, vhh/keto)

Villiyrttimarsipaani

Pihlaja, tuo suomalaisten pyhä puu, tuottaa alkukesästä pieniä silmuja, joissa on aivan jumalaisen ihana karvasmantelin maku. Jos et ole vielä maistanut niitä, sipaise iltalenkillä silmu tai pari suuhusi, ja hämmästy. Maku on erittäin voimakas ja tuttu.

Silmujen maun vuoksi niiden käyttö kannattaa kohdentaa juuri ruokiin, joihin voisit karvasmantelin maun sopivan. Melko monet hortoilijat tekevät pihlajan lehtien silmuista keväisin villiyrttiamarettoa tai kuivattavat silmut ja käyttävät niitä teessä tai teeseoksissa. Vaasalainen villiyrttiasiantuntija on tehnyt silmuista myös jäätelöä. Nam!

Marsipaanimaisen makunsa vuoksi halusin tehdä silmuista sitä ihteään, eli villiyrttimarsipaania. Sen maku on aivan sama kuin kaupasta ostetussa marsipaanissa.

Villiyrttimarsipaani

Vain 3 raaka-ainetta

Marsipaanin teko on erittäin helppoa: tarvitset vain silmuja, manteleita tai mantelijauhoja ja sokeria (tai sukrinia tai erytritolia).

Raaka-aineet laitetaan yleiskoneeseen ja hurautetaan sillä sileäksi massaksi. Herkku on vain pyörittelyä vaille valmis (ja hätäisimmät voivat kaavia taikinan sellaisenaan kulhosta suuhunsa).

Villiyrttimarsipaani

Pihlajansilmuja vain maanomistajan luvalla

Puista kerättävät villiyrtit eivät kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin, eli niiden keräämiseen pitää aina kysyä maanomistajan lupa. Sama sääntö pätee esimerkiksi kuusenkerkkien tai koivunmahlan keräämiseen.

Kannattaa siis aina varmistaa ennen keruuta, että puut ovat joko omalla maallasi tai niiden kerääminen sopii maanomistajalle.

Kerää villiyrtit aina puhtaalta paikalta. Kannattaa myös varmistaa, että silmut ja puu ovat puhtaita ja ehjiä.

Villiyrttimarsipaani

Villiyrttikarkit

  • 150 g manteleita tai mantelijauhoja
  • 2,5 dl pihlajansilmuja
  • 0,5-1dl sokeria, sukrinia, erytritolia tai hunajaa

Pese ja kuivaa silmut. Niiden ei tarvitse olla aivan rutikuivia, mutta ravistele tai puristele niistä enimmät vedet pois.

Mittaa mantelit yleiskoneeseen ja aja ne hienoksi jauheeksi. Jos haluat massaan suutuntumaa, voit jättää osan manteleista krouvimmaksi rouheeksi.

Lisää silmut ja sokeri ja aja koko massa tasaiseksi niin, että silmut hajoavat ja sekoittuvat hyvin manteleiden joukkoon.

Villiyrttimarsipaani

Tee taikinasta pallo ja vaivaa se pötköksi pöytää vasten. Leikkaa pötköstä haluamasi kokoisia paloja ja pyörittele ne käsissäsi palloiksi.

Säilytä mantelipalloja jääkaapissa peiteltynä. Ne säilyvät hyvänä muutaman päivän. Jos haluat säilöä niitä pidempään, voit pakastaa ne. Laita pallot ilmatiiviiseen pakkaukseen, jotta manteli ei imisi pakastimesta itseensä makua.

Nauti hyvän kahvi- tai teekupposen äärellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s